Etusivu Blogi Siirtolaispolitiikka aiheuttaa kärsimystä – Yhdysvallat ei suojele vaan rankaisee

Siirtolaispolitiikka aiheuttaa kärsimystä – Yhdysvallat ei suojele vaan rankaisee

Yhdysvaltojen siirtolaispolitiikka on aiheuttanut tuhansille ihmisille kärsimystä. Meksikon puolella tuhannet ihmiset odottavat telttaleireissä tietoa siitä miten heidän turvapaikkahakemuksensa käy. Yhdysvaltojen puolella turvaa hakevia ihmisiä suljetaan säilytyskeskuksiin mielivaltaisiksi ajoiksi ja perheitä on erotettu toisistaan. Epätoivisina Yhdysvaltoihin pyrkivät ihmiset voivat päätyä ratkaisuihin, jotka ovat pahimmillaan hengenvaarallisia. Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus, eikä siitä tulisi koskaan rangaista.

Viime viikolla julkisuuteen tuli tieto 7-vuotiaan guatemalalaisen tytön kuolemasta. Hän oli kulkenut isänsä kanssa yli 3000 kilometrin matkan pois kotoaan päästäkseen turvaan.

Hän menehtyi ilmeisesti nestehukkaan ja shokkiin rajavartiolaitoksen säilytyskeskuksessa Yhdysvalloissa.

Pienen tytön kuolema ei ollut ensimmäinen Yhdysvaltain rajalla, ja on todennäköistä, että tilanteen jatkuessa samanlaisena se ei jää viimeiseksi.

Tyttö tuli Yhdysvaltoihin isänsä kanssa osana isompaa siirtolaisten ryhmää. He olivat ylittäneet rajan käyttämättä virallista rajanylityspistettä, sillä ne ovat ison ajan suljettuna turvapaikanhakijoilta. Rajanylityspisteillä ihmiset odottavat vuoroaan jättää turvapaikkahakemus. Sen jälkeen he joutuvat odottamaan Meksikon puolella viikkoja päätöstä hakemukseen.

Turvaa etsimään tulleet perheet joutuvat turvautumaan aina vain vaarallisempiin ratkaisuihin päästäkseen Yhdysvaltoihin.

Rajalla odottavat ihmiset ovat paenneet väkivaltaa, sortoa ja rikollisuutta. He etsivät turvaa itselleen ja lapsilleen. Ihmiset ovat kulkeneet pitkän matkan rajalle, jossa he joutuvat odottamaan, vaikka heillä on laillinen oikeus ylittää raja. Esimerkiksi Tijuanassa tuhannet ihmiset elävät telttaleireissä ja odottavat tietoa siitä, miten heidän turvapaikkahakemuksensa tilasta. Leirissä ei ole vettä tai vessoja. Ihmiset elävät katujen varsilla.

Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus, mutta Yhdysvallat on käännyttänyt ihmisiä rajalla antamatta heille edes mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Marraskuussa rajavartijat myös esimerkiksi ampuivat rajan yli pyrkineitä siirtolaisia kyynelkaasulla. Kyynelkaasu levisi laajalle ja siitä kärsivät myös sivulliset lapsiperheet. Kaasun lisäksi laajalle levisivät kuvat, joissa paljasjalkaiset lapset juoksevat kyynelkaasua pakoon.

Turvaa etsimään tulleet perheet joutuvat turvautumaan aina vain vaarallisempiin ratkaisuihin päästäkseen Yhdysvaltoihin. Rajan yli pyrkivät ihmiset saattavat menehtyä matkalla esimerkiksi nestehukkaan. Vapaaehtoiset ovat vieneet rajalle vesitankkeja, jotta turvaa hakevilla ihmisillä olisi mahdollisuus selvitä hengissä matkan läpi.

Yhdysvaltojen siirtolaispolitiikka on sortanut turvaa hakevia jo pitkään

Tilanne Yhdysvaltojen rajalla on kärjistynyt vuoden 2018 loppua kohden, kun tuhansien keskiamerikkalaisten joukko lähti kohti Yhdysvaltojen rajaa lokakuussa. Presidentti Donald Trump on vaatinut heidän maahantulonsa estämistä. Hän on myös kutsunut maahan pyrkivän joukon ihmisiä rikollisiksi ja palkannut rajalle 5 000 rajavartijaa estämään heidän maahantulonsa, vaikkakin osa rajavartijoista on jo vedetty takaisin.

Trumpin hallinnon siirtolaispolitiikka on kuitenkin aiheuttanut kohtuutonta kärsimystä turvaa hakeneille ihmisille jo ennen tätä. Lapsia on erotettu vanhemmistaan, ihmisiä on käännytetty takaisin antamatta heille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa ja ihmisiä on suljettu säilytyskeskuksiin mielivaltaisiksi ajanjaksoiksi.

Pelkästään aikavälillä 14.huhtikuuta – 15. elokuuta 2018 peräti 6000 yhdysvaltoihin pyrkinyttä perhettä on väkisin erotettu toisistaan. Luku on huomattavasti suurempi kuin minkä viranomaiset ovat aiemmin myöntäneet. Lukuun eivät kuitenkaan sisälly esimerkiksi isovanhemmat tai muut kaukaisemmat perheenjäsenet.

Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus. Siitä ei koskaan tulisi seurata se, että lapsi erotetaan perheestään tai että ihminen tulee suljetuksi määrittelemättömäksi ajaksi säilytyskeskukseen.

Toimet ovat rikkoneet sekä Yhdysvaltain omia lakeja että kansainvälistä oikeutta. Trump on kuitenkin halunnut tiukentaa politiikkaa entisestään. Hän on muun muassa maalannut mielikuvia muurin rakentamisesta rajalle. Hän on myös uhannut sulkea rajan lopullisesti.

Muurin myötä turvaa hakevat ihmiset joutuisivat kohtuuttoman valinnan eteen, toteaa Amnesty Internationalin Yhdysvaltojen osaston kampanjapäällikkö Ashley Houghton.

“Heidän olisi valittava, ottaako valtavia riskejä päästäkseen turvaan vai pitäisikö heidän palata kotiin, jossa uhkana voi olla kuolemanvaara. Kenenkään ei tulisi joutua tekemään tällaista valintaa. Yhdysvaltojen on lopetettava turvapaikanhakijoiden käännyttäminen rajalta pois ja taattava heille mahdollisuus jättää turvapaikkahakemus mahdollisimman jouhevasti. Suunnitelmat muurista, jonka tarkoitus on vain pitää turvaa hakevat ihmiset poissa, on hylättävä. Muuten tuhansien ihmisten henki, mukaan lukien lasten, on uhattuna”, Houghton summaa.

Vetoammekin Yhdysvaltojen sisäisen turvallisuuden ministeriöön, jotta turvapaikanhakijoiden rankaiseminen lopetetaan.

Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus. Siitä ei koskaan tulisi seurata se, että lapsi erotetaan perheestään tai että ihminen tulee suljetuksi määrittelemättömäksi ajaksi säilytyskeskukseen.

Turvapaikan hakemisen kohtuuton vaikeuttaminen johtaa pahimmillaan siihen, että ihmiset menettävät henkensä etsiessään epätoivoisena ratkaisua vaikeaan tilanteeseen.

Allekirjoita vetoomus.

Teksti: Kaisa Korhonen ja Vilma Vuorio.  Korhonen työskentelee Amnestyllä oikeudellisena asiantuntijana ja Vuorio tiedottajana.

Blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.

Lue lisää aiheesta: The Lily: It breaks my heart, but I have to keep going: The Honduran women forced to leave their homeland

Seuraa meitä: