Malediivien korkein oikeus kumosi helmikuussa 2013 langetetun tuomion. 15-vuotias tyttö tuomittiin tuolloin ”haureudesta” sataan raipaniskuun ja kotiarestiin. Tuomio langetettiin avioliiton ulkopuolisen seksin vuoksi. Tyttö on myös seksuaalisen väkivallan uhri, sillä hänen isäpuolensa on käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväkseen.
”Tuomion kumoaminen oli tietenkin oikea päätös. Olemme helpottuneita siitä, että tyttö säästyi tältä epäinhimilliseltä ”rangaistukselta”, toteaa Polly Truscott, Amnesty Internationalin Aasian ja Tyynenmeren alueen apulaisjohtaja.
”Ketään ei tulisi syyttää avioliiton ulkopuolisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä. Seksuaalisen väkivallan uhrit puolestaan tarvitsevat tukea ja hoitoa, eivät rangaistusta. Malediivien hallituksen on varmistettava, että tyttö saa jatkossa tarvitsemaansa apua.”
Raipparangaistus rikkoo kansainvälistä kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun kieltoa. ”Haureuden” pitäminen rikoksena loukkaa ihmisen oikeutta yksityisyyteen ja ilmaisunvapauteen sekä ruumiilliseen itsemääräämisoikeuteen.
Vuonna 2009 Malediiveilla ainakin 180 ihmistä tuomittiin raipparangaistukseen ”haureuden” perusteella. Osa tuomituista on raiskauksen tai muun seksuaalisen väkivallan uhreja. Haureustuomioiden käyttö maassa on naisia syrjivää: vuonna 2011 noin 90 prosenttia ”haureuden” perusteella tuomion saaneista on naisia.
”Malediivien hallituksen on täytettävä kansainväliset velvoitteensa ja lopetettava raipparangaistuksen käyttö, kumottava kaikki raippatuomiot ja varmistettava, että ”haureus” poistetaan rikosnimikkeistä”, sanoo Polly Truscott.
Helmikuussa yli 33 000 suomalaista vetosi tytön saaman tuomion kumoamiseksi ja Malediivien syrjivän ja epäinhimillisen lainsäädännön muuttamiseksi. Amnesty jatkaa työtä sen puolesta, että Malediivien lainsäädäntö muutetaan vastaamaan kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita.