Mitä he ovat tehneet?
Yhdentoista ihmisen joukko ei ole tehnyt mitään väärää – he ovat puolustaneet ihmisoikeuksia Turkissa.
Joukossa on muun muassa Amnestyn Turkin osaston entinen puheenjohtaja, toiminnanjohtaja sekä useita järjestön jäseniä. Mukana on myös tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolustajia. Ihmisoikeuspuolustajia syytetään “terrorismista”, vaikka uskottavia todisteita syytteiden tueksi ei ole yli kaksi vuotta kestäneen oikeudenkäynnin aikana esitetty.
Yli kaksi miljoonaa ihmistä ympäri maailman on vaatinut oikeutta vuonna 2017 vangituille yhdelletoista ihmisoikeuspuolustajalle. Nyt epäreilu oikeudenkäynti on tulossa päätökseensä, ja sinulla on mahdollisuus lähettää solidaarisuusviesti aktivisteille ennen tuomioiden langettamista.
Jos ihmisoikeuksien puolustajat vaiennetaan, me olemme kaikki vaarassa.
Milloin heidät pidätettiin, ja mistä heitä syytetään?
Vuoden 2016 vallankumousyrityksen jälkeen Turkin viranomaiset ovat pidättäneet satoja toimittajia, ihmisoikeuspuolustajia ja muita kansalaisyhteiskunnan vaikuttajia ja esittäneet heitä vastaan tekaistuja syytteitä.
Taner Kılıç, silloinen Amnesty Turkin puheenjohtaja, pidätettiin kotonaan Izmirissä kesäkuussa 2017. Kolme päivää myöhemmin hänet siirrettiin tutkintavankeuteen, ja häntä syytettiin ”Fethullah Gülen”-terroristijärjestöön kuulumisesta. Turkki syyttää samaa järjestöä vallankaappausyrityksestä. Ilman mitään todisteita viranomaiset väittivät, että Taner Kılıç oli ladannut puhelimeensa suojatun ByLock-viestisovelluksen, jota “gülenistit” hallituksen mukaan käyttivät.
Poliisin myöhemmin tuottaman raportin mukaan Taner ei ikinä ladannut kyseistä sovellusta puhelimeensa, mutta syyttäjä ei ottanut tätä raporttia huomioon. Lisäksi ByLock on vapaasti ladattavissa oleva sovellus, eikä siis itsessään laiton.
Noin kuukausi myöhemmin kymmenen ihmisoikeuspuolustajaa pidätettiin hotellissa Büyükadan saarella Istanbulissa, jossa he osallistuivat hyvinvointi- ja digiturvallisuustyöpajaan. Viranomaiset syyttivät heitä salaisesta kokoontumisesta. Kahdeksan kymmenestä pidätetystä määrättiin tutkintavankeuteen tämän syytöksen perusteella.
İdil Eser, Günal Kurşun, Özlem Dalkıran, Veli Acu, Ali Gharavi, Peter Steudtner, Nalan Erkem ja İlknur Üstün viettivät 99 päivää tutkintavankeudessa, kunnes heidät vapautettiin takuita vastaan lokakuussa 2017 oikeudenkäynnin ensimmäisen istunnon jälkeen.
Oikeusistuin Istanbulissa vaati Tanerin ja kymmenen Istanbulissa pidätetyn ihmisoikeuspuolustajan oikeuskäsittelyjen yhdistämistä. Tanerin väitettiin suunnitelleen “Büyükadan salaisen tapaamisen”, vaikka hän oli tuolloin vankilassa.
Tanerin ensimmäisessä oikeusistunnossa Izmirissä oikeusjutut yhdistettiin; ihmisoikeuspuolustajien oikeudenkäyntiä on sittemmin alettu kutsua Büyükada-oikeudenkäynniksi.
Tanerin tutkintavankeutta jatkettiin useita kertoja. Kerran hänet vapautettiin takuita vastaan, mutta pidätettiin välittömästi uudelleen syyttäjän valitettua oikeuden päätöksestä. Taner vapautettiin takuita vastaan 15. elokuuta 2018, 14 kuukauden tutkintavankeuden jälkeen.
Tapauksen syyttäjä käytti “todisteena” aktivistien tietokoneilta löytyneitä tiedostoja, jotka liittyivät heidän ihmisoikeustyöhönsä. Raskauttavat todisteet liittyivät esimerkiksi Amnestyn kampanjaan kyynelkaasun myymisen lopettamiseksi Turkkiin, apurahan hakemiseen ihmisoikeusprojektiin ja kampanjointiin nälkälakossa olevien opettajien vapauttamiseksi vankilasta.
Amnesty International on koonnut yksityiskohtaisen analyysin syytekirjelmästä Büyükada 11-ryhmää vastaan. Analyysin voit lukea täältä.
Viimeisin käsittely
Tapauksen viimeisin käsittely käytiin marraskuussa 2019, ja valtionsyyttäjä esitti Taner Kılıçin vangitsemista ”terroristijärjestöön kuulumisesta”. Idil Eseria, Özlem Dalkırania, Günal Kurşunia, Veli Acua ja Nejat Taştania syytettiin ”terroristijärjestön tietoisesta avustamisesta”.
Lisäksi syyttäjä esitti, että Nalan Erkem, İlknur Üstün, Şeyhmus Özbekli, Ali Gharavi ja Peter Steudtner vapautetaan syytteistä.
Marraskuun käsittelyssä esitelty syyttäjän yhteenveto oli kuin kopio alkuperäisestä syytekirjelmästä. Siinä toistettiin ne samat perusteettomat väitteet, jotka on jo todistettu virheellisiksi aiemmissa käsittelyissä – kuin koko kahden ja puolen vuoden oikeudenkäyntiä ei olisi koskaan ollutkaan.
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Syyttäjä ei ole oikeudenkäynnissä pystynyt esittämään mitään todisteita syytteiden tueksi. Jotta oikeus tapahtuisi, kaikki 11 ihmisoikeuspuolustajaa on vapautettava syytteistä.
Viimeinen istunto järjestetään helmikuun 19. päivänä 2020. Tuomioistuin voi jättää syyttäjän esityksen huomiotta ja joko vapauttaa syytteistä tai tuomita kaikki 11 ihmisoikeuspuolustajaa. On myös mahdollista, että oikeus päättää tuomita osan ihmisoikeuspuolustajista ja vapauttaa loput syytteistä. Kaikki yksitoista aktivistia ovat siis edelleen vaarassa joutua vankilaan.
Neljä heistä on ammatiltaan juristeja, ja tuomion saadessaan ovat näin ollen vaarassa menettää myös elinkeinonsa. Langettava tuomio yhdelle tai useammalle ihmisoikeuspuolustajista olisi kova isku Turkin riippumattomalle kansalaisyhteiskunnalle.
Päivitys 24.3.: Helmikuussa pidetty oikeudenkäynti jäi kesken, ja kahdestoista ja viimeinen istunto oli määrä pitää huhtikuun alussa. Sitä on nyt kuitenkin jouduttu siirtämään, tämänhetkisen tiedon mukaan se pidetään heinäkuun alussa.
Olipa oikeuden päätös mikä tahansa, se todennäköisesti viedään vetoomustuomioistuimeen. Ihmisoikeuspuolustajien vapaus on siis uhattuna kunnes ylempi oikeusaste on antanut vapauttavan päätöksen. Oikeuskäsittely voi jatkua vielä vuosia.
Päivitys 29.6.: Oikeudenkäyntiä jatketaan perjantaina 3.7.2020. Oikeudenkäynnissä käsitellään vielä ainakin kolmen syytetyn puolustuspuheenvuorot, mutta tuomioistuimen odotetaan antavan päätöksensä vielä samassa istunnossa. Tämän artikkelin ingressiä on päivitetty päivämäärien osalta – alkuperänen ingressi:
Helmikuun 19. päivänä 2020 yksitoista ihmisoikeuspuolustajaa kuulevat tuomionsa turkkilaisessa oikeusistuimessa. On kulunut yli kaksi vuotta siitä, kun heidät ensimmäistä kertaa pidätettiin. Ryhmään kohdistuvat perusteettomat terrorismisyytteet voivat johtaa jopa 15 vuoden vankeustuomioihin.