Etusivu Uutiset Amerikkalaistoimittajien karkotus Kiinasta vaikeuttaa luotettavaa tiedonvälitystä

Amerikkalaistoimittajien karkotus Kiinasta vaikeuttaa luotettavaa tiedonvälitystä

Oman propagandakoneistonsa pyörittämisen lisäksi Kiina hankaloittaa nyt myös ulkomaalaisten toimittajien työtä. Viimeisin nokittelu Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä johti siihen, että maa päätti karkottaa tunnettujen yhdysvaltalaislehtien toimittajia.

Kiinan hallitus ilmoitti keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020 karkottavansa maasta kolmetoista yhdysvaltalaistoimittajaa. Toimittajat työskentelivät New York Timesille, Wall Street Journalille sekä Washington Postille.

Kiina kertoi vaativansa toimittajien lehdistökortit takaisin kymmenen päivän kuluessa. Takaisin pyydettyjen korttien piti alun perin olla voimassa vuoden loppuun.

Lisäksi Kiinan viranomaiset määräsivät kolme muuta uutismediaa – mukaan lukien Voice of Americaa ja Time-lehteä – antamaan selvityksen toimistaan Kiinassa.

Kiina ilmoitti myös, että toimittajat eivät saisi työskennellä Manner-Kiinan lisäksi myöskään Hongkongissa tai Macaon alueella.

“Tämä häpeällinen hyökkäys sananvapautta kohtaan kohdistuu toimittajiin, jotka ovat raportoineet lukuisista ihmisoikeusloukkauksista aina Xinjiangista Hongkongiin. He ovat myös julkaisseet artikkeleita koronaepidemiaan liittyen”, kommentoi Joshua Rosenzweig, Amnesty Internationalin Kiinan aluejohtaja.

Kiina astuu määräyksellään myös Hongkongin varpaille

Kiinan ulkoministeriön mukaan tuore määräys on vastine sille, että Yhdysvallat tiukensi otettaan maassa toimivista kiinalaisista uutistoimistoista ja tiedotusvälineistä. Maaliskuun alussa annetun hallituksen päätöksen mukaan toimitukset saavat palkata vain rajallisen määrän Kiinan kansalaisia työntekijöikseen.

“Pekingin ja Washingtonin välinen silmä silmästä -peli on yltynyt siihen pisteeseen, että totuudenmukaisen ja itsenäisen tiedon saaminen Kiinasta on heikentynyt merkittävästi.  Tällä karkotuksella voi olla synkkä vaikutus kansanterveyteen – niin maailmalla kuin Kiinassakin – aikana, jolloin koko maailman pitäisi ponnistella yhdessä koronaa vastaan”, kuvaa Rosenzweig.

Määräyksessä erityisen huolestuttavaa on se, että toimittajilta vietiin oikeus työskennellä Hongkongissa ja Macaossa. Amnestyn mukaan tämä päätös olisi pitänyt jättää itsenäisille aluehallinnoille.

Tilanne on jälleen uusi esimerkki siitä, miten erityishallintoalueiden itsehallintoa ja vapauksia, joihin “yksi maa, kaksi järjestelmää” -mallin on tarkoitus perustua, hiljalleen rapautetaan.

“Hongkongin täytyy nyt selvittää, mitä Kiinan ilmoitus merkitsee sen perustuslain mukaiselle itsemääräämisoikeudelle”, toteaa Rosenzweig.

Seuraa meitä: