Miksi Amnesty aloittaa feissauksen kesäkuussa 2020?
Katuvarainhankinta eli feissaus on yksi tärkeimmistä keinoista hankkia tukijoita tärkeälle ihmisoikeustyölle. Tällä hetkellä Suomen hallituksen määräämät rajoitukset koronaviruspandemian hillitsemiseksi eivät estä feissauksen aloittamista.
Amnesty on aloittanut feissaamisen jo aiemmin muissa maissa, kuten Norjassa, Tanskassa ja Itävallassa. Kokemukset ovat olleet hyviä – katuvarainhankinta on todettu turvalliseksi, kun turvaväleistä ja hygieniasta pidetään huolta.
Seuraamme pandemiatilannetta ja hallituksen ohjeita herkeämättä. Olemme valmiita tekemään muutoksia katuvarainhankinnan käytäntöihin tai keskeyttämään sen tarpeen vaatiessa.
Miten koronaviruksen aiheuttamat riskit on huomioitu?
Feissarit huolehtivat hyvästä käsihygieniasta ja kantavat mukanaan käsidesiä. Katuvarainhankinnassa käytettäviä tablettikoneita sekä -kyniä desinfioidaan siihen tarkoitetuilla liinoilla. Myös muita suojavälineitä, kuten pisaroilta ja roiskeilta suojaavia visiirejä, on varattu feissareiden käyttöön. Visiirit suojaavat sekä feissareita itseään että feissattavia.
Olemme kouluttaneet feissarimme kiinnittämään tarkasti huomiota paitsi hygieniaan myös tapaan, millä ihmisiä lähestytään. Feissarimme työskentelevät ainoastaan ulkona ja täysin terveinä. Heidät on ohjeistettu pitämään riittävää etäisyyttä ihmisiin ja välttämään ikäihmisten feissaamista. Keskustelun alussa feissari varmistaa, että keskustelu tuntuu turvalliselta myös vastaanottajan näkökulmasta.
Olemme suunnitelleet poikkeusajan käytäntöjä yhdessä muiden katuvarainhankintaa tekevien järjestöjen kanssa. Esimerkiksi Helsingissä järjestöillä on käytössä vyöhykejako, jolla pyritään varmistamaan, ettei feissareita ole liikaa samassa paikassa.
Miten toimimme, jos feissarilla epäillään koronavirustartuntaa?
Feissari keskeyttää työnsä ja häntä pyydetään hakeutumaan viipymättä terveydenhuollon piiriin koronavirustestin tekemiseksi. Jos feissarilla todetaan koronavirustartunta, hänet määrätään sairauslomalle ja karanteeniin. Terveysviranomaiset vastaavat altistusketjujen jäljittämisestä ja he ovat yhteydessä henkilöihin, joiden he arvioivat olleen tartuntavaarassa.
Miten varmistetaan ettei feissari ei tartuta muita?
Jokainen Amnestyn katuvarainhankkija on koulutettu tehtävään ja ohjeistettu noudattamaan turvatoimia erityisellä tarkkuudella. Amnestyn ja muiden järjestöjen kokemukset feissaamisesta koronaviruspandemian aikana osoittavat, että oikeiden suojavarusteiden kanssa feissaaminen on turvallista.
Feissarit huolehtivat hyvästä käsihygieniasta ja kantavat mukanaan käsidesiä. Katuvarainhankinnassa käytettäviä tablettikoneita sekä -kyniä desinfioidaan siihen tarkoitetuilla liinoilla. Myös muita suojavälineitä, kuten pisaroilta ja roiskeilta suojaavia visiirejä, on varattu feissareiden käyttöön.
Olemme kouluttaneet feissarimme kiinnittämään tarkasti huomiota paitsi hygieniaan myös tapaan, millä ihmisiä lähestytään. Feissarimme työskentelevät ainoastaan ulkona ja täysin terveinä. Heidät on ohjeistettu pitämään riittävää etäisyyttä ihmisiin ja välttämään ikäihmisten feissaamista. Keskustelun alussa feissari varmistaa, keskustelu tuntuu turvalliselta myös vastaanottajan näkökulmasta.