Amnestyn kansainvälinen sihteeristö esitti, että Amnesty asettuisi kannattamaan seksityön dekriminalisaatiota, eli rangaistavuuden poistamista. Kansainvälinen sihteeristö pyysi osastoja kertomaan näkemyksensä tähän ehdotukseen kesään 2014 mennessä.
Kuulimme näkemyksiä Suomen parhailta asiantuntijoilta
Amnestyn Suomen osaston johtokunta ja asiantuntijat ovat tämän kevään aikana keskustelleet aiheesta Amnestyn jäsenten, seksiä Suomessa myyvien ihmisten, yhteistyöjärjestöjen ja viranomaisten kanssa. Maaliskuisen vuosikokouksemme yhteydessä järjestimme aiheesta paneelikeskustelun, jossa kuulimme näkemyksiä kiistatta Suomen parhailta prostituution, seksityön ja seksuaalisessa hyväksikäyttötarkoituksessa tehdyn ihmiskaupan vastaisen työn asiantuntijoilta.
Konsultaatiota varten käydyt keskustelut ovat olleet sekä hedelmällisiä että opettavaisia. Suomessa seksin myyminen ja ostaminen ei ole rikoslailla kriminalisoitua, mutta olemme konsultaatiossa kuulleet lukuisia esimerkkejä siitä, millaisia ongelmia esimerkiksi järjestyslain ja ulkomaalaislain prostituutioon liittyvät säännökset voivat aiheuttaa. Esimerkiksi ulkomaalaislain käännytyspykälä tekee seksin myymisestä käytännössä laitonta kolmansien maiden kansalaisille, ja järjestyslaissa määritelty seksin oston ja myynnin kielto voi johtaa poliisin harjoittamaan epäasialliseen toimintaan ja heikentää seksin myyjien oikeuksien toteutumista. Lisätietoa konsultaatiossa esiinnousseista näkemyksistä löytyy liitteenä olevasta Amnestyn Suomen osaston vastauksesta kansainväliselle sihteeristölle.
Tiedonkeruun, keskustelujen ja pohdinnan seurauksena Amnestyn Suomen osaston johtokunta teki päätöksen Amnestyn Suomen osaston näkemyksestä kansainvälisen sihteeristön ehdottamaan luonnokseen. Viestimme kansainväliselle liikkeelle on selvä: aihe on äärimmäisen tärkeä, mutta ennen kuin voimme kansainvälisenä ihmisoikeusliikkeenä muodostaa siihen kantamme, tarvitsemme lisää Amnestyn omaa tutkimusta seksityöntekijöihin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista. Lisätietoa tarvitaan myös tavoista, joilla näitä oikeudenloukkauksia vastaan voidaan tehokkaimmin toimia.
Keskustelu siirtyy nyt kansainväliselle tasolle. Seuraavaksi aiheesta keskustellaan Amnestyn osastojen johtajien kokouksessa kesäkuussa 2014. Amnestyn Suomen osasto pitää tärkeänä, että konsultaatio toteutetaan avoimesti ja demokraattisesti. Tämän vuoksi päätös kannasta on tehtävä järjestön ylimmässä päättävässä elimessä, eli kansainvälisessä edustajainkokouksessa, joka kokoontuu seuraavan kerran vuonna 2015.
Jussi Förbom on Amnestyn Suomen osaston johtokunnan puheenjohtaja.