Miten tämä vaikuttaa Suomen Amnestyn toimintaan Suomessa?
Amnestyn kansainvälinen linjaus mahdollistaa jokaiselle osastolle omaa harkintaa siitä, missä laajuudessa ja millä rajauksella vaikuttamistyötä ja kampanjointia seksityöntekijöiden oikeuksien edistämiseksi tehdään. Me Suomessa olemme keskittyneet vaikuttamistyöhön ihmiskaupan uhrien hyväksi ja tulemme jatkamaan tätä työtä voimallisesti myös tulevaisuudessa.
Olemme tähänkin asti ajaneet muun muassa muutosta ulkomaalaislakiin, jonka mukaan seksityöepäily riittää käännytyksen syyksi. Tämä käännytyspykälä asettaa kolmansista maista tulevat seksityöntekijät hyvin haavoittuvaiseen asemaan: käännytyksen uhka voi aiheuttaa sen, etteivät seksin myyjät uskalla ottaa yhteyttä poliisiin väkivalta- ja hyväksikäyttötilanteissa. Kansallinen ihmiskaupparaportoija on myös ilmaissut huolensa siitä, etteivät viranomaiset aina tutki riittävästi ihmiskaupan mahdollisuutta ennen kuin käännyttävät seksiä myyviä henkilöitä. Amnestyn tuore linjaus antaa tukea vaikuttamistyöhön tässä asiassa.
Emme tällä hetkellä suunnittele aktiivista vaikuttamistyötä muiden seksityöhön liittyvien kysymysten, kuten parituslainsäädännön, suhteen.
Miten seksityöntekijöiden oikeuksia koskeva linjaus tulee näkymään globaalin Amnestyn työssä?
Seksityöntekijöiden oikeuksia ajetaan osana normaalia syrjinnän poistamista ja taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien edistämistä koskevaa ihmisoikeustyötämme. Aihe ei tule olemaan työssämme globaali painopiste, eikä aiheesta ole suunnitteilla globaalia kampanjaa.
Mitä tapahtuu jatkossa?
Prosessi jatkuu niin, että kansainvälisen liikkeen johto työstää yksityiskohtaisemman kannan, joka hyväksyttäneen tämän vuoden aikana. Prosessissa konsultoidaan kansallisia osastoja.
Linjauksessa todetaan jo nyt, että seksityöntekijöitä riistävä tai hyväksikäyttävä paritus tulee kriminalisoida. Suomen osalta tulemme painottamaan sitä, että linjausta tulee silti selkeyttää ja tarkentaa kolmansien osapuolten roolia koskien.
Miten Suomi äänesti kun asiasta päätettiin?
Tämä on ollut vaikea kysymys myös Amnestyn sisällä. Järjestön sisälläkin ollaan montaa mieltä, ja keskustelu on ollut laajaa.
Kun seksityöntekijöiden oikeuksia koskevasta linjauksesta päätettiin, kannatimme seksin myynnin dekriminalisointia mutta sitä, että seksin ostajien ja kolmansien osapuolien suhteen dekriminalisointi vaatii tarkempaa tutkimusta ja maakohtaista analyysia ennen kuin siihen lähdetään. Tämä kanta jäi vähemmistöön.
Miten vastaatte siihen, että dekriminalisointi voi johtaa ihmiskaupan lisääntymiseen?
Ei ole olemassa näyttöä siitä, että seksityön dekriminalisointi johtaisi ihmiskaupan lisääntymiseen. Amnestyn näkemys on, että dekriminalisointi auttaa ihmiskaupan torjumisessa parantamalla seksityöntekijöiden mahdollisuuksia vaatia oikeuksiaan.
Lisää kysymyksiä ja vastauksia on koottu tänne
Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtajan Niina Laajapuron blogi aiheesta
Lisää Suomen osaston kannoista voi lukea esim vastauksestamme aiempaan konsultaatiokierrokseen
Amnesty Internationalin linjauksia koskeva uutinen (11.8.2015)
Julkaistu 14.8.2015