Etusivu Tiedote Syyrialaiset pakolaiset eivät pääse hoitoon Jordaniassa

Syyrialaiset pakolaiset eivät pääse hoitoon Jordaniassa

Embargo keskiviikkona 23. maaliskuuta kello 02.01

Syyrialaiset pakolaiset jäävät ilman kunnollista terveydenhuoltoa Jordaniassa. Syynä on kansainvälisen yhteisön riittämätön tuki sekä Jordanian hallituksen asettamat rajoitukset syyrialaisten hoitoon pääsylle. Tiedot käyvät ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin keskiviikkona julkaisemasta raportista ”Living on the Margins – Syrian refugees struggle to access health care in Jordan”.

Raportin mukaan Jordanian rajalla on käännytetty välittömän hoidon tarpeessa olleita haavoittuneita syyrialaisia. Heistä osa on kuollut vammoihinsa, sillä ei ole päässyt hoitoon.

Myös moni Jordaniassa asuvista pakolaisista jää ilman hoitoa. Pakolaisleirien ulkopuolella asuvilla syyrialaisilla ei usein ole rahaa hoitoihin, sillä Jordania asetti syyrialaisille uudet hoitomaksut marraskuussa 2014. Monilla ei ole myöskään Jordanian viranomaisten vaatimia asiakirjoja, mikä estää heidän pääsynsä hoitoon.

”Suurin osa syyrialaispakolaisista Jordaniassa elää pakolaisleirien ulkopuolella köyhyydessä kaupungeissa. Monimutkainen byrokratia ja terveydenhuollon maksut ovat valtava este hoidon saamiselle”, sanoo pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien ohjelmatyön johtaja Sherif Elsayed-Ali Amnestysta.

Syyrian naapurimaassa Jordaniassa on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan 630 000 syyrialaista pakolaista. Heistä vain 117 000 asuu pakolaisleireissä, joissa on tarjolla paremmat mahdollisuudet koulutukseen, terveydenhuoltoon sekä muihin järjestöjen tarjoamiin avustuksiin.

Vuoden 2015 lopulla syyrialaisten terveydenhuollon rahoitukseen tarvittavasta rahoituksesta Jordaniassa oli saatu kokoon vain 26 prosenttia. UNHCR:n mukaan ainakin 58,3 prosenttia kroonisista terveysongelmista kärsivistä aikuisista syyrialaisista ei saa tarvitsemaansa hoitoa tai lääkkeitä.

Jopa haavoittuneita lapsia käännytetään rajalla

Jordania on lisännyt vuodesta 2012 lähtien esteitä syyrialaisten maahanpääsylle, mutta haavoittuneet ovat kuitenkin olleet poikkeus näissä käytännöissä. Amnestyn avustustyöntekijöiltä ja syyrialaisperheiltä keräämien tietojen mukaan Jordania on ryhtynyt rajoittamaan nyt myös haavoittuneiden pääsyä maahan. Jopa vakavasti haavoittuneiden lasten pääsy maahan on estetty. Käännytettyjä on raportin mukaan myös kuollut rajalle.

Yksi tällainen tilanne tapahtui heinäkuussa 2015, jolloin 14 vakavasti haavoittunutta syyrialaista yritti päästä Jordaniaan hoitoon. Haavoittuneista viisi oli lapsia, joista neljä kuoli Amnestyn tietojen mukaan rajalla odottaessaan. Yksi kuolleista oli vasta 3-vuotias tyttö.

Toisessa tapauksessa 14-vuotias poika ei päässyt hoitoon, sillä hänellä ei ollut henkilöllisyystodistusta mukanaan. Hän kuoli seuraavana päivänä vammoihinsa syyrialaisessa kenttäsairaalassa.

”Rajojen sulkeminen turvapaikkaa hakevilta rikkoo Jordanian kansainvälisiä velvoitteita – olivat he haavoittuneita tai eivät. Mutta jopa vakavasti haavoittuneiden käännyttäminen rajalla osoittaa vakavaa myötätunnon puutetta”, Sherif Elsayed-Ali sanoo.

Lisää kiintiöpaikkoja syyrialaisille

Vaikka Jordanian palvelut ovat ymmärrettävästi kovalla koetuksella pakolaiskriisin vuoksi, ei Jordania voi jättää täyttämättä velvollisuuttaan antaa sairaalahoitoa sitä kipeästi tarvitseville.

”Tarvittaisiin enemmän kiintiöpaikkoja sekä enemmän rahallista tukea pakolaisten auttamiseksi. Silloin Jordanian viranomaiset voisivat vahvistaa terveydenhuoltoaan ja purkaa esteitä, jotka vaikeuttavat syyrialaisten pääsyä hoitoon”, Elsayed-Ali sanoo.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR isännöi 30. maaliskuuta kokousta, jossa kansainvälinen yhteisö etsii ratkaisuja Syyrian pakolaistilanteeseen. Kokouksessa yritetään saada syyrialaisille muun muassa lisää kiintiöpaikkoja.

Syyrian viisi lähimaata majoittaa tällä hetkellä 4,8 miljoonaa syyrialaista pakolaista. Maaliskuun lopussa pidettävä kokous on mahdollisuus muille maille osoittaa solidaarisuutta näille syyrialaisia eniten majoittaneille maille. Tähän mennessä kansainvälinen yhteisö on saanut tarjottua vain 178 195 uudelleensijoituspaikkaa syyrialaisille pakolaisille, mitä Amnesty pitää täysin riittämättömänä. Amnesty vaatii, että paikkoja saataisiin ainakin 480 000 kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa olevalle pakolaiselle, joiden joukossa on muun muassa vammautuneita, haavoittuneita ja kroonisesti sairaita.

Raportti on alla liitteenä.

Lisätietoja:

Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija
Mikko Aarnio
puh. +35844 3340148
mikko.aarnio@amnesty.fi.


Seuraa meitä: