Ihmisoikeuksien tukijoilla on ollut paljon juhlittavaa Irlannissa viime aikoina: toukokuun lopulla tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin ylivoimaisesti kansanäänestyksessä ja pian sen jälkeen parlamentti päätti muuttaa translain itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi, mikä tarkoittaa että juridisen sukupuolen korjaamiseen riittää oma ilmoitus. Jälkimmäistä meillä ei ole Suomessakaan vielä toteutettu toistuvista vaatimuksista huolimatta.
Näistä edistysaskelista huolimatta Irlanti edelleen kohtelee puolta väestöään toisen luokan kansalaisina riistämällä heidän oikeutensa päättää omasta kehostaan. Irlannissa on voimassa yksi maailman tiukimmista aborttilainsäädännöistä, joka asettaa vuosittain tuhansien naisten henget vaaraan.
Kaikki tämä saattaa koskea myös sinua, sillä suomalainenkaan ei voi tehdä aborttia Irlannissa, jos hän siellä sattuu asumaan.
Irlannin perustuslaissa on maininta äidin ja sikiön yhtäläisestä oikeudesta elämään. Käytännössä laki asettaa sikiön elämän etusijalle, sillä abortti on sallittu ainoastaan naisen ollessa todellisessa hengenvaarassa. Tällöin naisen terveys on saattanut huonontua jo pitkään, ennen kuin hänelle annetaan asianmukaista hoitoa.
Irlannin perustuslain kirjauksella sikiön ja abortin yhtäläisestä oikeudesta elämään ei ole yhtymäkohtia kansainväliseen oikeuteen, päinvastoin. Kansainvälisen oikeuden mukaan ihmisoikeudet alkavat syntymästä.
Jos nainen päättää uhmata lainsäädäntöä ja tehdä päätöksen omasta kehostaan ja terveydestään Irlannin rajojen sisällä, hänelle saattaa rapsahtaa vankeutta jopa 14 vuotta. Kaikki tämä saattaa koskea myös sinua, sillä suomalainenkaan ei voi tehdä aborttia Irlannissa, jos hän siellä sattuu asumaan.
Tekopyhä peruslaki
Irlannin perustuslaki on avoimen tekopyhä. Se on tehnyt kaikkensa estääkseen abortin toteutumisen rajojensa sisällä, mutta maan tuomioistuimet kuitenkin tunnistavat naisten ja tyttöjen oikeuden matkustaa ulkomailla voidakseen tehdä abortin. Tämä oikeus on vahvistettu perustuslaissa kansanäänestyksessä, mikä tarkoittaa että niin tuomioistuin, parlamentti kuin kansa on todennut abortin olevan välttämätöntä.
Vuosittain 4000 naista eli 10-12 naista matkustaa joka päivä Iso-Britanniaan tehdäkseen raskaudenkeskeytyksen. Kaikilla naisilla ei ole tähän mahdollisuutta, sillä matkustamisen ja hoidon kustannukset ovat ylitsepääsemättömiä erityisesti köyhille, turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille. Perustuslaki asettaa naiset keskenään eriarvoiseen asemaan.
Irlannin kansalaiset eivät itsekään kannata nykyistä naisia syrjivää lainsäädänntöä. Amnesty Internationalin teettämässä kyselyssä paljastui, että jopa 64% kansalaisista eivät tiedä , että abortti on rikos, jos naisen henki ei ole vaarassa. Kaksi kolmasosaa Irlannin kansasta on sitä mieltä, että abortti pitäisi dekriminalisoida. Tulokset kertovat, että Irlannin nykyinen lainsäädäntö ei ole ristiriidassa pelkästään ihmisoikeuksien kanssa, mutta myös kansan oikeustajun kanssa.
Sen sijaan meidän täytyy jatkaa kamppailua kaikkien ihmisoikeuksien saavuttamiseksi ja vaatia Irlantia purkamaan rakenteellinen sukupuolisyrjintä ja antamaan naisille oikeus omaan kehoonsa. Allekirjoita Amnestyn vetoomus Irlannin parlamentille aborttilainsäädännön ja perustuslain muuttamiseksi, jotta tuhansien naisten elämä ei enää olisi vaarassa.
Nitin Sood. Kirjoittaja on aktivisti, joka työskentelee tällä hetkellä Amnestyn Suomen osaston syrjinnän vastaisen työn harjoittelijana.
Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.