Etusivu Uutiset #AbbasiStays

#AbbasiStays

Yli 1000 norjalaista koululaista osoitti mieltään pysäyttääkseen afganistanilaisen koulukaverinsa Taibeh Abbasin palauttamisen Afganistaniin. Syntyi liike #AbbasiStays.

”Palaa Afganistaniin niin näet, miten ’turvallista’ siellä on”, lukee värikkäässä itsetehdyssä julisteessa. Viesti on kohdistettu Norjan hallitukselle, joka uhkaa palauttaa 18-vuotiaan Taibeh Abbasin ja hänen perheensä Afganistaniin.

Se oli yksi monista julisteista, joita näkyi Norjan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Trondheimissa pidetyssä mielenosoituksessa lokakuun 3. päivänä 2017. Yli tuhat ihmistä kerääntyi lounastunnillaan lukiolaisten järjestämään mielenosoitukseen kaupungin keskusaukiolle kuuntelemaan puheita ja laulamaan.

”Minusta tuntui, että olen osa norjalaista yhteiskuntaa enkä vain pakolainen.”

Taibeh Abbasi on afganistanilainen, joka on syntynyt Iranissa. Hän ei ole koskaan käynyt Afganistanissa ja hän pakeni Norjaan kahden veljensä ja äitinsä kanssa vuonna 2012. Taibeh kertoo, että mielenosoitus vaikutti häneen suuresti.

”Minusta tuntui, että olen osa norjalaista yhteiskuntaa enkä vain pakolainen. On vaikea olla itkemättä. En ole yksin enkä aio antaa periksi.”

Mielenosoitus päättyi Taibehin norjaksi pitämään puheeseen.

”Olen ylpeä seistessäni täällä tänään. Olen tyttö, joka halusi aina käydä koulua. Kabulissa ei ole tulevaisuutta. Varsinkin tyttöjen elämä on rajattua. Unelmani koulutuksesta ja ammatista musertuvat siellä.” Taibehin haaveena on valmistua lääkäriksi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

”Ei se Norja jonka tunnen ja jota rakastan”

Yksi mielenosoituksen osallistujista oli 18-vuotias Emma Marshall, joka vetää Amnestyn nuorisoryhmää Trondheimissa.

”Afganistan ei todellakaan ole turvallinen maa, jonne ihmisiä voidaan lähettää takaisin.”

”Afganistan ei todellakaan ole turvallinen maa, jonne ihmisiä voidaan lähettää takaisin. Tämä ei ole se Norja, jonka tunnen ja jota rakastan.”

17-vuotias Parnian Amirahmadi, joka vetää Amnestyn ryhmää Trondheimin katedraalikoulussa, on samaa mieltä. Kuten Taibeh, myös Parnian syntyi Iranissa. Hän saapui Norjaan vuonna 2010. Norjassa uusien koulusääntöjen mukaan lukiolaisilla pitää olla pätevä syy poissaoloon koulusta. Siksi Parnian toimitti Amnestylta kirjeen, jossa tuettiin opiskelijoiden oikeutta osoittaa mieltään.

”Uskon, että Amnestyn kirje mahdollisti monien osallistumisen. Mielenosoituksessa Taibeh ja hänen veljensä kävelivät eturivissä ja kaikki hurrasivat ja huusivat ’antakaa Abbasien jäädä!’”, Parnian kertoo

Nuorisokapina

”Tämä tapaus on koskettanut monia ihmisiä. Olemme tehneet töitä yötä päivää saadaksemme kaiken onnistumaan. Nuoret haluavat tulla kuulluiksi”, sanoo Mona Elfareh, joka on Taibehin koulun Thora Stormin oppilaskunnan puheenjohtaja.

Mona arvelee, että mielenosoitus tarjosi monelle nuorelle harvinaisen mahdollisuuden nousta vastustamaan Norjan epäinhimillistä turvapaikkapolitiikkaa. Yhtenä maailman rikkaimmista maista Norjalla on resursseja ottaa vastaan turvapaikanhakijoita.

”Vaadimme poliitikoilta vastauksia emmekä lopeta ennen kuin jotain on tehty.”

”Vaadimme poliitikoilta vastauksia emmekä lopeta ennen kuin jotain on tehty. Jos he eivät kuuntele meitä, mitä merkitystä demokratialla ja sananvapaudella siinä tapauksessa on?”

Vain harvat poliitikot – eikä yksikään hallituksen jäsen – näyttävät toistaiseksi kiinnittäneen huomiota protestoiviin lukiolaisiin. Itse asiassa eräs hallitsevan Edistyspuolueen edustaja, Lill Harriet Sandaune, kyseenalaisti nuorten sitoutuneisuuden kysymällä, mikseivät nämä pidä mielenosoituksiaan vapaa-aikana.

Mutta ehkä poliitikkojen pitäisi istua kuuntelemaan, koska Taibeh, Mona ja heidän ystävänsä eivät aio antaa periksi. Varojen kerääminen perheen oikeuskulujen kattamiseksi on jo nyt tuottanut yli 8000 euroa. He haastaavat hallituksen politiikkaa, joka voi pakottaa Abbasin perheen lähtemään hengenvaaralliseen maahan, jossa heillä ei enää ole kotia.

Mikäli asia on näistä nuorista kiinni,  #AbbasiStays.

 

Amnesty vaatii palautuksien keskeyttämistä EU:sta Afganistaniin

Lokakuun alussa julkaistiin tutkimuksemme Afganistaniin Euroopasta palautetuista turvapaikanhakijoista. Katsomme, että turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia, koska Afganistanin heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi palautettuja uhkaavat vakavat ihmisoikeusloukkaukset. Myös Suomi jatkaa palautuksia Afganistaniin. Suomen ja muiden EU-maiden on pysäytettävä palautukset välittömästi.

Seuraa meitä: