Venäjällä säädettiin vuonna 2013 laki, jonka mukaan lähes ketä tahansa voidaan syyttää ”homopropagandan” levittämisestä. Sen jälkeen hlbti-ihmisten tilanne on muuttunut vaaralliseksi.
Neurobiologiaa opiskeleva Alkemisti auttaa kotoaan pakenevia hlbti-nuoria löytämään katon päänsä päälle ja kampanjoi vähemmistön oikeuksien puolesta konservatiivisessa Moskovassa. Hän on joutunut poliisin kanssa tekemisiin useita kertoja. Syytökset ovat aina samat ja liittyvät uuteen lakiin, jonka mukaan kaikki hlbti-ryhmistä alaikäisille jaettava tieto on laitonta. Poliisi on muun muassa tehnyt laittoman kotietsinnän Alkemistin kotiin.
”Pidätetyksi tulemisesta on tullut meille leikki. Kun joku pidätetään, sanomme, että menetit yhden elämän. Kolmannella kerralla joutuu vankilaan.”
”Onneksi olin antanut pois kaikki hlbti-aiheiset kirjani, joten he eivät löytäneet mitään heitä kiinnostavaa.”
Alkemisti haluaa tässä artikkelissa esiintyä lempinimellään, koska pelkää, että hänen yliopistonsa saisi tietää hänen transidentiteetistään.
Festivaalien ja Pride-tapahtumien järjestäjä Olga on pidätetty kaksi kertaa.
”Pidätetyksi tulemisesta on tullut meille leikki. Kun joku pidätetään, sanomme, että menetit yhden elämän. Kolmannella kerralla joutuu vankilaan,” kertoo Olga.
Olga muutti pienestä kaupungista Pietariin opiskelemaan ja osallistui Queer-festivaaleille. Se oli hänelle käännekohta, jonka jälkeen hän osallistunut festivaalin järjestämiseen ja ryhtynyt aktivistiksi.
”Kaikki alkoi hlbti-ihmisten oikeuksista, mutta nyt kampanjoin myös sotaa vastaan ja sananvapauden puolesta.”
Heinäkuun 25. Pietarissa järjestetään vuosittainen Pride-tapahtuma. Olga on osallistunut järjestelyihin jo useana vuotena.
”Pietarissa on vapaamielisempää kuin Moskovassa ja tilanne on hieman rauhoittunut Ukrainan kriisin myötä,” kertoo Olga.
Ennen Ukrainan kriisiä hlbti-järjestöjen tilaisuuksien osallistujia heiteltiin munilla ja vastamielenosoitukset olivat suurilukuisempia.
”Nyt ihmisten huomio on siirtynyt Ukrainasta pakeneviin siirtolaisiin ja pois seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.”
Valinta sukupuolen ja opintojen välillä
Alkemisti opiskelee hyvin vanhoillisessa yliopistossa Moskovassa. Yliopisto on muuan muassa kieltäytynyt antamasta avoimesti transihmisiksi identifioiville opiskelijoille heidän päästötodistuksiaan. Venäjällä ei ole lakia, joka suojelisi hlbti-ihmisiä syrjinnältä, siksi Alkemisti ei uskalla saattaa sukupuolenkorjaustaan päätökseen.
”Mikään laki ei pakota yliopistoa antamaan minulle diplomia. Jos kertoisin, että olen transihminen yliopistolla, se olisi akateeminen itsemurha,” kertoo viimeistä vuottaan opiskeleva Alkemisti.
Pride-tapahtumiin osallituminen on tärkeä tapa vaikuttaa
Suomen Amnesty tukee Venäjällä toimivia hlbti-järjestöjä. Alkemistin mielestä yhteistyö on todella tärkeää nyt, kun Venäjän laki on laittanut monet järjestöt ahtaalle.
Molemmat aktivistit pitävät tapahtumia, kuten Pride-kulkuetta tärkeänä voimana. Mitä enemmän vähemmistöt näkyvät, sitä enemmän asenteet muuttuvat. He toivottavatkin kaikki suomalaiset ihmisoikeuksista kiinnostuneet osallistumaan ja tukemaan Pietarin Pride-tapahtumaa ja kaikkia muita hlbti-tapahtumia.
”Ollakseen aktivisti ei ole tarvitse olla supersankari, jos me kaikki nousemme yhdessä syrjintää vastaan. Saamme aikaan muutoksia,” kannustaa Alkemisti.
Saila Lindroos. Kirjoittaja on My Body My Rights -kampanjan koordinaattori.
Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.