Vuosittain ainakin 4 000 naista ja tyttöä matkustaa Irlannista ulkomaille saadakseen abortin. Ne, jotka eivät voi matkustaa ulkomaille jäävät terveydenhuollon palveluiden ulkopuolelle. Moni joutuu hankkimaan kotimaassaan turvattoman abortin, joka on laiton ja josta voidaan rangaista.
Tuore raporttimme She is not a criminal: The Impact of Ireland’s abortion law sisältää esimerkkejä tapauksista, joissa Irlannin viranomaiset ovat asettaneet sikiön elämän etusijalle ja evänneet raskaana olevilta naisilta ja tytöiltä välttämättömän sairaanhoidon. Abortti kiellettiin Irlannissa perustuslakiin tehdyllä muutoksella vuonna 1983.
“Äskettäinen kansanäänestys tasa-arvoisesta avioliitosta osoitti, että Irlanti on maa, joka ylpeilee avoimuudellaan. Abortin haluavia naisia ja tyttöjä kuitenkin kohdellaan kuin rikollisia. Heidät stigmatisoidaan ja pakotetaan matkustamaan abortin perässä ulkomaille, mikä on henkisesti ja fyysisesti raskasta”, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Katariina Heikkinen Amnestyn Suomen osastosta sanoo.
Laki antaa suuremman painoarvon sikiön elämälle
Raporttiimme on haastateltu naisia, jotka ovat tehneet abortin ulkomailla sekä naisia, jotka ovat saaneet keskenmenon mutta joiden on ollut pakko kantaa sisällään kuollutta tai elinkelvotonta sikiötä viikkoja odottaessaan saavansa hoitoa – turhaan.
Róisín kantoi kuollutta sikiötä viikkoja, koska lääkärit halusivat olla ehdottoman varmoja, ettei sikiöltä löydy sykettä. Hän kertoi, ettei hän luota naisille tarkoitettuihin terveyspalveluihin Irlannissa.
Lupe kantoi sisällään kuollutta sikiötä 14 viikkoa. Hänen oli matkustettava kotimaahansa Espanjaan saadakseen asianmukaista hoitoa.
Lupe kantoi sisällään kuollutta sikiötä 14 viikkoa.
“En tuntenut oloani lainkaan turvalliseksi. Olin erittäin peloissani, koska oli selvää, että jos olisin saanut komplikaatioita, he olisivat antaneet minun kuolla.”
Myös muilta kuin abortin haluavilta naisilta kielletään hoito sen vuoksi, että lääkärit ja hoitohenkilökunta keskittyvät sikiöön. Esimerkiksi vakavasti sairaalta Rebecca H:lta kiellettiin keisarinleikkaus sen vuoksi, että leikkaus saattaisi vahingoittaa sikiötä. Hoitohenkilökunta pakotti Rebeccan kestämään 36 tunnin synnytyksen ja sanoi, että heidän työnsä on ”huolehtia vauvasta, vauva on etusijalla”.
Synnytyslääkäri, gynekologi ja entinen Irlannin kansallisen äitiyssairaalan johtaja Peter Boylan kertoi, että nykyisen lain mukaan naisten on oltava ”liian sairaita, ennen kuin heitä saa hoitaa”.
Irlanti on Andorran, Maltan ja San Marinon ohella ainoa Euroopan valtio, joka kieltää naisilta abortin jopa silloin, jos raskaus on seurausta raiskauksesta tai jos sikiö on erittäin vakavasti sairas tai tulee menehtymään. Abortti on kielletty myös tapauksissa, joissa raskaus uhkaa naisen terveyttä. Vaadimme Irlantia muuttamaan lakiaan niin, että naiset ja tytöt voivat saada abortin vähintään näissä tapauksissa.
“Irlannin painajaismaiset lait ovat luoneet pelon ilmapiirin, jossa lääkärit voivat saada sakkoja auttaessaan naisia hakeutumaan hoitoon. Tämän seurauksena osa naisista välttelee lääkäreitä”, sanoo Katariina Heikkinen.
“Irlannin valtio ei voi enää ummistaa silmiään: nykyiset lait vaarantavat päivittäin naisten ja tyttöjen hengen. Irlannin on muutettava perustuslakiaan välittömästi.”