Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on Amnestyn mukaan huonontunut entisestään viime vuonna. Maa on jatkanut ihmisoikeusaktivistien vainoamista ja tehnyt ilmapommituksia Jemeniin, jossa se on syyllistynyt sotarikoksiin. Viimeisin osoitus maan piittaamattomuudesta ihmisoikeuksia kohtaan oli 47 henkilön teloitus tammikuun alussa. Teloitettujen joukossa oli shiialainen uskonoppinut Nimr al-Nimr.
“Raif Badawi ja kymmenet muut mielipidevangit istuvat edelleen vankilassa. Heitä uhkaavat julmat rangaistukset ja epäinhimillinen kohtelu rauhanomaisen aktivisminsa vuoksi. Monia ihmisoikeuspuolustajia on tuomittu vuosiksi vankilaan terrorismin vastaisen lain nojalla”, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Afrikan vt. johtaja James Lynch.
Rauhanomainen aktivisti ja bloggari Raif Badawi ruoskittiin julkisesti 9. tammikuuta 2015. Hänen saamansa 50 ruoskaniskua olivat ensimmäiset tuhannen ruoskaniskun ja kymmenen vuoden vankeusrangaistuksesta, jonka hän sai toukokuussa 2014 ”islamin loukkaamisesta”. Ruoskintaa ei ole toistettu ensimmäisen kerran jälkeen.
Saudi-Arabian viranomaiset ovat käyttäneet helmikuussa 2014 voimaan tullutta antiterrorismilakia ahkerasti ihmisoikeuspuolustajia vastaan. Sen nojalla on vangittu muun muassa Raif Badawin lakimies Waleed Abu al-Khair sekä kymmeniä muita ihmisoikeuspuolustajia. Tuomiot on langetettu usein epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä. Myös useita shiia-aktivisteja on tuomittu kuolemaan. Shiialainen uskonoppinut ja hallituksen kriitikko Nimr al-Nimr teloitettiin kolmen muun shiia-aktivistin kanssa 2. tammikuuta.
Saudi-Arabia on kieltänyt itsenäiset ihmisoikeusjärjestöt ja tuominnut niiden perustajia pitkiin vankeusrangaistuksiin. Kaikki julkiset kokoontumiset, myös rauhanomaiset mielenosoitukset, on kielletty sisäministeriön määräyksellä.
“Saudi-Arabiassa teloitettiin ainakin 151 ihmistä viime vuoden tammi-marraskuun aikana, mikä on suurin määrä sitten vuoden 1995. Lähes puolet teloitetuista oli syyllistynyt muihin kuin kansainvälisen oikeuden mukaisiin kaikista vakavimpiin rikoksiin”, James Lynch sanoo.
Saudi-Arabia on myös johtanut sotilaskoalitiota, joka on vajaan vuoden ajan tehnyt tuhansia ilmaiskuja Jemeniin huthien kontrolloimille alueille. Satoja siviilejä on kuollut ilmaiskuissa, minkä lisäksi pommituksissa on tuhoutunut terveyskeskuksia, kouluja, tehtaita, voimalaitoksia, siltoja ja teitä. Amnestyn selvitysten mukaan ilmaiskut ovat usein olleet suhteettomia ja umpimähkäisiä. Joissakin tapauksissa ilmaiskut on suunnattu siviilejä tai siviilikohteita kohti eli ne täyttävät sotarikoksen tunnusmerkit.
“Vaikenemisen ja aseiden toimittamisen sijaan Saudi-Arabian liittolaisten, kuten Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian, tulisi hyödyntää läheisiä suhteitaan ja painostaa Saudi-Arabian hallitusta parantamaan maan ihmisoikeustilannetta ja noudattamaan kansainvälistä oikeutta Jemenin operaatiossa”, James Lynch sanoo.
Lisätietoja:
Heli Sariola
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
p. 040 833 1532
heli.sariola@amnesty.fi