Kirjassa Guantánamon päiväkirja Slahi muistelee matkaansa Jordanian ja Bagramin vankiloiden kautta Kuubaan, kidutuksia ja muita päivittäisiä rutiineja. Hänet on muun muassa valeteloitettu hukuttamalla mereen. Slahin päiväkirja on paitsi eloisa selonteko oikeuden vääristymisestä myös syvästi henkilökohtainen muistelmateos – kauhistuttava, synkän humoristinen ja vangitsijoille yllättävän armelias. Ainutlaatuinen Guantánamon päiväkirja on historiallisesti suunnattoman tärkeä dokumentti.
Kolmetoista vuotta on kulunut siitä, kun ensimmäiset vangit siirrettiin ”terrorismin vastaisen sodan” nimissä Kuuban Guantánamo Bayssa sijaitsevaan Yhdysvaltain sotilastukikohtaan. Guantánamossa on ollut 779 vankia, joista yli 600 on vapautettu ilman syytteitä. Vain kahdeksan henkilöä on tuomittu Guantánamon sotilastuomioistuimessa, ja seitsemän odottaa oikeudenkäyntiä.
Astuessaan virkaan vuonna 2009 presidentti Barack Obama lupasi sulkea pidätyskeskuksen viipymättä ja viimeistään vuoden kuluessa. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, Guantánamossa on yhä 127 vankia. Heistä 59 on määrätty vapautettavaksi.
”Yhdysvaltojen on suljettava Guantánamo ja lopetettava laittomat vangitsemiset määrittelemättömäksi ajaksi. Vankeja vastaan on nostettava syytteet tai heidät on vapautettava. Lisäksi syytökset Guantánamossa tapahtuneesta kidutuksesta ja epäinhimillisestä kohtelusta on tutkittava – syylliset on saatettava vastuuseen ja uhreille on annettava oikeutta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.