Amnestyn tietoliikennettä on siepattu, salakuunneltu ja tallennettu.
On täysin pöyristyttävää, että Iso-Britannian viranomaiset syyllistyvät omalla maaperällään vakoiluun, jota yleensä harrastavat vain diktaattorit.
Tuomioistuin ilmoitti asiasta päätoimistollemme Lontooseen eilen sähköpostilla.
Kuulumme kymmenen kansalaisjärjestön joukkoon, jotka nostivat kanteen epäillyn laittoman massavalvonnan takia.
”18 kuukauden käräjöinnin, verukkeiden ja kiistämisten jälkeen, meillä on nyt vahvistus siitä, että olemme joutuneet Iso-Britannian hallituksen massavalvonnan kohteeksi. On täysin pöyristyttävää, että Iso-Britannian viranomaiset syyllistyvät omalla maaperällään vakoiluun, jota yleensä harrastavat vain diktaattorit.”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Salil Shetty.
”Kuinka voimme tehdä elintärkeää työtämme, jos ihmisoikeuspuolustajat ja ihmisoikeusloukkausten uhrit joutuvat pelkäämän, että heidän luottamuksella kertomat tietonsa päätyvät todennäköisesti hallituksen käsiin?”
”Tämä paljastus on osoitus Iso-Britannian vakoilua koskevan lainsäädännön riittämättömyydestä. Jos he eivät olisi säilyttäneet meitä koskevia tietoja pidempään kuin heillä on lupa, me emme olisi koskaan saaneet tietää. Mikä pelottavampaa, tämä olisi silloin katsottu täysin lailliseksi”, toteaa Shetty.
Eilen saamassamme sähköpostissa ei kerrottu koska tai miksi vakoilu oli tapahtunut tai, että mitä hankitulle tiedolle tehtiin. Valtioiden tulee lopettaa massavalvonta.
Iso-Britannian tulee välittömästi uudistaa tiedustelulainsääntöään. Lainsäädännön tulee varmistaa tuomioistuinten harjoittama etukäteiskontrolli ja varmistaa tiedusteluviranomaisten riittävä valvonta. Lisäksi tarvitaan riippumaton tutkimus siitä, miten ja miksi ihmisoikeusjärjestöt ovat joutuneet vakoilun uhreiksi Iso-Britanniassa.
Verkkovalvonta puhuttaa myös Suomessa
Puolustusministeriön alaisen työryhmän tammikuussa antama mietintö ehdottaa laajojen verkkovalvontavaltuuksien säätämistä puolustusvoimille ja suojelupoliisille. Ilman riittävää ihmisoikeusasiantuntijoiden kuulemista valmisteltu esitys on herättänyt voimakasta kritiikkiä. Amnesty vastustaa lainsäädäntövalmistelun aloittamista mietinnön pohjalta ja toivoo aitoa, käytyä laajempaa ja avoimempaa keskustelua yksityisyyden suojasta sekä siitä, minkälainen viranomaisvalvonta on tarpeellista ja hyväksyttävää kansallisen turvallisuuden nimissä.