Etusivu Kannanotot ja lausunnot Kirje väkivallasta hallitusneuvottelujen strategiaryhmälle

Kirje väkivallasta hallitusneuvottelujen strategiaryhmälle

Amnestyn teettämässä puoluekyselyssä nykyiset hallitusneuvottelupuolueet sitoutuivat väkivallan uhrien palvelujen lisäämiseen.

Lähes puolet suomalaisista naisista kokee väkivaltaa elämänsä aikana. Kyseessä on yksi laajimmista ihmisoikeusongelmistamme. Näiden miljoonien naisten joukossa voi olla äitisi, paras ystäväsi, tyttäresi, tietämättäsi moni sinulle läheinen nainen. Väkivalta ei katso tuloja, asemaa tai yhteiskuntaluokkaa. Mikään ”kupla” ei ole väkivallasta vapaa.

Naisiin kohdistuvasta väkivallasta aiheutuu yhteiskunnallemme vuosittain miljardiluokan kustannukset. Investoiminen naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen tuo yhteiskunnalle säästöjä, puhumattakaan valtavan inhimillisen kärsimyksen vähenemisestä. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen toimintaan panostaminen on merkittävä kannanotto syrjäytymistä vastaan, hyvinvoivan yhteiskunnan puolesta.

Rohkeutta on ottaa pää pois pensaasta ja tunnustaa, ettei Suomi ole vielä tehnyt tarpeeksi naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Istanbulin sopimuksen edellyttämien toimenpiteiden toteuttaminen on mahdollisuus positiiviseen muutokseen, jota yhteiskuntamme tarvitsee. Viime kädessä vastuu naisiin kohdistuvasta väkivallasta on valtiolla, teillä, hyvät päättäjät. Suomi on saanut jo liian monta kertaa huomautuksia liian vähistä toimista ilmiön ehkäisemisessä. Uudistuksen avaimet kansainvälisten velvoitteiden täyttämiseksi ovat tässä:

  • Naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastaisen ns. Istanbulin sopimuksen toimenpiteiden toteuttamista varten laaditaan uskottava toimeenpano-ohjelma ja rahoitussuunnitelma.
  • Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi luodaan Istanbulin sopimuksen edellyttämä riittävän korkean tason resursoitu koordinaatioelin, joka varmistaa, että naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ on tehokasta ja pitkäjänteistä.
  • Väkivallan uhrien palveluita kehitetään lisäämällä turvakotipaikkoja Euroopan neuvoston suosittelemalle tasolle (500 paikkaa) ja perustamalla matalan kynnyksen palvelukeskuksia.

Annan mielelläni lisätietoja naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseen liittyvistä kysymyksistä.

Kunnioittavasti,

Frank Johansson
toiminnanjohtaja
Amnesty International, Suomen osasto

Seuraa meitä: