Hallituksen eilinen budjettiesitys on pettymys. Hallitus on perääntynyt viime hetkellä pakolaiskiintiön nostamisesta ja ehdottaa hätiköityjä kiristyksiä ulkomaalaislainsäädäntöön. Hallitus haluaa kriminalisoida haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten auttajat.
Hädänalaiset kärsivät hallituksen hätiköinnistä
Hallitus perääntyi sisäministeri Paula Risikon esityksestä nostaa pakolaiskiintiö aikana, jolloin pakolaisia on maailmassa enemmän kuin koskaan. Naapurimaissa suunta on toinen: Ruotsi suunnittelee korottavansa kiintiönsä ensi vuonna 5 000 pakolaiseen.
”Näyttää siltä, että muut hallituspuolueet ovat antautuneet sinisen eduskuntaryhmän populismin panttivangeiksi”, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston pakolaisasiantuntija Kaisa Väkiparta.
”Kiintiön kautta Suomeen tulee kaikkein haavoittuvaisimpia pakolaisia, kuten kidutuksen ja väkivallan uhreja, vammaisia, lapsia ja yksinhuoltajaäitejä. He joutuvat nyt hallituksen epäinhimillisen päätöksen sijaiskärsijöiksi”, Väkiparta muistuttaa.
Yli 40 järjestöä ja yli 11 000 allekirjoittajaa vetosi ministeri Risikkoon pakolaiskiintiön korottamiseksi. Risikko vastaanotti vetoomuksen kiitollisena esitykselleen saamasta tuesta elokuussa.
Harkitsemattomat muutokset heikentävät ihmisoikeuksia
Ulkomaalaislakiin on viime vuosien aikana tehty monia pikaisia muutoksia, joiden vaikutusta turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten ihmis- ja perusoikeuksien toteutumiseen ei ole arvioitu. Lisää hätiköityjä kiristyksiä ei pidä tehdä ennen, kuin edellisten lakimuutosten seuraukset ovat tiedossa.
Tarvitsemme harkittua ja inhimillistä päätöksentekoa hätiköinnin ja pelolla ratsastamisen sijaan.
”Hallitus ei saa sortua samaan paniikkiin kuin syksyllä 2015, jonka seurauksena turvapaikanhakijoiden oikeuksia on merkittävästi heikennetty. Tarvitsemme harkittua ja inhimillistä päätöksentekoa hätiköinnin ja pelolla ratsastamisen sijaan”, Väkiparta sanoo.
Hallituksen tuoreen esityksen myötä aletaan rangaista ihmisiä, jotka tarjoavat majapaikan paperittomille.
”On täysin käsittämätöntä, että hallituksemme puhuu yhteisistä arvoista ja välittämisestä, mutta on valmis rankaisemaan niitä suomalaisia, jotka epäitsekkäästi auttavat hädässä olevia.”
Muutokset sekä lain että käytäntöjen tasolla ovat heikentäneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet ihmiset ajetaan vastaanottokeskuksesta kadulle tilapäisen oleskeluluvan poistamisen seurauksena.
”Nyt rangaistaan niitä ihmisiä, jotka on hallituksen omalla päätöksellä ajettu ahtaalle. Turvapaikkaprosessia ei korjata kriminalisoimalla avunantajia tai yksittäisiä turvapaikanhakijoita”, Väkiparta sanoo.