Guadalupe oli vain 18-vuotias, kun hänet vangittiin vuonna 2007. Hän sai 30 vuoden vankeustuomion, sillä viranomaiset epäilivät hänen keskeyttäneen raskautensa. El Salvadorissa on yksi maailman ankarimmista aborttilainsäädännöistä: abortti on kielletty kaikissa tilanteissa, jopa silloin, kun naisen elämä tai terveys on vaarassa sekä silloin, kun raskaus on seurausta insestistä tai raiskauksesta.
Naisia, joita epäillään abortin tekemisestä tai sen yrityksestä, kohdellaan epäinhimillisesti ja heitä syytetään usein taposta tai murhasta, kuten Guadalupen tapauksessa. Abortin täyskielto on törkeä ihmisoikeusloukkaus, jota usea YK:n erityisraportoija on kritisoinut kidutuksenvastaisen sopimuksen kieltämänä epäinhimillisenä kohteluna.
Kampanjointi kantoi hedelmää
El Salvadorin kansanedustajat äänestivät 16. tammikuuta Guadalupen armahduksesta ja epäsivät hänen anomuksensa yhden äänen enemmistöllä.
Guadalupe pääsee vihdoin palaamaan kotiin poikansa luokse.
Kielteisen päätöksen jälkeen Amnesty ja paikalliset naisjärjestöt käynnistivät kansainvälisen kampanjan sosiaalisessa mediassa. Seuraavalla viikolla, Guadalupen anomuksen uusintakäsittelyssä, parlamentti vihdoin päätyi vapauttamaan hänet. Päätös syntyi jälleen yhden äänen erolla.
Seitsemän vankilassa vietetyn vuoden jälkeen Guadalupe pääsee vihdoin palaamaan kotiin poikansa luokse.
Seitsemäntoista naista samassa tilanteessa
Guadalupe on yksi seitsemästätoista samankaltaisesta tapauksesta, jotka tunnetaan englanniksi nimellä ”the 17” ja espanjaksi ”las 17”. Parlamentti käsittelee heidän tapauksensa seuraavien kuukausien aikana. Kaikki naiset tulevat köyhistä ja vaikeista olosuhteista sekä kärsivät enimmillään jopa 40 vuoden vankeusrangaistuksia raskauksiin liittyvistä syytteistä. Heidän oikeudenkäyntinsä ovat olleet epäoikeudenmukaisia ja todistusaineistot heitä vastaan puutteellisia.
Naisten armahdusanomukset käyvät läpi vaikean ja monimutkaisen prosessin. Aluksi korkein oikeus käy läpi pyynnön, ja vaikka korkeimman oikeuden suositus olisi myönteinen, armahdus vaatii vielä enemmistön äänistä parlamentin istunnossa.
”Matka helvettiin”
Vaikka Guadalupen uutinen on loistava uutinen, jota sopii ja pitää juhlistaa, lukemattomat naiset kärsivät edelleen El Salvadorin epäoikeudenmukaisesta aborttikiellosta. Seitsemästätoista naisesta viisitoista riutuu yhä El Salvadorin epäinhimillisissä vankiloissa, joita kuvaillaan ”matkaksi helvettiin.” Yksi naisista on ehdollisesti vapautettu viime vuonna, mutta hänen tuomionsa on edelleen voimassa ja hänet voidaan vangita uudelleen, ellei hänelle myönnetä armahdusta.
Viime syksynä Amnestyn Irlannin osaston toiminnanjohtaja tapasi matkallaan El Salvadorissa Maria Teresan, yhden seitsemästätoista naisesta. Hän on virunut yli kolme vuotta Ilopangon vankilassa, jonne on sullottu yhdeksän kertaa enemmän vankeja kuin tilat sallisivat.
Vankilaan on sullottu yhdeksän kertaa enemmän vankeja kuin tilat sallisivat.
Kuten Guadalupe, myös Maria Teresa sai keskenmenon. Lääkärit epäilivät hänen tehneen laittoman abortin ja tekivät ilmoituksen poliisille. Köyhät olosuhteet altistavat keskenmenon saaneen naisen kaltoin kohtelulle: Maria Teresaa kohdeltiin rikollisena heti hänen saapuessaan sairaalaan ja poliisit kuulustelivat häntä ilman asianajajaa. Aluksi häntä syytettiin abortin tekemisestä, mutta myöhemmin syytteitä kovennettiin ja lopulta oikeus tuomitsi hänet 40 vuodeksi vankilaan törkeästä murhasta.
Maria Teresan tai Guadalupen tarinat eivät ole ainoat laatuaan, vaan heidän laillaan kärsii lukemattomia salvadorilaisnaisia. El Salvadorin on jatkettava armahdusten myöntämistä ja meidän on jatkettava kamppailua naisten puolesta. Työmme jatkuu My Body My Rights -kampanjassa, kunnes naisia ja tyttöjä järjestelmällisesti syrjivä laki kumotaan.
Nitin Sood. Kirjoittaja on aktivisti, joka työskentelee tällä hetkellä Amnestyn Suomen osaston syrjinnän vastaisen työn harjoittelijana.