Etusivu Uutiset Kynttiläpalkinto transihmisten oikeuksien puolustajille

Kynttiläpalkinto transihmisten oikeuksien puolustajille

Ihmisoikeustyöstä jaettavan Kynttiläpalkinnon saavat tänä vuonna Seta, Trasek, Heli Hämäläinen, Juudas Kannisto ja Luca Tainio. Palkinto ei voisi olla ajankohtaisempi, sillä kauan odotettu translain uudistus on vaarassa.

”Palkitut ovat tehneet merkittävää työtä transihmisten oikeuksien puolustamiseksi. Transihmiset ovat yksi yhteiskuntamme syrjityimmistä vähemmistöistä”, sanoo Amnestyn Suomen osaston puheenjohtaja Jussi Förbom.

Seta ja Trasek ovat vuosien ajan tehneet tinkimätöntä ihmisoikeustyötä transihmisten oikeuksien toteuttamiseksi ja tukeneet transihmisiä vaikuttamalla aktiivisesti lainsäädäntöön ja päättäjiin. Juudas Kannisto ja Luca Tainio ovat murtaneet ennakkoluuloja esiintymällä mediassa ja puhumalla omista kokemuksistaan. Heli Hämäläinen nosti translain epäkohdat esiin viemällä tapauksensa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Lakiuudistus vaarassa

Transihmisten oikeudet ovat erittäin ajankohtainen asia. Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut translain uudistusta, mutta tällä hetkellä näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että eduskunta ehtisi käsitellä lakiuudistuksen tällä vaalikaudella.

Nykyinen lainsäädäntö loukkaa räikeästi transihmisten oikeuksia

”Translain uudistaminen on äärimmäisen tärkeää, sillä nykyinen lainsäädäntö loukkaa räikeästi transihmisten oikeuksia”, sanoo Amnestyn ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

Suomen hyväksymien kansainvälisten suositusten mukaan sukupuolen juridisen vahvistamisen, eli henkilötunnuksen sukupuolimerkinnän muuttamisen tulee sujua nopeasti ja ihmisen yksityisyyttä ja ihmisarvoa kunnioittavasti.

Nykyisen lainsäädännön mukaan juridisen sukupuolensa vahvistavan henkilön pitää olla lisääntymiskyvytön ja esittää lääketieteellinen selvitys siitä, että kuuluu vastakkaiseen sukupuoleen. Lisäksi hänen tulee muuttaa mahdollinen avioliittonsa rekisteröidyksi parisuhteeksi tai päinvastoin, tai erota puolisostaan, ennen kuin tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan.

Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä johtaa pakotettuun hormonihoitoon. YK:n kidutuksenvastainen erityisraportoija on vaatinut lisääntymiskyvyttömyyden poistamista laista.

”On järkyttävää, ettei hallitus ole vieläkään esittänyt translakiin edes ihmisoikeuksien kannalta välttämätöntä vähimmäisuudistusta. Aika on käymässä vähiin. Translain räikeimmät ihmisoikeusongelmat korjaava uudistus on vaarassa jäädä toteutumatta, ellei eduskunta ehdi käsitellä sitä ennen vaaleja”, sanoo Laajapuro.

Amnestyn Kynttiläpalkinto luovutetaan vuosittain kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä 10.12. ihmisoikeuksia puolustaneelle suomalaiselle henkilölle tai yhteisölle. Viime vuonna palkinnon sai PMMP-yhtye.

Seuraa meitä: