Etusivu Uutiset Uudet satelliittikuvat Syyrian Alepposta paljastavat kaupungin tuhoutumisen

Uudet satelliittikuvat Syyrian Alepposta paljastavat kaupungin tuhoutumisen

Uudet satelliittikuvat Alepposta ovat tuorein todiste laajamittaisista ihmisoikeusloukkauksista Syyriassa. Pitkittyneen konfliktin, väkivallan kierteen ja humanitaarisen kriisin vuoksi maan siviiliväestö pakenee joukoittain tuhoutuneesta kaupungista.

Konfliktialueelta otettujen satelliittikuvien perusteella tehty analyysi osoittaa konfliktin kulussa hälyttäviä merkkejä. Laajamittaista tuhoa ja kuolemaa kylvetään alueella täysin kansainvälisestä humanitäärisestä normistosta piittaamatta.

Kuvien paljastaman tuhon vahvistaa myös Amnesty Internationalin tutkija Donatella Rovera, joka vieraili Aleppossa viimeksi heinäkuussa. ”Aleppo on tuhottu täysin. Valtava määrä ihmisiä pakenee”, Rovera kertoo.

Vuosi sitten, elokuun kuudentena päivänä vuonna 2012, Amnesty International julkaisi satelliittikuvia Alepposta ja sitä ympäröivistä alueista. Amnesty varoitti jo tuolloin siviileihin kohdistuvasta vakavasta uhasta, ja vaati kaikkia konfliktin osapuolia noudattamaan kansainvälisiä humanitaarisia normeja.

Puolet Aleppon asukkaista on paennut

Tuoreet kuvat eivät jätä sijaa arvailulle: puolet kaupungin asukkaista on joutunut jättämään kotinsa hallituksen ilmapommitusten vuoksi. Kokonaisia asuinalueita on muuttunut raunioiksi, ja lukemattomia siviilejä on kuollut ja vammautunut.

Kuluvan vuoden helmikuun 18. ja 22. päivän välillä hallitus iski kolmesti ballistisilla ohjuksilla siviilejä vastaan. Vertailu iskujen kohteina olleilta siviilien asuinalueilta nyt ja vuosi sitten otettujen satelliittikuvien välillä osoittaa, kuinka kovan hinnan siviilit maksavat Syyrian konfliktin osapuolten käyttämistä menetelmistä. Yksin näissä kolmessa ohjusiskussa kuoli 160 kaupungin asukasta, satoja vammautui ja sadat ihmiset jäivät kodittomiksi kotien tuhouduttua täysin.

Analyysi viimeisen yhdeksän kuukauden aikana (syyskuun 2012 alku – toukokuun 2013 loppu) otetuista kuvista osoittaa selvästi Syyrian suurinta kaupunkia kohdanneen tuhon. Kaupungin rakenteiden tuhoutumisen lisäksi kuvissa näkyy Aleppon muinaisen, UNESCON kulttuuriperintökohteeksi julistetun kaupunginosan laajamittainen tuho. Konfliktin osapuolilla on kansainvälisen humanitaarisen normiston perusteella velvoite suojella myös kulttuuriomaisuutta.

Jatkuvat pommitukset kurjistavat siviilien oloja

Hallituksen joukot ovat hellittämättä pommittaneet opposition hallitsemia alueita eri puolilla Syyriaa. Siviilit ovat kärsineet näistä hallituksen joukkojen hyökkäyksistä ja samaan aikaan myös aseistettujen oppositioryhmittymien väkivallasta. Kaupunki on satelliittikuvien analyysin mukaan tuhoutunut jatkuville pommituksille tyypillisellä tavalla. Kuvista käy myös ilmi, että kaupunki on tuhoutunut toispuoleisesti ja tuho on pahinta opposition hallitsemilla alueilla.

“Alepposta, Syyrian väkiluvultaan isoimmasta kaupungista, on tullut taistelutanner. Kaupunki on tuhoutunut täysin, ja valtava joukko ihmisiä joutuu pakenemaan. Monet ovat kuitenkin ansassa kaupungissa, johon heidät on piiritetty kärsimään epätoivoisissa humanitaarisissa oloissa”, toteaa Donatella Rovera.

Rovera on käynyt Syyriassa yli kymmenen kertaa vuoden 2012 huhtikuun jälkeen. Hän on dokumentoinut kiihtyvällä tahdilla tapahtuvia sotarikoksia, kuten mielivaltaisia teloituksia, joukkoteloituksia, siviilien asuinalueiden summittaisia pommituksia, kiellettyjen aseiden käyttöä ja lasten tappamista joukoittain.

Kansainvälisen halvaannustilan on loputtava

Amnesty Internationalin oma kenttätutkimus ja paikallisten kuvaamat videot yhdistettynä satelliittikuviin toimivat todisteina Syyrian mahdollisista sotarikoksista. Amnesty International on toistuvasti vedonnut YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta se veisi Syyrian tilanteen kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjälle. Tämä olisi konfliktin osapuolille vahva viesti siitä, että heidät saatetaan vastuuseen teoistaan, mikäli he syyllistyvät sotarikoksiin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Kansainvälisen yhteisön on kohdistettava keskitettyä ja tehokasta painostusta myös Syyrian viranomaisiin, jotta nämä sallisivat YK:n toimijoiden ja kansainvälisten humanitaaristen järjestöjen rajoittamattoman työn maan sisäisten pakolaisten ja muiden avuntarvitsijoiden parissa kaikkialla maassa. Syyrian aseistettuun oppositioon tulee myös kohdistaa painetta, jotta he eivät hidasta avustusoperaatioita hallitsemillaan alueilla.

Samaan aikaan, yhtenevästi kansainvälisten velvoitteiden kanssa, kaikkien naapurimaiden täytyy pitää rajansa auki kaikille Syyriasta pakeneville ihmisille. Kansainvälisen yhteisön, erityisesti EU:n ja sen jäsenvaltioiden, on sitouduttava kantamaan vastuuta Syyrian pakolaisista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maiden on otettava vastaan huomattavasti tämänhetkistä suurempia määriä Syyrian pakolaisia. Valtioiden on myös kiireesti tarjottava taloudellista apua ja teknistä osaamista Syyrian naapurimaille, jotka ottavat vastaan suurimman osan konfliktia pakenevista ihmisistä.

Satelliittikuvien analyysin on tuottanut American Association for the Advancement of Science (AAAS) yhteistyössä Amnesty Internationalin Science for Human Rights -ohjelman kanssa.

Seuraa meitä: