Lokakuussa 2019 alkaneissa suurmielenosoituksissa tuhannet ihmiset osoittavat mieltään maan poliittista eliittiä vastaan. Protesteissa vaaditaan muun muassa poliittisen järjestelmän uudistamista, työpaikkoja sekä parempia peruspalveluita.
Irakin väestöstä 60 prosenttia on alle 24-vuotiaita, joten varsinkin nuorten keskuudessa toivo muutoksesta on vahva. Mielenosoituksiin on kuitenkin vastattu väkivallalla: maan turvallisuusjoukot käyttävät suhteetonta voimaa hajottaessaan rauhanomaisesti mieltään osoittavia ihmisjoukkoja. Lokakuun jälkeen protesteissa on kuollut yli 600 ihmistä.
“Ihmisten jatkuva tarkoituksellinen tappaminen, kiduttaminen ja sorto täytyy lopettaa välittömästi,” sanoo Lynn Maalouf, Amnesty Internationalin Lähi-idän tutkimusjohtaja.
Väkivalta mielenosoituksissa on arkipäivää
Amnesty Internationalin vahvistama kuva- ja videomateriaali väkivallasta mielenosoittajia kohtaan on hälyttävää. Videoissa näkyy, miten turvallisuusjoukot pahoinpitelevät ihmisiä sekä ampuvat väkijoukkoja sotilaskäyttöön tarkoitetuilla kyynelkaasukranaateilla tai kovilla luodeilla.
”Nämä todisteet osoittavat, miten Irakin turvallisuusjoukot jatkavat mielenosoitusten tappavaa tukahduttamista. Väkivallan yltyminen antaa ymmärtää, että Irakin viranomaisilla ei ole aikomustakaan lopettaa ihmisoikeusloukkauksia,” toteaa Maalouf.
Basrassa protesteissa mukana ollut silminnäkijä kuvaili virkavallan väkivaltaisia otteita Amnestylle:
”Näin monesti, miten turvallisuusjoukot raahasivat ihmisiä maassa ja hakkasivat heitä. Jotkut olivat alaikäisiä, korkeintaan 14- tai 15-vuotiaita. Kun pahoinpidellyt mielenosoittajat palasivat protesteihin, heillä oli pampunjälkiä kehossaan.”
Joissakin tapauksissa turvallisuusjoukot ovat ampuneet kyynelkaasukranaatteja lähietäisyydeltä suoraan ihmisiä päin, vaikka ne on tarkoitettu ilmaan ammuttaviksi. Väkijoukkoon ammutut kyynelkaasukranaatit ovat hengenvaarallisia. Amnestyn tutkimuksen mukaan ne tappoivat kymmeniä mielenosoittajia loka-marraskuussa Irakissa.
“Näin, miten erästä todella nuorta poikaa ammuttiin kranaatilla suoraan kasvoihin. Hän oli vain metrin tai parin päässä ampujasta. Se oli järkyttävää – ihan kuin hänet olisi teloitettu. Siitä alkoi välitön kaaos. Olin varma, että poika kuolee. Hän selvisi, mutta on kriittisessä tilassa.”
Väkivallasta erityisen törkeää tekee se, että suurin osa ihmisjoukoista on aseettomia, rauhallisesti käyttäytyviä mielenosoittajia.
“Tuhansia irakilaisia on laittomasti tapettu, haavoitettu tai mielivaltaisesti pidätetty viime kuukausien aikana. Irakin viranomaisten on välittömästi hillittävä turvallisuusjoukkojaan, erotettava raakuuksiin syyllistyneet ja aloitettava perusteelliset tutkimukset, jotta ihmisoikeusloukkauksiin syylliset saadaan vastuuseen, ja uhrit sekä heidän perheensä saavat oikeutta ja hyvityksen. Maailma tarkkailee teitä,” Amnestyn Maalouf toteaa.