Etusivu Hyvät uutiset Missä onnistuimme: 34 hyvää asiaa vuodelta 2016

2016 ei ollut ihmisoikeuksien juhlavuosi, mutta oliko se kuitenkaan niin huono kuin sanotaan? Meidän mielestämme ei. Keräsimme tälle sivulle 34 syytä jättää vuosi 2016 taakse iloisin mielin.

2016 ei ollut ihmisoikeuksien juhlavuosi, mutta oliko se kuitenkaan niin huono kuin sanotaan? Meidän mielestämme ei. Keräsimme tälle sivulle 34 syytä jättää vuosi 2016 taakse iloisin mielin.

Tänä vuonna sinä autoit meitä vapauttamaan yli 650 vääryydellä vangittua ihmistä. Se on melkein kaksi ihmistä joka päivä. Yhdessä rohkaisimme yli 40 maata muuttamaan lakejaan. Edistimme syrjittyjen vähemmistöjen oikeuksia, toimme piilotettuja rikoksia päivänvaloon ja pelastimme henkiä. Vuoden 2016 jälkeen voimme olla varmoja yhdestä asiasta: saamme paljon hyvää aikaan kun toimimme yhdessä.

”Olen niin kiitollinen teille Amnestyn aktivisteille, jotka kampanjoitte tukeaksenne minua […] Se antoi minulle toivoa ja voimaa, ja vaikka olin poissa ihmisten luota, vankina elävien ihmisten hautausmaalla, olin yhä elossa muiden ihmisten mielissä.” Mahmoud Hussein, lokakuu 2016

Tässä 34 syytä jättää vuosi taakseen 2016 iloisin omielin:

Yhdessä autoimme yli 650 ihmistä vapaaksi, tässä heistä muutama

1. Albert Woodfox, Yhdysvallat

Vapautettiin helmikuussa hänen vietettyään 43 vuotta ja 10 kuukautta erityssellissä Yhdysvalloissa. ”En voi tarpeeksi painottaa miten tärkeitä kirjeet, joita sain ympäri maailmaa, olivat” hän kertoi. ”Ne saivat minut tuntemaan itseni merkitykselliseksi. Ne antoivat voimaa. Ne muistuttivat minua siitä, että se mitä tein, oli oikein.”

Kuvassa on Mazen Mohamed Abdallah

Mazen Mohamed Abdallah © Yksityinen

2. Mazen Mohammed Abdallah, Egypti

Vapautettiin helmikuussa. Turvallisuusviranomaiset raiskasivat 14-vuotiaan Mazenin saadakseen häneltä tunnustuksen. Amnesty oli ensimmäinen joka kertoi Mazenin kohtalosta. Tästä seurannut mediamyrsky painosti Egyptin vallanpitäjät vapauttamaan pojan. ”Ei ole sellaisia sanoja joilla voisin tarpeeksi kiittää Amnesty Internationalia poikani tuomisesta takaisin minulle” Mazenin äiti iloitsi.

3. Kostyantyn Beskorovaynyi, Ukraina

Vapautettiin huhtikuussa Amnestyn tukijoiden painostuksen ansiosta. Lisäksi 12 muutakin miestä ja yksi nainen vapautettiin kesällä Amnesty Internationalin ja Human Rights Watching voimakkaana jatkuneen painostuksen myötä. Heitä kaikkia pidettiin salaisessa pidätyskeskuksessa Harkovassa, pohjoisessa Ukrainassa. ”Kiitos tekemästänne työstä” Kostyantyn kiitti myöhemmin. ”Luulin, että en vapautuisi koskaan.”

Kuvassa Mahmoud Hussein nauraa

Mahmoud Hussein (oikealla) © Yksityinen

4. Mahmoud Hussein, Egypti

Vapautettiin maaliskuussa. 20-vuotias opiskelija vietti yli kaksi vuotta vangittuna ilman oikeudenkäyntiä. Hänet pidätettiin, koska hän oli käyttänyt t-paitaa, jossa luki Nation Without Torture (suom. kansakunta ilman kidutusta). 145 000 ihmistä ympäri maailmaa toimi hänen vapauttamisekseen.

5. Phyoe Phyoe Aung, Myanmar

Vapautui huhtikuussa. Amnestyn tukijat ympäri maailmaa kirjoittivat yli 394 000 kirjettä, sähköpostia, tweettiä ja muuta tuen osoitusta hänen vapauttamisekseen. Hänen vapautettiin yhdessä monien muiden opiskelijamielenosoittajien kanssa. ”Suurkiitokset teille kaikille” hän kirjoitti hiljattain kirjeessään tukijoilleen. ”Ei vain kampanjoinnista puolestani, vaan myös siitä, että piditte toivoamme ja uskoamme yllä.”

Kuvassa on Maria Teresa Rivera

Maria Teresa Rivera © Jorge Menjívar/Agrupación Ciudadana Amnesty Internationalille

6. Maria Teresa Riviera, El Salvador

Vapautettiin toukokuussa. Vuonna 2011 33-vuotias Riviera tuomittiin 40 vuoden vankeusrangaistukseen keskenmenon saamisesta. Tuhannet Amnestyn aktivistit eri puolilta maailmaa kirjoittivat kirjeitä hänen puolestaan vaatien El Salvadoria lopettamaan abortin kriminalisoinnin. ”Olen hyvin kiitollinen jokaiselle miehelle ja naiselle joka on seurannut tapaustani kynttilä sytytettynä, toivoen että voisin olla vapaa” hän kirjoitti myöhemmin.

7. José Marcos Mavungo, Angola

Vapautettu toukokuussa. Mavungo tuomittiin syyskuussa 2015 ”kapinoinnista” hänen osallistuttuaan rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

8. Khajida Ismayilova, Azerbaidžan

Vapautettu toukokuussa. Korkein oikeus muutti tunnetun toimittajan 7 vuoden ja 6 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen kolmeksi vuodeksi ehdollista. Aiemmin maaliskuussa 11 muuta henkilöä, heidänkin joukossaan näkyviä toimittajia, vapautettiin kahden vuoden kampanjoinnin ja lobbauksen ansiosta.

Kuvassa Yecenia Armenta lukee saamaansa kirjettä

Yecenia Armenta

9. Yecenia Armenta, Meksiko

Vapautettiin vankilasta kesäkuussa. Pidätyksen jälkeen vuonna 2012 hänet hakattiin ja raiskattiin ja hänet lähes tapettiin tukehduttamalla 15 tuntia kestäneen kidutuksen aikana. Kidutuksella hänet pakotettiin ”tunnustamaan” osallisuus hänen miehensä murhaan. Amnestyn tukijat ympäri mailmaa tekivät noin 300 000 tuen osoitusta hänen puolestaan. ”Se tuntui todella hyvältä saada kaikki ne kirjeet, joissa sanottiin, että minä ne ole yksin” hän kertoi. ”Ja minä ajattelin: ’Se on totta. En ole yksin.’”

10. 17 nuorta aktivistia, Angola

Vapautettu ehdonalaiseen heinäkuussa jatkuvan ja voimakkaan kampanjoinnin jälkeen. Heidän joukossaan oli Sedrick de Carvalho, joka pidätettiin osallistumisesta lukupiiriin, jossa nuoret keskustelivat vapaudesta ja demokratiasta. ”Haluan kiittää Amnesty Internationalia” hän myöhemmin kertoi, ”Koska teidän tukenne ansiosta emme enää ole vankilassa.”

11. Ildefonso Zamora Baldomero, Meksiko

Vapautettu elokuussa. Baldomero on ympäristöaktivisti ja mielipidevanki, jota pidettiin vangittuna yhdeksän kuukauden ajan. ”Vilpitön kiitos kaikille Amnesty Internationalin ihmisille kaikkialla maailmassa” Ildefonso kiitti. ”Sanat eivät riitä kertomaan miten olen ikuisesti kiitollinen.”

Kuvassa on Belénin puolesta järjestetty mielenosoitus

Turvallisuutensa vuoksi nimettömänä pysyttelevän Belénin puolesta järjestetty mielenosoitus © Fernanda Doz Costa – Amnistía Internacional

12. Belén, Argentina

Vapautettu tutkintavankeudesta elokuussa. Yli 120 000 ihmistä eri puolilta maailmaa allekirjoitti hänen vapauttamistaan vaativan vetoomuksemme. 27-vuotias nainen tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen keskenmenon vuoksi. Lopullista tuomiota odotetaan yhä.

13. Fred Bauma ja Yves Makwamba, Kongon demokraattinen tasavalta

Vapautettiin elokuussa. 170 000 ihmistä toimi näiden kahden nuoren aktivistin vapauttamiseksi. ”Jokainen kirje, jokainen vierailu ja jokainen sana vahvisti meitä ja tahtoamme pitkässä, mutta oikeutetussa taistelussa vapauden ja demokratian puolesta.” kertoi Yves. Myös muut LUCHA-nuorisoliikkeen aktivistit vapautettiin tänä vuonna.

Kuvassa on Homa Hoodfar

Homa Hoodfar © Yksityinen

14. Homa Hoodfar, Iran/Kanada

Vapautettiin syyskuussa. Kanadalais-iranilainen antropologian professori kampanjoi naisten oikeuksien puolesta. Kymmenet tuhannet ihmiset Kanadassa, Suomessa ja muissa maissa allekirjoitti vetoomuksen hänen puolestaan. Hän välitti kiitoksensa Amnestyn aktivisteille videolla.

15. Kolme kiduttamalla tunnustamaan pakotettua naista, Meksiko

Denise Lovato, Korina Urtrera ja Wendy Díaz, jotka pakotettiin vuonna 2011 tunnustuksiin raiskaamalla ja kiduttamalla vapautettiin vankilasta marraskuussa. Denisen, Korinan ja Wendyn tarinat olivat osana Amnestyn kansainvälistä raporttia naisiin kohdistuvasta kidutuksesta ja seksuaalisesta väkivallasta Meksikossa. Vapauttaminen antaa toivoa monille muille.

16. 31 rauhanomaiseen mielenosoitukseen osallistunutta, Gambia

Vapauttiin takuita vastaan joulukuussa. Vangittujen joukossa oli oppositiojohtaja Ousainou Darboe. Amnesty lobbasi ja kampanjoi voimakkaasti heidän vapauttamisen puolestaan. Vapautusten jälkeen järjestettiin vaalit jotka rauhanomaisesti lopettivat Yahya Jammehin sorron valtakauden.

Teimme järisyttäviä paljastuksia jotka pelastivat ihmisiä

17. Irak: 293 ihmistä vapautettiin pidätyskeskuksesta kurjista oloista

Toukokuussa saimme järjestettyä itsellemme harvinaislaatuisen pääsyn tilapäiseen pidätyskeskukseen Anbarissa, Baghdadin länsipuolella. Löysimme keskuksesta noin 700 ihmistä, joista nuorimmat oli 15-vuotiaita. Olosuhteet keskuksessa olivat kammottavat ja ihmisiä pidettiin vangittuina ilman syytteitä. Heitä epäiltiin yhteyksistä terroristeihin. Julkaisimme löytömme välittömästi. Paljastus yhdistettynä tapaamiseen Irakin pääministerin kanssa johti 293 ihmisen vapauttamiseen.

Kuvassa Nigerian armeijan pidästyskeskuksen lapsia ollaan vapauttamassa

Nigerian armeijan pidästyskeskuksen lapsia ollaan vapauttamassa © Kolawole Israel, 2016

18. Nigeria: 100 ihmistä saatiin poistettua painajaismaisesta pidätyskeskuksesta

11. elokuuta paljastimme yli 149 ihmisen kuolleen tänä vuonna Nigerian armeijan pidätyskeskuksessa. Kuolemat johtuivat todennäköisesti nälästä, janosta ja taudeista. Kuolleista 11 oli vauvoja tai alle 6-vuotiaita lapsia. Vaikka Nigerian armeija virallisesti kielsi kaiken, noin 100 pidätettyä ihmistä vapautettiin keskuksesta välittömästi paljastustemme jälkeen.

Avullasi haastoimme urheilun vallanpitäjät ja sotarikoksista tuomittiin

19. Maailman jalkapalloeliitti taipui painostuksen alla

Maaliskuussa 2016 paljastimme siirtolaistyöntekijöiden hyväksikäytön jalkapallon vuoden 2022 MM-kisojen rakennustöissä Qatarissa. Amnestyn tukijoiden toiminta yhdistettynä tutkimuksiimme saivat Qatarin viranomaiset, rakentajat ja Fifan reagoimaan. Kaksi rakennusyhtiötä palautti takavarikoidut passit takaisin työntekijöilleen. Yksi kohun keskiössä ollut yritys siirrettiin syrjään MM-kisojen rakennustöistä puoleksi vuodeksi. Fifa kertoi perustavansa itsenäisen komitean seuraamaan MM-kisojen rakennustöitä. Kampanjointimme työntekijöiden puolesta jatkuu.

Kuvassa on siirtolaisia Khalifa-stadionin rakennustöissä Qatarissa

Siirtolaisia Khalifa-stadionin rakennustöissä Qatarissa © 2016 Getty Images

20. Tšadilainen sotarikollinen sai tuomion

Kansainvälinen oikeus otti erävoiton, kun presidentti Hissène Habré sai toukokuussa elinkautisen tuomion rikoksista ihmisyyttä vastaan, sotarikoksista sekä kidutuksesta. Rikokset tapahtuivat Tšadissa vuosina 1982-1990. Muun todistusaineiston ohella syyttäjä käytti apunaan Amnestyn raportteja 80-luvulta sekä Amnestyn entisen työntekijän asiantuntijakuulemista.

Tukijamme auttoivat pelastamaan henkiä

21. Teini-ikäinen iranilainen pelastettiin teloitukselta

Alireza Tajiki pelastettiin kansainvälisen protestin ansiosta. Hänet oli tarkoitus hirttää 15. toukokuuta, mutta Amnestyn työntekijöiden kovan lobbauksen ja tukijoiden toiminnan ansiosta teloitus peruttiin. Alireza ei kuitenkaan ole vielä turvassa. Vaadimme nyt Iranin vallanpitäjiä perumaan hänen kuolemantuomionsa.

22. Teloitukset vältettiin Malediiveilla ja Indonesiassa

Päättäväinen, pitkäkestoinen kuolemantuomion vastustus kantaa hedelmää. Heinäkuussa tukijamme auttoivat meitä pysäyttämään – ainakin väliaikaisesti – teloitusten jatkamisen Malediiveilla 60 vuoden jälkeen. Tukijamme kampanjoivat kuolemantuomon pysäyttämiseksi myös Indonesaissa, jossa 14 ihmistä oltiin teloittamassa huumerikoksista. He olivat saaneet tuomonsa epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä. 29. heinäkuuta neljä heistä teloitettiin, mutta muiden kymmenen tuomioiden täytäntöönpanojaa lykättiin, ja viranomaiset ovat luvanneet käynnistää kattavat tutkimukset asiasta.

Kuvassa Ghina Ahmad Wadi makaa sängyllä kipsi jalassaan

Ghina Ahmad Wadi © Yksityinen

23. Kymmenvuotias syyrialainen tyttö pelastettiin leikkauksella

Kansainvälisen painostuksen myötä vakavasti haavoittunut 10-vuotias syyrialaistyttö evakuoitiin onnistuneesti Madayan kaupungista 13. elokuuta 2016 kiireellistä leikkausta varten. Ghina Ahmad Wadi oli ollut matkalla ostamaan lääkkeitä äidilleen kun tarkka-ampuja ampui häntä jalkaan Syyrian hallituksen joukkojen tarkastuspisteellä.

Ihmisoikeudet lakikirjaan – tuellasi autoimme muuttamaan lakeja 40 eri maassa

24. Burkina Faso toimii lapsi- ja pakkoavioliittoja vastaan

Toimintasi ansiosta Burkina Faso vannoi helmikuussa hävittävänsä lapsi- ja pakkoavioliitot maasta. Lisäksi Burkina Faso sitoutui nostamaan avioliiton ikärajan 18 vuoteen ja varmistamaan, että pakkoavioliitto on määritelty lakikirjoissa selkeästi. Yli puoli miljoonaa teistä allekirjoitti vetoomuksen Burkina Fason tyttöjen ja naisten puolesta. Tämä ei jäänyt huomaamatta viranomaisilta.

”On vaikuttavaa, miten Amnesty tuhansilla kirjeillä ja postikorteilla haastoi vallanpitäjät lapsi- ja pakkoavioliittoasioissa.” Oikeusministeri, Burkina Faso, huhtikuu 2016.

Kuvassa on muiden lasten keskellä Annie Alfred, malawilainen lapsi jolla on albinismi

Annie Alfred, malawilainen lapsi jolla on albinismi © Amnesty International/Lawilink

25. Malawi: uusia lakeja suojelemaan ihmisiä joilla on albinismi

Yli 225 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksemme, jossa vaadimme Malawin viranomaisia lopettamaan albinismin kanssa elävien ihmisten murhat. Kiitos kansainvälisen paineen, Malawissa tehtiin syyskuussa lakimuutoksia, joiden seurauksena albinismin kanssa elävien ihmisten luiden ja muiden ruumiinosien kanssa kiinni jääneitä uhkaa elinkautinen vankeusrangaistus.

26. Edistystä kidutuksen vastaisessa taistelussa

Useat maat ottivat askelia kohti kidutuksen poistamista. Guinea kielsi kidutuksen lailla. Togo puolestaan vahvisti omia lakejaan saattamalla ne yhdenmukaisiksi kansainvälisen lain kanssa. Vuosien kampanjoinnin jälkeen Kanada sitoutui viimein kidutuksen ehkäisemiseen ratifoimalla kidutuksen vastaisen yleissopimuksen valinnaisen pöytäkirjan. Filippiineillä annettiin historiallinen tuomio poliisin tekemästä kidutuksesta. Tuomio perustui uudelle kidutuksen vastaiselle laille, ja tuomiota edelsi kolme vuotta Amnestyn kampanjointia.

Kuvassa on tiedotustilaisuus Kanadan kadonneiden ja murhattujen alkuperäiskansojen naisten tutkimusten aloittamisesta

Tiedotustilaisuus Kanadan kadonneiden ja murhattujen alkuperäiskansojen naisten tutkimusten aloittamisesta © AI Canada

27. Alkuperäiskansojen oikeudet etenevät Kanadassa

Kanada aloitti riippumattomat tutkimukset alkuperäiskansoihin kuuluneiden naisten ja tyttöjen katoamisista ja murhista. Päätöstä edelsi alkuperäiskansojen naisten, Amnestyn tukijoiden ja muiden yli vuosikymmenen kestänyt kampanjointi.

28. Uusi laki: Perussa kadonneet

Tuhannet kadonneita läheisiään etsivät perulaiset saavat ehkä vihdoin tietää mitä heidän rakkaimmilleen on tapahtunut. Kesäkuussa käyttöön otettu laki seurasi Amnestyn pitkäkestoista kampanjointia niiden puolesta, jotka siepattiin tai jotka katosivat Perussa valtion ja aseistautuneiden ryhmien toimesta vuosien 1980-2000 aseellisessa konfliktissa.

29. Edistystä Australian alkuperäiskansojen oikeuksissa

Sitkeän kampanjointimme ja Australian alkuperäiskansojen nuoriso-oikeutta käsittelevän raporttimme julkaisun jälkeen tehtiin historiaa. 17-vuotiaita ei enää pidetä Australiassa aikuisten vankiloissa eikä alaikäisiä enää tuomita aikuisina. Näin lapset saavat paremmat mahdollisuudet sopeutua yhteiskuntaan. Tämä koskee erityisesti alkuperäiskansoihin kuuluvia lapsia, sillä heillä on 22-kertainen riski tulla vangituksi.

Kuvassa aktivisti John Jeanette Solstad Remø kantaa pride-lippua Oslon Pride-kulkueessa

Aktivisti John Jeanette Solstad Remø (oikealla) Oslon Pride-kulkueessa © Greg Rødland Buick

30. Norja ja Tanska: läpimurtoja transsukupuolisten oikeuksissa

Kesäkuussa Norjassa säädettiin laki joka mahdollistaa transsukupuolisille juridisen sukupuolen tunnustamisen nopeassa, saavutettavassa ja läpinäkyvässä menettelyssä. Lain myötä ihmiset voivat määritellä sukupuolensa itse. Toukokuussa Tanskan parlamentti teki päätöksen olla luokittelematta transsukupuolista identiteettiä mielenterveyden häiriöksi.

31. Sauri Arabia: rypälepommit poissa käytöstä

Ihmiset ympäri maailmaa ottivat osaa kampanjaamme, joka nosti tietoisuuteen Britannian, Yhdysvaltojen ja Brasilian valmistamien rypälepommien järkyttävät vaikutukset Saudi-Arabian johtaman koalition pommituksissa Jemenissä. Yhdysvallat on sittemmin pysäyttänyt rypälepommien viennin Saudi-Arabiaan. Joulukuussa Saudi-Arabia ilmoitti, ettei se käytä enää Britannian valmistamia rypälepommeja. Kampanjointimme rypälepommeja vastaan jatkuu.

Kuvassa on Saudi-Arabian lähetystö Alankomaissa. Julkisivuun on heijastettu valonheittimellä kuva, jossa ihmiset pakenevat rypälepommeja, ja teksti "SAURI ARABIA: STOP BOMBING CIVILIANS IN YEMEN"

Aktivistit heijasivat viestinsä Saudi-Arabian lähetystön julkisivuun Alankomaissa © Amnesty International

32. Kuolemanrangaistuksen kielto leviää

Kansainvälinen toiminta kuolemanrangaistuksen poistamiseksi maailmasta tuottaa tulosta. Toukokuussa 2016 Naurusta tuli 103. maa joka on kokonaan luopunut kuolemantuomiosta. Lokakuussa Guinea sääti lain, joka estää kuolemantuomion antamisen useimmista rikoksista.

33. Kidutuskaupan porsaanreikä tukittiin

Amnestyn ja Omega Research Foundation –tutkimuskeskuksen vuosia kestäneen kampanjoinnin jälkeen EU kiristi rajoitteita joita on asetettu kiduttamiseen ja teloittamiseen käytettyjen välineiden myynnille ja myynninedistämiselle. Rajoitukset sitovat kaikkia EU:n jäsenmaita.

Kuvassa on mielenosoitus Puolen aborttilainsäädännön kiristyksiä vastaan. Kuvassa on etualalla iso kangas, jossa on puolankielinen iskulause sekä kuva rautalangasta tehdystä vaateripustimesta.

Puolassa osoitettiin mieltä aborttilakien kiristyksiä vastaan © AFP

34. Puola: naiset pakottivat parlamentin hylkäämään aborttikiellon

Puolan naiset ja tytöt valtasivat kadut lokakuussa kun maan jo ennestään erityisen tiukkoja aborttilakeja oltiin kiristämässä. Naiset ryhtyivät myös lakkoon vastustaakseen lainsäädännön kiristyksiä ja tuhannet ihmiset, mukaan lukien monet Amnestyn aktivistit, osoittivat solidaarisuuttaan Puolan naisille. Lopulta ehdotus lähes totaalisesta aborttikiellosta hylättiin.

Kiitos sinulle tästä vuodesta. Jatketaan yhteistä työtä oikeudenmukaisuuden puolesta, ja tehdään vuodesta 2017 vielä parempi!

 

Seuraa meitä: