Taiteilijat peittivät omilla toiveikkailla töillään vihapuheen täyttämän seinän. Toivon seinässä on kuitenkin ihmisen mentävä aukko, jossa syrjintään yllyttävä puhe on vielä näkyvissä.
”Meitä jokaista tarvitaan peittämään viimeisetkin vihapuheen rippeet. Teoksessa oleva vihapuhe on törkyä, jota on kertynyt Amnestyn kanaviin tämän kevään aikana”, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kertoo.
Julkista keskustelua pakolaisten oikeuksista ja auttamisesta leimaavat vastakkainasettelu, vihapuhe ja harhaluulot.
”Amnesty haluaa tähän muutoksen. Siksi kutsumme kaikki mukaan osoittamaan, millaisen Suomen haluamme: vihapuheesta vapaan, yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia kunnioittavan maan”, Frank Johansson sanoo.
Graffititaiteilija EGS haluaa teoksellaan muistuttaa, että jokaisella on velvollisuus puolustaa hädässä olevia ihmisiä.
”Ihmisten pitäisi toimia omantuntonsa mukaan ja miettiä, miten kanavoida rakentavasti negatiivisiakin tunteita. Kaikista ei tarvitse pitää eikä kaikkea hyväksyä, mutta eri mieltä voi olla ilman vihaakin”, kertoo EGS.
Viikonlopun aikana sadat ihmiset vetosivat vihaa vastaan
Ruandan kansanmurhaa pakenemaan joutunut vuoden pakolaisnainen, yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Rita Kostama on joutunut kokemaan rasismia ja ennakkoluuloja.
”Vihapuhe luo turvattomuuden tunnetta ja johtaa helposti sanoista tekoihin. Meidän kaikkien pitää nousta vihapuhetta vastaan ja puolustaa sen kohteeksi joutuvia. Vihapuhe pitää tuomita selvästi ja kaikkialla”, sanoo Rita Kostama.
Toivon seinällä vierailivat myös Ville Niinistö, Sirpa Pietikäinen, Nasima Razmyar, Aila Paloniemi, Tommy Lindgren sekä Meeri Koutaniemi.
Tukensa työlle inhimillisemmän Suomen puolesta ilmaisevat myös mm. Sofi Oksanen, Aki Kaurismäki ja Jarkko Martikainen sekä monet muut taiteilijat ja päättäjät.