Tuore raporttimme Must try harder: Ethnic discrimination of Romani Children in Czech schools pureutuu syrjintään tšekkiläisissä kouluissa. Romanilasten ihmisoikeuksia loukataan kouluissa ympäri maata: lapset eristetään vain romaneille tarkoitettuihin luokkiin ja rakennuksiin sekä lievästi kehitysvammaisille lapsille tarkoitettuihin kouluihin. Sekakouluissa opiskelevia romanilapsia kiusataan.
“Laajalle levinnyt romanilasten eristäminen koulutuksessa on kammottava esimerkki ennakkoluuloista ja syrjinnästä, jolle romanilapset altistuvat nuoresta pitäen”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson, joka on parhaillaan Tšekissä tutustumassa romanien tilanteeseen. Delegaatiomme on muun muassa vieraillut kouluissa Ostravassa ja tavannut maan pääministerin.
”Asiaa on kutsuttava sen oikealla nimellä: se on rasismia.”
“Tšekin hallitus on katsonut ongelmaa läpi sormien vuosien ajan. Hallitus rikkoo EU-lainsäädäntöä ja ihmisoikeussopimuksia ja rajoittaa kymmenien tuhansien tšekin kansalaisten elämisen mahdollisuuksia. Asiaa on kutsuttava sen oikealla nimellä: se on rasismia.”
Romanilapsia sijoitetaan usein kouluihin, jotka on tarkoitettu lievästi kehitysvammaisille oppilaille. Jopa kolmannes oppilaista näissä kouluissa on romaneita, vaikka heidän osuutensa Tšekin väestöstä on vain noin kolme prosenttia. Romanit myös päätyvät usein vain romaneille tarkoitettuihin kouluihin tai omiin rakennuksiin tai luokkiin. Luokkatoverit ja opettajat kohtelevat heitä eri tavalla kuin muita, eivätkä he saa tukea esimerkiksi kielen oppimiseen vaikka monien romanien äidinkieli ei ole tšekki.
Tšekkiä uhkaa käsittely EU:n tuomioistuimessa
Euroopan komissio käynnisti syyskuussa 2014 rikkomusmenettelyn Tšekkiä vastaan romanivähemmistön syrjinnän vuoksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun komissio käynnisti rikkomusmenettelyn EU:n jäsenvaltiota vastaan ns. rasismidirektiivin perusteella. Jos Tšekki ei sitoudu muuttamaan toimintaansa komission vaatimalla tavalla, komissio voi viedä asian unionin tuomioistuimeen.
Tšekin hallitus julkaisi tämän vuoden helmikuussa suunnitelman lakkauttaa lievästi kehitysvammaisille tarkoitetut koulut ja uudelleen arvioida koulutuksen rahoitusta. Konkreettista suunnitelmaa toimeenpanosta tai aikataulusta ei kuitenkaan ole tehty. Vaadimme Tšekin hallitusta toteuttamaan luvatut muutokset ja luomaan järjestelmän, jossa yksittäiset koulut voidaan panna vastuuseen syrjinnästä.
“Pääministeri Bohuslav Sobotkan hallitus on osoittanut asiaa kohtaan enemmän kiinnostusta kuin edeltäjänsä, mutta tekemistä on valtavasti. Tyhjiä lupauksia koulutusjärjestelmän uudistamisesta on annettu, mutta syrjintä on jatkunut vuosikymmenten ajan. On aika saada sille loppu”, sanoo Frank Johansson.