”Turkin viranomaiset kohtelevat mielenosoittajia armottomasti, sen osoittaa poliisiväkivalta kaduilla ja syytteiden nostaminen oikeudessa. Poliisi puolestaan nauttii täydellisestä rankaisemattomuudesta. Viesti on selvä: rauhanomaisia mielenosoituksia ei siedetä”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.
”Viimeisen kymmenen päivän aikana eri puolilla Turkkia järjestettyjä mielenilmauksia on hajotettu mielivaltaisesti kyynelkaasulla, vesitykeillä ja hakkaamalla mielenosoittajia. Turkin hallituksen pitää muuttaa suuntaansa, sallia rauhanomaiset mielenosoitukset ja taata että poliisit joutuvat vastuuseen väärinkäytöksistä.”
Istanbulin keskustassa sijaitsevan Gezi-puiston säilyttämiseksi järjestetty pieni mielenosoitus laajeni vuosi sitten koko Turkin laajuisiksi hallituksen vastaisiksi mielenosoituksiksi. Yli 8 000 loukkaantui poliisin hajottaessa mielenosoitukset. Poliisiväkivallan seurauksena kuoli ainakin neljä. Tutkinnat poliisien väärinkäytöksistä ovat viivästyneet tai ne on keskeytetty tai lopetettu. Poliiseja kohtaan on nostettu vain viisi syytettä, selviää Amnestyn tuoreesta Adding injustice to injury: Gezi Park protests one year on -raportista.
Sen sijaan yli 5 500 on asetettu syytteeseen Gezi-puiston mielenosoitusten järjestämisestä, niihin osallistumisesta tai niiden tukemisesta. Monet syytetyt ovat vain käyttäneet oikeuttaan rauhanomaiseen kokoontumiseen. Osaa mielenosoituksen järjestäjistä syytetään ”rikollisjärjestön perustamisesta”. Useita syytetään perusteettomien terrorismisyytösten nojalla.
Lääkäreihin on kohdistettu kurinpitotoimia. Kahdessa tapauksessa on jopa nostettu rikossyyte ensiavun antamisesta paikan päällä mielenosoitusten aikana. Tammikuussa 2014 hallitus hyväksyi lakimuutoksen, jota voidaan käyttää rankaisemiseen ensiavun antamisesta mielenosoitusten aikana.
Gezi-puiston tapahtumista kirjoittanutta kirjailijaa ja niistä elokuvan tehnyttä ohjaajaa vastaan on käynnistetty rikostutkinta, mikä rikkoo räikeästi sananvapautta. Myös mielenosoituksista sosiaaliseen mediaan kirjoittaneita on asetettu syytteeseen ja Twitter-viestejä sekä Facebook-päivityksiä on käytetty raskauttavana todistusaineistona. Esimerkiksi Izmirin kaupungissa 29 ihmistä syytetään yllyttämisestä rikokseen. Todistusaineistona on mielenosoitusten ensimmäisenä viikonloppuna lähetettyjä Twitter-viestejä. Turkin hallitus on tiukentanut otettaan sosiaalisesta mediasta viime aikoina. Helmikuussa se sulki viestipalvelu Twitterin kahdeksi viikoksi.
”Gezi-puiston mielenosoituksista on kulunut vuosi ja Turkin viranomaiset näyttävät valinneen suvaitsemattomuuden, konfliktin ja kahtiajaon tien. Jos suuntaa ei muuteta, tämä tulee johtamaan yhä uusiin ihmisoikeusloukkauksiin Turkissa”, sanoo Salil Shetty.