Abilis-säätiö on suomalaisten vammaisaktivistien perustama säätiö, joka tukee kehitysmaiden vammaisia ihmisiä ja heidän oikeuksien toteutumista. Nämä tavoitteet sisältyvät YK:n vammaisten ihmisoikeussopimukseen. YK:n vammaissopimuksen ratifiointi onkin yksi kuumista kysymyksistä Kirgisiassa juuri tällä hetkellä.
Työ YK: n vammaissopimuksen ratifioinnin edistämiseksi on kestänyt vuosia Kirgisiassa. Abiliksen rahoituksella on järjestetty koulutuksia ja tilaisuuksia, joissa on levitetty tietoa vammaisten oikeuksista niin vammaisille kuin heidän omaisilleen sekä viranomaisille. Toimintaa on ollut eri puolilla Kirgisiaa. Yksi merkittävimmistä tapahtumista oli YK:n vammaiskysymysten erityisraportoijan Chuiab Chalklenin vierailu Kirgisiassa vuonna 2014.
Viimeisin tapahtuma toteutettiin Bishkekissä 18.9.2018, jolloin lähemmäksi 200 eri puolilta maata tullutta vammaista henkilöä ja noin 30 vammaisjärjestöä marssi näyttävästi Bishkekin keskustasta sopimuksen ratifioinnin puolesta.
Pyörätuolitanssia
Vammaisten oikeuksia edistetään monin tavoin kuten esimerkiksi tanssin avulla. Abilis-säätiö on tukenut Kirgisiassa pyörätuolitanssityöpajan perustamista. Tanssin kautta vammaiset henkilöt pääsevät kokemaan uutta, ovat kosketuksissa omaan kehoon ja musiikkiin. He voivat ilmaista itseään ja tulevat nähdyksi yhteisössä. Projektilla rahoitettiin muutaman tanssiin soveltuvan erikoispyörätuolin hankinta sekä tanssitunnit.
Tässä projektissa on ollut mukana yksi maan merkittävimmistä vammaisaktivisteista Gulzar Dusheinova, joka on näkyvästi puhunut YK:n vammaisten ihmisoikeussopimuksen ratifioinnin tarpeellisuudesta Kirgisiassa.
Kesäleirit
Monet vanhemmat ovat hukassa ja neuvottomia, kun perheeseen syntyy vammainen lapsi eivätkä tiedä kuinka tähän suhtautua. Monesti vanhemmat häpeävät ja piilottelevat vammaisia lapsia kotonaan.
Yksi keskeisimmistä Abiliksen tavoitteista on saada vammaiset lapset ulos heidän kodeistaan. Kesäleirit, joita on järjestetty Abiliksen tuella, ovat olleet tärkeitä vammaisille lapsille sekä heidän perheilleen. Leireillä lapset saavat leikkiä ja kokeilla uusia aktiviteetteja ja oppia uusia taitoja. Samalla heidän sosiaaliset taidot vahvistuvat. Vanhemmat tapaavat muita vanhempia, joilla on vammaisia lapsia.
Vammaisten työllistyminen
Yksi keskeisistä vammaisten oikeuksista on oikeus työhön ja toimeentuloon. Abiliksen rahoituksella on perustettu monia ompelimoja, jotka ovat merkittäviä vammaisten naisten työllistäjiä.
Yksi sellainen toimii pääkaupunki Bishkekissä Nazik-kyz- nimisen vammaisten naisten järjestön pyörittämänä. Järjestöä johtaa CP-vammainen muotisuunnittelija Ukei Muratalieva. Vuosien aikana nämä naiset ovat ommelleet monenlaisia tuotteita, viimeisimpänä niistä vammaisille äideille suunnatun äitiyspakkauksen tuotteet.
Toiminta työllistää 10 vammaista naista. Tavatessani näitä naisia huhtikuussa 2018 he kertoivat, että vammaisen naisen työllistyminen Kirgisiassa on hyvin vaikeaa. Työpaikat sijaitsevat usein esteellisissä paikoissa, joihin ei ole pääsyä pyörätuolilla. Työnantajien sekä vammaisten omien perheenjäsenten asenteet ovat negatiivisia vammaisia kohtaan. Kun toiminnan ylläpitäjänä on vammaisjärjestö, esteet ovat pienemmät.
Vammaisten naisten turvakoti
Vammaiset naiset kohtaavat runsaasti syrjintää ja väkivaltaa kaikissa Keski-Aasian maissa. Abiliksen rahoituksella Kirgisiassa on avattu ensimmäinen vammaisille naisille tarkoitettu turvakoti, joka tarjoaa vertaistukea, psykologista ja juridista neuvontaa sekä pienimuotoista ammattikoulutusta väkivaltaa kokeneille. Tähän mennessä tukea on saanut lähes 20 vammaista naista.
Haluamme taata projektissa mukana olevien naisten turvallisuuden ja siksi emme julkaise kuvia tästä projektista.
Jotta vammaisten oikeudet toteutuvat Kirgisiassa, on tärkeää että Kirgisia ratifioi YK: n vammaisten oikeuksien sopimuksen mahdollisimman pikaisesti ja sitoutuu sen käytännön toimeenpanoon.
Teksti: Marina Kitaigorodski. Kirjoittaja toimii Abilis-säätiön ohjelmakoordinaattorina.
Blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Amnestyn virallista kantaa.
Kiinnostuitko Abiliksen toiminnasta?
Lue lisää
Ota yhteyttä
Voit olla myös yhteydessä suoraan minuun.
marina.kitaigorodski (at) abilis.fi