Etusivu Blogi Syyrian pakolaiskriisi numeroina

Syyrian pakolaiskriisi numeroina

Faktat ja luvut.

Pakolaiset lähialueilla

Yli 4 miljoonaa Syyrian pakolaista (95% kaikista pakolaisista) on jakautunut viiteen lähialueen valtioon: Turkkiin, Libanoniin, Jordaniaan, Irakiin ja Egyptiin.

  • Libanonissa on noin 1,2 miljoonaa Syyrian pakolaista. Pakolaiset muodostavat täten lähes viidesosan Libanonin väestöstä.
  • Jordaniassa on noin 650,000 Syyrian pakolaista, mikä vastaa 10% Jordanian väestöstä
  • Turkki on vastaanottanut 1,9 miljoonaa syyrialaista pakolaista – enemmän kuin mikään muu valtio koko maailmassa
  • Irakissa, jossa viimeisen puolentoista vuoden aikana 3 miljoonaa ihmistä on joutunut maan sisäisiksi pakolaisiksi, on myös 249,462 Syyrian pakolaista
  • Egyptissä on 132,375 pakolaista Syyriasta

Syyrian pakolaisille tarkoitetusta YK:n humanitaarisen avun tarpeesta vain 40% on rahoitettu.

Rahoitusvaikeudet tarkoittavat sitä, että hädänalaisimmat Syyrian pakolaiset Libanonissa saavat ruokatukea vain 13.50 Yhdysvaltain dollaria kuussa tai alle puoli dollaria päivässä.

Yli 80% Syyrian pakolaisista Jordaniassa elää paikallisen köyhyysrajan alapuolella.

Konflikti Syyriassa

Noin 220,000 ihmistä on kuollut ja maan rajojen sisällä 12,8 miljoonaa ihmistä on välittömän humanitaarisen avun tarpeessa.

Yli 50% Syyrian väestöstä on joutunut jättämään kotinsa.

Kansainvälinen uudelleensijoittaminen

Syyrian kriisin alettua uudelleensijoituspaikkoja on maailmanlaajuisesti tarjottu kaiken kaikkiaan 104,410. Se vastaa vain 2,6% Syyrian pakolaisten kokonaismäärää lähialueen maissa – Libanonissa, Jordaniassa, Irakissa, Egyptissä ja Turkissa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan viidessä lähialueen maassa 400,000 ihmistä­ – eli 10% pakolaisista – ovat pikaisen uudelleensijoittamisen tarpeessa. Vaadimme vähintään näiden 400,000 hädänalaisimpien Syyrian pakolaisten uudelleensijoittamista lähialueen maista vuoden 2016 loppuun mennessä.

Avainfaktat

  • Persianlahden maat kuten Qatar, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Saudi-Arabia, Kuwait ja Bahrain eivät ole tarjonneet yhtäkään uudelleensijoittamispaikkaa Syyrian pakolaisille.
  • Muut korkean elintason maat kuten Venäjä, Japani, Singapore ja Etelä-Korea eivät myöskään ole tarjonneet lainkaan uudelleensijoituspaikkoja.
  • Suomeen on tänä vuonna elokuun loppuun mennessä saapunut 192 syyrialaista turvapaikanhakijaa. Vuonna 2014 Suomi myönsi turvapaikan tai oleskeluluvan 96:lle sitä hakeneelle Syyrian pakolaiselle, sekä otti 495 syyrialaista kiintiöpakolaista Jordaniasta ja Libanonista. Suomeen 2014 päässeiden Syyrian pakolaisten määrä vastaa 0,014% pakolaisten määrästä viidessä lähialueen maassa.
  • Saksa on lupautunut vastaanottamaan humanitaarisen maahantulon ohjelman kautta ja yksilöiden tuen avulla 35,000 Syyrian pakolaista – noin 75% EU:n kokonaismäärästä.
  • Saksa ja Ruotsi ovat yhdessä saaneet 47% syyrialaisten turvapaikkahakemuksista koko EU:ssa huhtikuun 2011 ja heinäkuun 2015 välillä.
  • Jos Saksa ja Ruotsi jätetään laskuista, loput 26 EU-maata ovat lupautuneet 8,700 uudelleensijoituspakkaan, eli vastaanottamaan noin 0,2% Syyrian pakolaisten määrästä viidessä lähialueen maassa.

Seuraa meitä: