Etusivu Blogi Tahdon ihmisoikeuksia kunnioittavan translain

Tahdon ihmisoikeuksia kunnioittavan translain

Suomi roikkuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteuttamisessa Pohjoismaiden hännillä. Yksi suurimmista syistä on nykyinen translaki, joka loukkaa transihmisten oikeuksia räikeästi. Lain muuttaminen ei ole kustannuskysymys. Se tuottaa hyvinvointia ja ennen kaikkea poistaa merkittäviä ihmisoikeusloukkauksia. Mistä siis kiikastaa? Tarvitaanko translain muuttamiseksi kansanliike?

Viime vuonna mediassa hämmästeltiin sitä, että heterot osallistuvat Helsinki Pride -viikon tapahtumiin. Eduskuntavaalien alla taas erästä vaalikonetta mainostettiin: katso, ketkä ehdokkaat ajavat sinun asioitasi! Itse hämmästelen tällaista ajattelutapaa. Miksi on vaikea ymmärtää, etteivät ihmiset aja pelkästään omia asioitaan? Yhteiskunnalliset epäkohdat ovat kaikkien asioita. Niihin puuttuminen kertoo siitä, miten hyvinvoiva yhteiskuntamme on.

Kuka päättää mitä sukupuolta edustat?

Suomen ihmisoikeustilanteesta ja samalla hyvinvoinnista kertoo nykyinen translakimme, joka loukkaa transihmisten oikeuksia räikeästi. Translaki määrittää millä ehdoilla henkilö saa vahvistaa juridisen sukupuolensa, eli käytännössä muuttaa henkilöllisyystodistuksensa sukupuolimerkinnän. Vaihtaakseen tämän viimeisen merkin henkilöllisyystodistuksessaan on Suomessa suostuttava pitkään ja nöyryyttävään lääketieteelliseen prosessiin.

Sukupuolen juridisen vahvistamisen ja sukupuolen korjaamisen lääketieteellisen prosessin sitominen toisiinsa johtaa lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin, joista Suomi on saanut huomautuksia. Translain mukaan juridista sukupuoltaan vahvistavan henkilön on oltava lisääntymiskyvytön, naimaton, täysi-ikäinen ja annettava lääketieteellinen selvitys transsukupuolisuudesta. Nykyinen laki ei siis perustu itsemääräämisoikeuteen, vaan siihen, miten joku muu määrittelee sukupuolen.

Nykyinen laki ei siis perustu itsemääräämisoikeuteen, vaan siihen, miten joku muu määrittelee sukupuolen.

Kyse on siitä, kenellä on valta sanoa, mitkä tekijät määrittävät henkilön sukupuolen. Suomi on sitoutunut ihmisoikeusperiaatteisiin, joiden mukaan sukupuolen juridisen vahvistamisen on oltava nopeaa, avointa ja perustuttava henkilön omaan ilmoitukseen. Kuitenkin nykyinen translaki edellyttää, että sukupuolen juridiseksi vahvistamiseksi transihmisten tulee elää noin vuoden ajan ”vastakkaisessa” sukupuolessa. Tässä tosielämän kokeessa sukupuoli nostetaan erikoisella tavalla näyttämölle, kun psykologi huomauttaa transnaiselle liian miehekkäistä hiuksista. Haluaisitko sinä olla mukana tällaisessa esityksessä, ilmaista sukupuoltasi sinulle vieraalla tavalla, jotta saat henkilötodistukseesi oikean sukupuolimerkinnän?

Sukupuolirooleja tulisi purkaa, ei vahvistaa

Sukupuolen juridisen vahvistamisen edellyttämä tosielämän koe ei vastaa todellisuutta eikä tasa-arvoista yhteiskuntaa. Sukupuolten rajoja on jo murrettu ja piirretty monta kertaa. Miksi transihmisiltä vaaditaan sellaista stereotyyppistä ilmaisua, jota muilta ei enää vaadita?

Sukupuolen moninaisuuden tunnustaminen ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei riko suomalaista yhteiskuntaa, vaan tekee siitä avoimemman ja vahvemman. Vahvuutta on antaa jokaisen määritellä oma sukupuoli-identiteettinsä ja pyyhkiä sukupuolten kuviteltuja rajoja. Translain muuttaminen ihmisoikeusperustaiseksi on meidän kaikkien asia. Tehdään siitä kansanliike, kuten Tahdon-kampanja oli.

Katariina Heikkinen. Kirjoittaja työskentelee tällä hetkellä Amnestyn Suomen osastossa sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntijana.

Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.

Seuraa meitä: