Etusivu Uutiset Egyptin viranomaiset tekevät pilkkaa oikeudenmukaisuudesta

Egyptin viranomaiset tekevät pilkkaa oikeudenmukaisuudesta

Egyptiläinen Amal Fathy pidätettiin viime vuoden toukokuussa hänen julkaistuaan videon Facebookissa. Videolla hän kertoi kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä ja kritisoi Egyptin hallitusta epäonnistumisesta naisten suojelemisessa. Amal Fathya syytetään muun muassa terrorismista ja väärän tiedon levittämisestä, mutta todisteita absurdeille syytteille ei ole esitetty.

Amal Fathyn piina jatkuu edelleen. Syksyn mittaan järjestettiin lukuisia oikeudenkäyntejä häntä koskevista syytteistä. Tulokset olivat musertavia: Amalin pidätystä jatkettiin aina 45 päivää kerrallaan.

Joulukuun 18. päivän oikeudenkäynnissä saatiin kuitenkin toivonpilkahdus, kun tuomioistuin hyväksyi Amalin tekemän valituksen ja hänet määrättiin ehdonalaiseen. Amal pääsikin perheensä pariin 27. joulukuuta, mutta oikeudenkäynnissä 30. joulukuuta tuomioistuin päätti pitää voimassa syyskuussa annetun kahden vuoden tuomion.

”Tuomioistuimen päätös pitää yllä Amal Fathyn tuomio on osoitus törkeästä epäoikeudenmukaisuudesta. On häpeällistä, että seksuaalisesta häirinnästä selviytynyttä rangaistaan kahden vuoden vankeustuomiolla yksinkertaisesti siitä syystä, että hän on kertonut kokemuksistaan. Tämä tuomio pilkkaa oikeudenmukaisuutta ja sen pitäisi tuottaa tunnontuskia Egyptin viranomaisille”, sanoo Najia Bounaim, Amnesty Internationalin Pohjois-Afrikan kampanjapäällikkö.

”Tuomion ajoitus on erityisen julma, sillä se tuli vain muutaman päivä sen jälkeen, kun Amal oli päässyt perheensä pariin”, Bounaim jatkaa.

Sen sijaan, että Egyptin viranomaiset suojelisivat naisia seksuaaliselta häirinnältä, he pidättävät kokemuksistaan kertovat rohkeat ihmiset. Kaikista Amalia kohtaan nostetuista syytteistä on luovuttava ja tuomio kumottava.

Amal Fathyn puolesta on vedottu ympäri maailmaa. Suomessa yli 10 000 ihmistä vetosi hänen vapauttamisensa puolesta.

Taustaa

Egyptiläinen aktivisti Amal Fathy on nostanut esiin ihmisoikeusloukkauksia ja erityisesti mielivaltaisia pidätyksiä.

9. toukokuuta 2018 Amal Fathy julkaisi videon Facebookissa, jossa hän jakoi kokemuksensa seksuaalisesta häirinnästä korostaen ilmiön yleisyyttä Egyptissä. Samalla hän kritisoi hallitusta, joka on epäonnistunut naisten suojelemisessa. Hän arvosteli hallitusta myös ihmisoikeuksien ja julkisten palvelujen rapauttamisesta sekä sosioekonomisen tilanteen huonontumisesta.

Poliisi teki ratsian Amal Fathyn kotiin aamuyöllä 11. toukokuuta. He pidättivät Amal Fathyn yhdessä puolisonsa Mohamed Lotfyn sekä heidän kolmevuotiaan lapsensa kanssa. Lotfy vapautettiin yhdessä lapsen kanssa kolmen tunnin jälkeen. Lotfy on Amnesty Internationalin entinen tutkija. Nykyisin hän toimii Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF)  -järjestön johtaja.

Samana päivänä syyttäjä tutki Amal Fathyn tapauksen ja määräsi hänet tutkintavankeuteen. Häntä syytetään muun muassa videon julkistamisesta, joka “sisältää virheellistä tietoa, joka voi vahingoittaa yleistä järjestystä”. Seuraavana päivänä valtion turvallisuudesta vastaava syyttäjä kuulusteli häntä uuteen syytteeseen liittyen, joka käsitteli Amalin yhteyksiä Huhtikuun 6. päivän liikkeeseen. Liike oli keskeinen tekijä mielenosoituksissa, jotka johtivat entisen presidentti Hosni Mubarakin syrjäyttämiseen vuonna 2011. Amal Fathy määrättiin toistamiseen tutkintavankeuteen syytettynä kiellettyyn ryhmään kuulumisesta Egyptissä.

Amal Fathya vastaan nostetut syytteet ovat kuvaavia esimerkkejä Egyptin hallinnon tekemistä pidätyksistä, jotka ovat kohdistuneet aktivisteihin, toimittajiin, ihmisoikeuspuolustajiin ja sosiaalisessa mediassa toimiviin aktivisteihin. Edellä mainitut ovat käyttäneet ilmaisunvapauttaan ja heidät on pidätetty mielipiteiden ilmaisemiseen liittyvistä ”rikoksista”.

Valtion turvallisuudesta vastaava syyttäjä ei ole esittänyt todisteita syytteille ja on vedonnut kansallisen turvallisuusviraston raporttiin, jota Amal Fathyn juristit eivät ole saaneet tutkia.

Seuraa meitä: