Raporttia ”Frontier Europe: Human Rights Abuses on Greece’s border with Turkey” varten haastattellut pakolaiset ja siirtolaiset kertoivat kuinka heidän kumiveneidensä päälle oli ajettu, veneitä puukotettu ja lähes kaadettu. Rajavartiolaitoksen operaatioissa Egeanmerellä veneiden moottoreita on myös hajotettu, airot viety pois ja ihmisiä jätetty ajelehtimaan keskelle merta.
Pommi-iskussa vanhempansa ja siskonsa menettänyt 17-vuotias afganistanilainen poika, joka huolehtii nyt kahdesta sisarestaan ja kuolleen siskonsa lapsista kertoi Amnestylle, kuinka he pyrkivät helmikuussa Turkista Kreikkaan kumiveneellä 36 muun kanssa:
”Kreikkalaisviranomaiset löysivät meidät. He ottivat meidät veneeseensä ja hakkasivat meidät pahoin. He veivät meiltä kaiken: rahamme, puhelimemme ja vaatteemme. He turmelivat venettämme puukolla, veivät moottorimme ja jättivät meidät tuhottuun veneeseemme keskelle merta.”
Vaarallisesta Egeanmeren reitistä on tullut yhä suositumpi sen jälkeen kun Evros -joen rajavalvontaa tiukennettiin. Viime vuoden elokuun jälkeen yli sata ihmistä on hukkunut pyrkiessään Kreikkaan Egeanmeren yli. Surmansa saaneet ovat olleet enimmäkseen konflikteja paenneita syyrialaisia ja afgaaneja, heidän joukossaan naisia ja lapsia.
”On selvää, että Kreikalla on oikeus valvoa rajojaan. Rajavalvontaa ei kuitenkaan saa toteuttaa niiden ihmisten oikeuksien kustannuksella, jotka pyrkivät Eurooppaan hakemaan turvaa tai paremman elämän toivossa.”, toteaa Amnesty Internationalin Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.
Pakolaisten ja siirtolaisten laittomat joukkokäännytykset ja välittömät palautukset rajan yli loukkaavat heidän oikeuttaan tulla kuulluksi ja haastaa heidän palautustensa perusteet. Amnesty International vaatii Kreikan viranomaisia lopettamaan laittomat palautukset viipymättä.
Rajojen sulkemisen sijaan EU:n tulee tukea Kreikan viranomaisia pakolaisten ja siirtolaisten vastaanottopalveluiden kehittämisessä. EU:n täytyy myös etsiä uusia tapoja jakaa vastuuta unionin alueelle pyrkivistä pakolaisista ja siirtolaisista.
Kreikkaan päässeet, konflikteja, köyhyyttä ja nälkää paenneet ihmiset otetaan säilöön telkien taakse. Monet ovat joutuneet viettämään säilössä lähes yhdeksän kuukautta. Olosuhteet Kreikan säilöönottoyksiköissä ovat luokattomat: pakolaisia ja siirtolaisia pidetään pimeissä ja likaisissa selleissä, ilman riittävää ruokaa, mahdollisuuksia ulkoilla ja huolehtia hygieniastaan.
”Kreikka on kaikkien muiden EU-maiden portinvartija. On tekopyhää, että samaan aikaan kun EU-maat edistävät rauhaa rajojensa ulkopuolella asettavat ne ihmishenkiä vaaraan omilla rajoillaan ja estävät ihmisiä hakemasta turvaa Euroopasta. Kreikan tilanne kuvastaa vain sitä, miten kohtelemme turvapaikanhakijoita Euroopassa: syrjivästi ja oikeudettomina.”