Etusivu Tiedote Amnesty: Qatarin MM-kisojen työmailla hyväksikäyttöä ja pakkotyötä

Amnesty: Qatarin MM-kisojen työmailla hyväksikäyttöä ja pakkotyötä

Yksi vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen näyttämöistä on Dohaan valmistuva Khalifa-stadion. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuore raportti paljastaa, että stadionia rakentavat siirtotyöläiset joutuvat järjestelmällisen hyväksikäytön ja joissakin tapauksissa jopa pakkotyön uhreiksi.

Raportin mukaan kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on suhtautunut järkyttävällä väliinpitämättömyydellä siirtotyöläisten asemaan. Qatarin MM-kisatyömailla työskentelevien työläisten määrän arvioidaan lähes kymmenkertaistuvan tulevien kahden vuoden aikana 36 000 työntekijään.

“Pelaajille ja faneille MM-kisastadion symboloi unelmaa, työntekijöille painajaista. Viisi vuotta jatkuneista lupauksista huolimatta Fifa on epäonnistunut lähes täysin pysäyttämään ihmisoikeusloukkaukset rakennustyömailla”, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio.

Jokainen haastateltu työntekijä kohtasi hyväksikäyttöä

Raporttia varten haastateltiin muun muassa 132 siirtotyöläistä, jotka työskentelivät Khalifa-stadionin työmaalla. Lisäksi Amnestyn tutkijat haastattelivat työntekijöitä, jotka ovat valmistelleet stadionia ympäröivää monitoimikeskusta, jossa Bayern Münchenin ja Paris Saint-Germainin tapaiset suurseurat ovat viime aikoina harjoitelleet. Työntekijät olivat kotoisin pääosin Bangladeshista, Intiasta ja Nepalista.

Jokainen haastateltu työntekijä kertoi kohdanneensa hyväksikäyttöä. Heille oli esimerkiksi maksettu sovittua pienempiä palkkoja tai jätetty palkkoja kokonaan maksamatta. Kotimaissaan suuria summia työnvälittäjille maksaneet ja kovissa veloissa olevat siirtotyöläiset saattoivat joutua odottamaan palkkojaan välillä kuukausia. Työnantajat jättivät myös työlupia uusimatta, jolloin siirtotyöläiset olivat vaarassa joutua pidätetyiksi tai jopa karkotetuksi. Työnantajat myös takavarikoivat passeja, eivätkä suostuneet antamaan lupaa maasta poistumiseen. Olosuhteista valittaneita työntekijöitä on uhkailtu.

”[Pomoni] solvasi minua ja uhkasi, että jos valittaisin, en koskaan pääsisi lähtemään maasta”, kertoo nimettömänä pysyttelevä intialainen metallityöläinen, joka ei ollut saanut palkkaa kuukausiin.

Hyväksikäytön mahdollistaa Qatarin kafalaksi kutsuttu sponsorijärjestelmä, joka estää siirtotyöläisiä vaihtamasta työpaikkaa tai lähtemästä maasta ilman työnantajan lupaa. Järjestelmä mahdollistaa sen, että työntekijöitä voidaan uhkailla ja kiristää jatkamaan töitä olosuhteista huolimatta. Osa Amnestyn haastattelemista nepalilaisista työntekijöistä kertoi, ettei heille annettu lupaa lähteä tapaamaan perhettään edes huhtikuussa 2015 Nepalissa tapahtuneen tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.

Qatar ilmoitti loppuvuodesta 2015 uudistavansa kafala-järjestelmää, mutta uudistuksen vaikutukset ovat jäämässä laihoiksi.

Qatarin asettama MM-kilpailujen järjestelyistä ja stadionien rakentamisesta vastaava komiteaasetti vuonna 2014 tietyt standardit työntekijöiden hyvinvoinnille. Niiden mukaan kisapaikkojen työntekijöillä pitäisi olla hieman paremmat oikeudet kuin Qatarin vierastyöläisillä on tavallisesti paikallisen lain mukaan. Näiden vaatimusten toteutumista käytännössä ei ole kyetty valvomaan kunnolla.

Amnesty vetoaa MM-kisojen sponsoreihin

Amnesty vetoaa MM-kisojen isoihin sponsoreihin, kuten Adidasiin, Coca-Colaan ja McDonald’siin, jotta ne painostaisivat Fifaa varmistamaan vierastyöläisten oikeuksien toteutumisen Qatarin kisojen rakennustyömailla.

Fifan pitäisi vaatia Qataria esittämään uskottavan suunnitelman siirtotyöläisten oikeuksien parantamiseksi ennen rakennusurakoiden huippua kesällä 2017. Siirtotyöläisillä pitää olla oikeus vaihtaa työpaikkaa tai lähteä maasta ilman työnantajan lupaa. Fifan tulee itse valvoa kisatyömaiden työolosuhteita.

”Jalkapallomaailma ei voi enää olla sokea sille riistolle, jota sen piirissä tapahtuu. Jos Fifan uusi johto haluaa tosissaan uudistaa järjestön toimintakulttuuria, se ei voi antaa lajin suurimman tapahtuman tapahtua stadioneilla, jotka on rakennettu siirtotyöläisten hyväksikäytöllä”, Mikko Aarnio sanoo.

Seuraa meitä: