”Ambulanssinkuljettajat ja muu sairaanhoitohenkilöstö joutuu työskentelemään mahdottomissa oloissa Gazassa. Heidän kertomansa maalaa synkän kuvan arjesta Gazassa. Pommit ja luodit tappavat ja haavoittavat heidän kollegoitaan, jotka yrittävät pelastaa toisten ihmisten henkiä”, sanoo Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Philip Luther.
”Vielä hälyttävämpää on alati kasvava todistusaineisto siitä, että Israelin armeija on ottanut sairaanhoitohenkilöstön ja -rakennukset kohteekseen. Kansainvälinen oikeus kieltää ehdottomasti sellaiset hyökkäykset ja niitä voidaan pitää sotarikoksina. Nämä epäilyt vain vahvistavat tarvetta viedä tilanne kansainväliseen rikostuomioistuimeen.”
Gazan sairaalat, lääkärit ja ambulanssihenkilökunta ovat joutuneet yhä enenevissä määrin Israelin armeijan tulituksen kohteeksi heinäkuun 17. päivän jälkeen.
Osaa lääkintätiimeistä on estetty kokonaan pääsemästä apua tarvitseville alueille. Sadat haavoittuneet siviilit ovat jääneet ilman hengenpelastavaa apua, ja perheet ovat joutuneet siirtämään omaistensa ruumiita ilman apua.
Al-Aqsan marttyyrien sairaalan ambulanssipalveluiden päällikkö Jaber Khalil Abu Rumileh kertoi Amnestylle puoli tuntia kestäneestä pommituksesta, joka kohdistui sairaalaan 21. heinäkuuta.
”Kello oli kolme iltapäivällä ja työskentelin ensiavussa. Kuulin pommituksen, joka ravisutti sairaalaa. Isku osui neljänteen kerrokseen, jossa on synnytysosasto. Sitten tuli lisää iskuja. Ihmiset olivat kauhuissaan. Potilaat juoksivat ulos, eivätkä lääkärit päässeet sisään auttaakseen haavoittuneita ja siirtääkseen kuolleita. Sitten kolmanteen kerrokseen osui ja neljä ihmistä kuoli. Näin yhden naisen juoksevan ja pitelevän vasta synnyttämäänsä lasta. Osa naisista synnytti pommituksen aikana.”
Mohammad Abu Jumiza sai vammoja iskussa, johon joutui kuljettaessaan haavoittuneita ambulanssissaan Khan Younisissa 24. heinäkuuta. Hän kuuroutui osittain.
”Olimme palaamassa Nasserin sairaalaan ja meillä oli hätävalot ja sireenit päällä kuten aina. Ambulanssi oli merkitty hyvin selvästi. Meillä kaikilla – lääkärillä, sairaanhoitajalla ja minulla – oli sairaanhoitohenkilöstön univormut. Kun pääsimme islamilaiselle yliopistolle, kuulin aivan vieressämme räjähtävän ja ambulanssin etu- ja takaikkunat putosivat. Kääntyessäni toinen ohjus osui aivan viereemme, ja sitten toinen ja kolmas. Neljännen ohjuksen osuessa menetin auton hallinnan ja törmäsimme. Juoksimme ulos ambulanssista ja menimme suojaan rakennukseen. Vielä kaksi ohjusta ammuttiin ja ihmisiä loukkaantui.”
Palestiinan Punaisen Puolikuun hätäapu- ja ambulanssiyksikön päällikkö Bashar Murad sanoo, että konfliktin aikana on kuollut ainakin kaksi Punaisen Puolikuun ambulanssityöntekijää ja haavoittunut 35. Israelin armeijan iskuissa on tuhoutunut 17 lääkintäajoneuvoa.
”Meidän ambulanssimme joutuvat usein kohteeksi, vaikka ne on merkitty selvästi ja asianmukaisesti ambulansseiksi. Armeijan pitäisi nähdä myös ilmasta käsin, että kohteena on ambulanssi”, Murad sanoo.
Ambulanssityöntekijä Mohammad Al-Abadlah tapettiin 25. heinäkuuta. Hän oli Qararassa auttamassa haavoittuneita, kun häntä ammuttiin lonkkaan ja rintakehään. Hän kuoli runsaaseen verenvuotoon. Mohammad matkusti selvästi merkityssä ambulanssissa ja hänellä oli yllään sairaanhoitohenkilöstön univormu. Häntä auttamaan tulleita kollegoita ammuttiin myös, mutta he eivät haavoittuneet.
Toinen ambulanssityöntekijä A’ed Mustafa Bur’i paloi kuoliaaksi 25. heinäkuuta Beit Hanoonissa, kun hänen selvästi merkittyyn ambulanssiinsa osui kranaatti.
Sairaalat ympäri Gazaa kärsivät polttoaine-, sähkö- ja vesipulasta. Myös lääkkeistä ja muista tarvikkeista on pulaa. Näin on ollut koko Israelin seitsemän vuotta jatkuneen Gazan saarron aikana, mutta nykyinen konflikti on vain pahentanut tilannetta entisestään.
Lisää Amnesty Internationalin Gazasta keräämiä silminnäkijöiden lausuntoja.