1. Irlannissa abortti on sallittu ainoastaan, mikäli raskaus uhkaa naisen henkeä
Abortti on kielletty kaikissa muissa tapauksissa – myös silloin, jos raskaus uhkaa naisen terveyttä. Laki määrittelee hengenvaaran niin kapeasti, että käytännössä abortin saaminen on liki mahdotonta.
2. Irlannin aborttilain rikkomisesta voidaan tuomita 14 vuodeksi vankilaan tai 4000 euron sakkoihin
Laittomasta abortista voidaan Irlannissa tuomita 14 vuodeksi vankeuteen. Terveysviranomaisille taas voidaan määrätä 4000 euron sakot, mikäli he kertovat asiakkaalleen mahdollisuudesta tehdä abortti ulkomailla. Irlannin aborttilaki tekee rikollisia niin tytöistä ja naisista kuin heitä hoitavista lääkäreistä.
3. Raskaus on saatettava loppuun asti, vaikka sikiöllä ei olisi elinmahdollisuuksia
Irlannin lain mukaan raskaus on saatettava loppuun asti, vaikka olisi erittäin todennäköistä, että sikiö ei jää henkiin. Tämä on suunnattoman julmaa ja syvästi traumatisoivaa synnyttävälle naiselle. Tutkimuksessamme haastattelemista naisista Grainne kuvasi kokemusta näin: ”Oli käsittämättömän julmaa pakottaa minut läpikäymään tämä [koko raskaus]… Kehoni valmistautui imettämiseen, ihmiset kysyisivät minulta, kuinka pitkällä olen?… Kuinka he kehtaavat kuvitella, että selviäisin siitä ilman ikuisia arpia?”
4. Yhtäläinen oikeus elämään ei toteudu käytännössä
Irlannin perustuslakiin vuonna 1983 tehty 8. lisäys määrittää sikiön ja naisen elämän yhtä arvokkaaksi. Suurin osa tutkimuksessa haastattelemistamme naisista ja terveysalan ammattilaisista kuitenkin sanoi, että naisen elämä jää aina toiseksi. Lupe pakotettiin kantamaan sisällään kuollutta sikiötä kaksi kuukautta. ”Kun nainen tulee raskaaksi Irlannissa, hän menettää ihmisoikeutensa”, hän kertoi meille.
5. Irlanti ei vastusta aborttia, kunhan se tehdään Irlannin ulkopuolella
Ulkomaille matkustaminen aborttia varten on sallittua Irlannin laissa. Käytännössä Irlanti siis ulkoistaa ihmisoikeusvelvoitteensa muille maille. Emma Kitson halusi abortin, koska lääkäreiden arvion mukaan sikiö ei selviytyisi raskaudesta. Aborttia varten hän joutui matkustamaan Isoon-Britanniaan. ”Irlannin terveydenhoitojärjestelmän olisi kuulunut auttaa ja tukea meitä. Sen sijaan ongelma työnnettiin muualle ja meidät unohdettiin”, hän kertoi.
6. Vuosittain noin 4000 naista ja tyttöä matkustaa Irlannista Isoon-Britanniaan tehdäkseen abortin
Matka ulkomaille tarkoittaa naisille häpeää ja leimaantumista rikolliseksi. Cerys matkusti Isoon-Britanniaan tehdäkseen abortin ja kuvasi kokemustaan: ”Olen lainkuuliainen kansalainen, mutta tunsin itseni rikolliseksi. Aivan kuin yrittäisin salakuljettaa huumeita rajan ylitse. Se tunne oli kamala.”