Jotkut valtiot saattavat kuitenkin rangaista kuolemalla teoista, joiden ei pitäisi olla kriminalisoituja alkujaankaan – esimerkkinä aviorikoksista rankaiseminen. Kiinassa kuolemanrangaistuksen voi taas saada lähes 50 rikoksesta. Viime vuonna maailmassa teloitettiin 483 ihmistä.
Kun Amnesty aloitti kuolemanrangaistuksen vastaisen kampanjoinnin vuonna 1977, vain 16 maata oli kieltänyt kuolemanrangaistuksen käytön. Nykyään 108 maata on kieltänyt kuolemanrangaistuksen käytön – viimeisimpinä Tšad vuonna 2020. Kaikkiaan 144 valtiota on kieltänyt kuolemanrangaistuksen tai ei toteuta sitä käytännössä.
Amnestyn kuolemanrangaistuksen vastaisen työ
Amnesty vastustaa kuolemanrangaistusta kaikissa tapauksissa ja poikkeuksetta, huolimatta rikoksen laadusta, tuomitun syyllisyydestä tai muista tuomittuun liittyvistä tekijöistä taikka teloitustavasta. Kuolemanrangaistus on julma, epäinhimillinen ja ihmisarvoa alentava rangaistus, joka loukkaa oikeutta elämään äärimmäisellä tavalla. Se on peruuttamaton rangaistus, johon saatetaan tuomita syytön henkilö. Kuolemanrangaistuksen ei ole osoitettu ehkäisevän tai vähentävän tehokkaasti rikollisuutta.
Amnesty kampanjoi kuolemanrangaistusta vastaan vaatimalla teloitusten lopettamista, vaatimalla maita kieltämään kuolemanrangaistuksen lailla sekä edistämällä kansainvälisiä, kuolemanrangaistusta vastustavia sopimuksia. Kuolemanrangaistuksen vastustaminen on osa yhteiseurooppalaisia arvoja ja sen poistaminen on myös yksi EU:n ihmisoikeuspolitiikan painopiste.
Varmista, että emme tarvitse enää 40 vuotta.
Auta meitä lopettamaan kuolemanrangaistuksen käyttö kaikkialla maailmassa – liity Amnestyn kuukausitukijaksi.