Vaino sekä uudet ja vanhat konfliktit ajoivat vuonna 2015 satoja tuhansia miehiä, naisia ja lapsia kodeistaan aina Eurooppaan asti, mistä he toivoivat saavansa turvapaikan.
Vuotta myöhemmin kuvat Balkanin läpi taivaltavista pakolaisista ovat loppuneet perättäisten rajojen sulkemisen seurauksena. Humanitäärinen kriisi ei kuitenkaan ole päättynyt. Lähes 60 000 pakolaista ja siirtolaista on jäänyt jumiin Kreikkaan. Suurin osa elää kammottavissa olosuhteissa.
Seurauksena on valtavaa, mutta vältettävissä olevaa kärsimystä.
Alanin ja Gyanin tarina
“Haluan kiittää eurooppalaisia, jotka haluavat toivottaa pakolaiset tervetulleiksi…”
30-vuotias Alan ja hänen sisarensa Gyan (28) ovat Syyrian kurdeja. Molemmilla on lihasheikkoutta aiheuttava sairaus, jonka takia he joutuvat liikkumaan pyörätuoleilla.
“Vammaiset, raskaana olevat… kukaan ei päässyt enää rajan yli. Kaikki haaveeni särkyivät sillä hetkellä”
Matkustettuaan ensin hevosella vuorten yli Turkkiin, he saapuivat Kreikkaan tänä vuonna äitinsä ja kahden muun sisaruksensa kanssa. Heidän toiveenaan oli päästä Saksaan, minne heidän isänsä ja nuorempi sisarensa olivat matkustaneet viime vuonna. Heidän saapumiseensa mennessä Makedonian pohjoisraja oli kuitenkin suljettu pakolaisilta.
“Vammaiset, raskaana olevat… kukaan ei päässyt enää rajan yli. Kaikki haaveeni särkyivät sillä hetkellä”, Alan kertoi. Lue Alanin ja Gyanin tarina blogistamme.
Epävarmuutta ja pelkoa
Yli 47 000 pakolaista ja siirtolaista on jäänyt loukkuun Kreikan mannermaalle, heidän joukossaan pieniä lapsia, vanhuksia, vakavasti sairaita tai vammaisia ja raskaana olevia. Ihmiset elävät hirveissä olosuhteissa nukkuen pelkällä lattialla kuukausi toisensa jälkeen. Monille epävarmuus on jatkuva osa elämää eivätkä he tiedä välttämättä edes mistä löytää ruokaa itselleen.
Kreikassa jo olleiden lisäksi 13 100 ihmistä on saapunut Kreikan saarille EU:n ja Turkin välisen maahanmuuttosopimuksen tultua voimaan maaliskuussa 2016. He ovat loukussa täyteen ahdetuissa leireissä ja joutuvat elämään kauheissa oloissa sillä aikaa kun odottavat turvapaikkahakemustensa käsittelyä.
Haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten, kuten raskaana olevien, vanhusten, kidutuksen uhrien, vammaisten tai yksin matkustavien lasten tunnistamiseksi ei ole olemassa tehokasta järjestelmää eivätkä he saa tarvitsemiaan erityispalveluita, mikä kasvattaa heihin kohdistuvaa riskiä entisestään.
Kamalat olosuhteet ja epävarmuus tulevaisuudesta ovat synnyttäneet jännitteitä, jotka ovat purkautuneet väkivaltaisuuksina monissa leireissä. Turvallisuus on huolenaihe erityisesti naisille ja tytöille, sillä leirien valaistus on puutteellista, erillisiä käymälöitä tai suihkuja ei ole, eikä ahdistelusta voi ilmoittaa virallisia teitä pitkin saati vaatia uhrien suojelua.