Etusivu Lukujuttu Liian heteronormatiivista?

Liian heteronormatiivista?

Lukion terveystiedon tunnilla seksistä puhuttiin vain miehen ja naisen välisenä asiana. Se sai koululaisen ajattelemaan, ettei hän voi olla lesbo.

Aluksi espoolainen Tuuli Sorella Tamminen ei pitänyt koulun seksuaaliterveyskasvatusta ollenkaan outona. Oli ihan normaalia, että kun puhuttiin seksuaalisuudesta, kyse oli heteroudesta, ja kun puhuttiin seksistä, tarkoitettiin miehen ja naisen välistä yhdyntää. Sama toistui vuodesta toiseen.

”Opettajat tuntuivat mainitsevan seksuaalivähemmistöt sellaisella mentaliteetilla, että eihän tässä luokassa kukaan lesbo ole, mutta niitä on tuolla jossain kaukaisuudessa. Siksi pidin ensin omaakin lesbouttani mahdottomana”, sanoo Tamminen, nykyisin 18-vuotias abiturientti.

heteronormatiivisuus amnesty-lehtiLukion uudessa opetussuunnitelmassa sanotaan, että sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden ymmärtäminen luo edellytyksiä sukupuoli- ja tasa-arvotietoiselle opetukselle. Erityisiä vaatimuksia siitä, käsitelläänkö asiaa vähemmistöjen seksuaalisuuden näkökulmasta, ei ole. Valinta jää siis kunkin opettajan oman tulkinnan varaan.

Tammisen mukaan koulussa seksiä ja ehkäisyä käsiteltiin vain lisääntymisen näkökulmasta eikä tunteista puhuttu lainkaan. Asia esitettiin niin, että mies ja nainen tuntevat vetoa toisiinsa ja haluavat harrastaa seksiä. Kondomia pitää käyttää, jotta ei tule raskaaksi. Siinä se.

Opetuksessa ei puhuttu mitään tilanteesta, jossa ei tunnekaan vetoa vastakkaista sukupuolta kohtaan.

”Edes sitä ei käsitelty, miten seksi kahden naisen välillä toimii. Mietin, että onko se vaan paljon pussailua?”

Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tanja Noposen mukaan stereotypioiden ja normien haastaminen ovat tärkeä osa seksuaalikasvatusta.

”Järjestelmä, joka olettaa ihmisten kuuluvan kahteen vastakkaiseen sukupuoleen ja ilmaisevan sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan tämän kahtiajaon kautta, luo syrjintää, turvattomuutta, kielteisiä asenteita ja väkivaltaa.”

Koulussa etenkin ehkäisystä puhuttiin Tammisen mukaan heteronormatiivisesti. Hän olisi kaivannut lisätietoa ehkäisykeinoista ja siitä, mitkä taudit tarttuvat kahden naisen välillä.

”Koska aihetta ei käsitelty ollenkaan, minulle ei tullut aluksi edes mieleen, että kahden naisenkin välillä pitää käyttää ehkäisyä”, Tamminen sanoo.

Amnestyn Noponen painottaa, että ihmisoikeuksiin kuuluu lupa määritellä oma seksuaalinen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä. Noponen arvioi, että riippuu paljon opettajasta, koulusta ja paikkakunnasta, ottaako opetus seksuaalivähemmistöjä huomioon.

Abiturientti Tamminen muistaa opettajien tiedonpuutteen vaikuttaneen opetukseen. Kun hän yritti selittää terveystiedon opettajalleen, että aseksuaalisuus on seksuaalisuutta, jossa henkilö ei tunne halua harrastaa seksiä, opettaja katsoi Tammista hyvin epäuskoisesti.

”Miten opettajat voisivat opettaa vähemmistöseksuaalisuuksista, kun he eivät edes itse tiedä mistä puhuvat?”

Teksti Tiia Nylén

Kirjoittaja on Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelija.

Kuvitus Laura Lehtinen

Lähtökohtana moninaisuus

Ideaaliyhteiskunnassa yksilön ei tarvitsisi määritellä omaa seksuaali- ja sukupuoli–identiteettiään lainkaan, sillä yhteisö ei loisi siihen tarvetta. Vuoden 2015 Finlandia Junior -ehdokas, kirjailija Siiri Enoranta, lähestyy aihetta teoksissaan.

”Yksittäisen ihmisen on toki helpompi tulla ulos kaapista kuin pirstoa koko kaapin idea säpäleiksi, vaikkakin jälkimmäinen asia on se, mitä kohti pitäisi pyrkiä”, Enoranta sanoo.

”On selvää, ettei ihmiseläintä voi jakaa raa’asti kahteen eri sukupuoleen, mies tai nainen, eikä seksuaalisuus ole määriteltävissä niin yksinkertaisin termein kuin hetero, homo tai bi.”

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Seta ry:n nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen ottaa kantaa nykyiseen ajattelumalliin: ”Sitä tulisi muuttaa niin, että esimerkiksi hetero-oletuksen sijaan lähtökohtana olisi ihmisen moninaisuus.”

Yhteiskunnan tasolla Heikkinen pitää tärkeimpinä tavoitteina vähemmistöjen oikeuksien hiomista lainsäädännössä, viranomaisten tietoisuuden kasvattamista ja yksilön vastuuta muun muassa syrjintään puuttumisessa.

Suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on Heikkisen mukaan rinnastettavissa turvapaikanhakijoiden kohtaamaan syrjintään ja ennakkoluuloihin, sillä kummassakin tilanteessa kokijan on vaikea luottaa yhteiskuntaan. Heikkisen mukaan Suomen nykyinen hallitus asettaa taloudellisen tilanteen vähemmistöjen oikeuksien edelle.

Teksti Johanna Auranheimo

Kirjoittaja on Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelija.

Seuraa meitä: