Torstaina lainsäätäjät äänestivät uuden, kuolemanrangaistuksen kaikista rikoksista poistavan rikoslain puolesta. Uusi rikoslaki astuu voimaan syyskuussa 2016 ja sen myötä tämän lopullisen, julman, epäinhimillisen ja alentavan rangaistuksen täysin hylänneitä maita on yhteensä 102.
Tänä vuonna jo kolme maata – Fidži, Madagaskar ja Surinam – ovat luopuneet kuolemanrangaistuksesta.
“Mongolia on asettanut esimerkin, jonka toivomme leviävän nopeasti läpi Aasian. Kuolematuomio on kautta maailman jäämässä historiaan”, sanoi Roseann Rifem, Amnestyn Etelä-Aasian tutkimusjohtaja.
Tänä vuonna jo kolme maata – Fidži, Madagaskar ja Surinam – ovat luopuneet kuolemanrangaistuksesta.
2008 Mongoliassa teloitettiin viimeisen kerran. 2010 maan presidentti Tsakhiagiin Elbegdorj lievensi kaikki kuolemantuomiot ja julisti kaikki teloitukset lykätyiksi. 2012 Mongolia sitoutui luopumaan kuolemanrangaistuksesta allekirjoittamalla kansainvälisen sopimuksen. Viime viikolla tämä kehityskulku viimein huipentui historialliseen äänestykseen.
Valtioiden on kunnioitettava oikeutta elämään
Presidentti Tsakhiagiin Elbegdorj on toistuvasti sanonut, että Mongolian on luovuttava kuolemanrangaistuksesta voidakseen täysin kunnioittaa oikeutta elämään. Hänen mukaansa teloituksen uhka ei toimi pelotteena ja väärän tuomion mahdollisuus on olemassa kaikissa oikeusjärjestelmissä.
Teloittavat valtiot ovat väärällä puolella historiaa
“Presidentti Tsakhiagiin Elbegdorj paljasti kuolemantuomioon liittyvän harhaluulon. Olemme todistaneet nyt todellista poliittista johtajuutta Mongoliassa ja muiden Aasian maiden on seurattava perästä. Teloittavat valtiot ovat väärällä puolella historiaa”, Roseann Rife sanoi.
Vastustamme kuolemanrangaistusta kaikissa olosuhteissa, riippumatta rikoksen luonteesta tai olosuhteista, yksilön syyllisyydestä tai syyttömyydestä.