Latifa al-Maktoum ei poistunut kotimaastaan Dubaista 18 vuoteen. Ei siksi, etteikö hän olisi halunnut. Hänellä ei ollut passia, saati lupaa matkustaa. Hän ei saanut edes kyläillä ystäviensä luona, eikä poistua isänsä palatsista ilman vartijaa.
Tiina Jauhiainen on aina rakastanut matkustamista ja asunut suurimman osan elämästään ulkomailla. Iisalmessa vuonna 1976 syntynyt Jauhiainen kävi koulunsa kotipaikkakunnallaan, mutta lähti heti lukion jälkeen au pairiksi San Diegoon, Kaliforniaan. Sieltä hän muutti Lontooseen opiskelemaan ja päätyi monien mutkien kautta Dubaihin.
Vastoin kaikkia todennäköisyyksiä näistä kahdesta naisesta tuli erottamattomat ystävät, joiden ensimmäisestä yhteisestä matkasta tuli maailmanlaajuinen uutinen.
2000-luvun taitteessa Yhdistyneiden Arabiemiraattien suurin kaupunki Dubai oli matkailuopinnoissa esimerkkikohde. Paikassa, jossa kesä on ympäri vuoden, turismi kasvoi vauhdikkaasti. Siksi myös Jauhiainen päätyi sinne töihin.
“Sen piti olla välivuosi. Palasin Dubaista takaisin Lontooseen, mutta se ei tuntunutkaan enää samalta. Päätin muuttaa Dubaihin ja asuin siellä 17 vuotta”, hän muistelee.
Vuosien aikana Jauhiainen työskenteli niin matkailualalla, kiinteistönvälittäjänä kuin personal trainerina. Samalla, kun vuodet vierivät, uusi kotimaa muuttui. Aiemmin Jauhiainen saattoi mennä iltaisin rannalle ystäviensä kanssa, sytyttää nuotion ja nauttia muutaman oluen. Tänä päivänä Dubaissa voi joutua ongelmiin esimerkiksi julkisten hellyydenosoitusten vuoksi.
“Nykyään on vain sääntöjä sääntöjen perään, ei siellä oikein uskalla tehdä mitään. Dubaissa saattaa joutua vaikeuksiin ihan mistä vaan, vaikka Facebook-julkaisuista”, Jauhiainen puuskahtaa.
“Niiden vuosien aikana tapahtui ihan älytön muutos.”
Kaikki alkoi capoeirasta
Jauhiainen tutustui Latifaan vuonna 2010, kun prinsessa lähetti hänelle sähköpostia. Latifa halusi, että Jauhiainen alkaisi pitämään hänelle yksityisiä capoeira-tunteja. Kiireisellä Jauhiaisella ei ollut aikaa yksityistuntien pitämiseen ja hän turhautui itsepäisen naisen viesteihin.
“Ihmettelin, että mikä siinä on, kun hän ei anna periksi. Toivoin, että hän löytäisi jonkun muun”, Jauhiainen nauraa.
Lopulta prinsessa sai tahtonsa läpi. Hänen henkilöllisyytensä paljastui Jauhiaiselle vasta ensimmäisellä yksityistunnilla.
”Latifa oli tosi tavallinen, hän ei hienostellut millään tavalla.”
“Aluksi tunnit jännittivät minua. Koin kauheasti paineita valmistella ohjelmaa etukäteen. Latifa oli kuitenkin tosi tavallinen, hän ei millään tavalla hienostellut”, Jauhiainen kuvailee.
Vaikka Latifa vaatimalla vaati Jauhiaista pitämään hänelle yksityistunteja, tutustuminen prinsessaan vei vuosia.
“Meni kauan, ennen kuin hän pystyi avautumaan ja luottamaan minuun. Oli vaikea ymmärtää, miksi hän vältteli katsekontaktia ja oli niin varautunut. Jälkikäteen olen tajunnut, että se johtui siitä, minkälaisen elämän hän on elänyt.”
Lopulta Latifa pyysi Tiinaa täysipäiväiseksi työntekijäkseen. Jauhiainen lopetti muut työt ja vietti kaiken aikansa prinsessan kanssa.
“Video pelasti meidät”
Ulkopuolisen saattaa olla vaikea käsittää, millaista elämää Latifa eli ja miksei hänen annettu lähteä Dubaista. Jauhiaisen mukaan syitä on monia. Yksi niistä on naisen asema Arabiemiraateissa. Jos yhden naisen onnistuisi karata ja lähteä, se voisi toimia esimerkkinä muille.
“Toinen syy on se, että Latifa tietää kaiken isänsä likapyykeistä. Hän tietää, montako ihmistä isä on tapattanut ja millä tavalla ihmisiä on kohdeltu.”
“Ainoa asia, mistä Latifan isä välittää, on maine. Hänen tarinastaan voisi tehdä kirjoja ja elokuvia, ja sitä hän pelkää. Riskit ovat niin suuret, että on helpompaa pitää Latifa vangittuna”, Jauhianen väittää.
Latifa suunnitteli pakoaan pitkään. Ensin hän otti yhteyttä ranskalais-amerikkalaiseen Hervé Jaubertiin, jonka ansioluettelosta löytyi jo yksi onnistunut pakomatka – mies oli aiemmin paennut Dubaista kumiveneellä, naiseksi pukeutuneena. Myöhemmin Latifa paljasti suunnitelmansa myös Tiinalle.
“Kun hän pyysi ensimmäisen kerran minua auttamaan paossa, ajattelin vain, että onpa hienoa – pääsemme vihdoin yhdessä matkalle!” Jauhiainen nauraa.
“Olin tosi innoissani paosta. Ei se minua erityisesti huolestuttanut tai pelottanut, vaikka Herve korostikin, että tästä tulee tosi vaikeaa.”
”Riskit ovat niin suuret, että on helpompaa pitää Latifa vangittuna.”
Siltä varalta, että pako epäonnistuisi, Latifa nauhoitti videon, jolla hän kertoi kaiken elämästään. Hän puhui isänsä hirmuteoista ja siitä, millainen hänen kohtalonsa olisi, jos hän jäisi pakomatkalla kiinni. Latifa korosti videolla, että hän haluaa paeta perheeltään, eikä häntä missään nimessä kidnapattu.
“Ilman sitä videota olisimme kaikki vankeudessa tai pahempaa. He olisivat syyttäneet meitä sieppauksesta. Video pelasti meidät”, Jauhiainen kertoo.
Ihmisoikeustyö vei mukanaan
Epäonnistunut pakomatka muutti Jauhiaisen arjen. Tällä hetkellä hän asuu jälleen Lontoossa, sillä Dubaihin ei ole enää asiaa.
“Jos palaisin sinne, minusta ei varmaan enää kuultaisi. Ennen kuin minut päästettiin pois, minun piti tehdä videotunnustus rikoksistani. Minun oli allekirjoitettava arabiankielinen tunnustus ja luettelo asioista, joita en saa tehdä”, Jauhiainen kertoo.
Nyt hän arvioi rikkoneensa todennäköisesti jokaista allekirjoittamaansa vaatimusta.
“Tämä on heille erittäin henkilökohtainen asia. Minulle sanottiin, että olen puukottanut Dubain hallitsijaa selkään. Se on jotain paljon hirveämpää kuin esimerkiksi pieleen mennyt liikesopimus. Heidän mielestään olen tehnyt kauheimman mahdollisen asian.”
”Minulle sanottiin, että olen puukottanut Dubain hallitsijaa selkään.”
Pakomatkan jälkeen Jauhiainen on keskittynyt Latifan tilanteen selvittämiseen. Ihmisoikeustyö on vienyt mukanaan ja Jauhiainen on saanut siitä myös runsaasti palautetta.
“Ihmiset kiittävät minua siitä, mitä teen, koska he kokevat, etten auta pelkästään Latifaa vaan kaikkia naisia. Se on ollut kannustavaa”, Jauhiainen hymyilee.
Jauhiainen on joutunut totuttelemaan julkisuuteen. Kun Latifasta kertova dokumentti julkaistiin Iso-Britanniassa, kymmenet miljoonat britit kuuntelivat Jauhiaisen radiohaastattelua. Hän on vieraillut myös muun muassa BBC:n suorassa lähetyksessä, puhunut konferensseissa ja antanut haastatteluja lehdistölle ympäri maailman.
“Olisin mieluusti pysynyt täysin poissa valokeilasta”, Jauhiainen toteaa nolostellen.
“Latifa sanoi minulle, että tulen vielä nousemaan julkisuuteen, koska tästä tulee valtava uutinen. Minä naureskelin, että tämä on sinun ja perheesi juttu, ei tämä minua koske. Tässä sitä nyt silti ollaan”, hän nauraa.
Mediahuomiosta huolimatta Jauhiainen kokee, että todellista apua on hankalaa saada.
“Ärsyttää se, että vuonna 2018 tällaista voi tapahtua. On vaikeaa saada ketään auttamaan, jäämme uutiseksi muiden joukkoon.”
“Hän halusi auttaa muitakin”
Viimeisimmät kuvat Latifasta nähtiin joulukuussa 2018, yhdeksän kuukautta pakoyrityksen jälkeen. Tuolloin Irlannin entinen presidentti ja YK:n entinen ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson vieraili Dubaissa ja tapasi hallitsijaperheen lyhyen lounastapaamisen merkeissä.
Robinson on Dubain hallitsijaperheen vanha ystävä. Perhe julkaisi vierailusta kuvia, joissa Robinson esiintyy hyväntuulisena yhdessä Latifan kanssa. Myöhemmin Robinson antoi haastatteluja, joissa hän kuvaili Latifaa haavoittuvaiseksi ja väitti, että prinsessa katuu niin pakoyritystä kuin kuvaamaansa videota.
Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson pitää kuvia ja Robinsonin kommentteja pöyristyttävinä.
“Onko oletettua, että Latifa kertoisi hädästään perheensä luona, jonka ‘kultaisesta häkistä’ hän on yrittänyt paeta?” Johansson kysyy.
“Vierailun perusteella tuntuu entistä tärkeämmältä, että riippumattomat asiantuntijat pääsisivät tapaamaan Latifaa ilman perheen läsnäoloa ja että Latifa saisi haluamansa vapauden. Luulisi, että 33-vuotias nainen saisi itse päättää, missä haluaa elää ja kenen kanssa, mutta Dubaissa näin ei tapahdu.”
Nyt Tiina Jauhiainen toivoo, että Latifan tarina saa onnellisen lopun. Niin kauan, kun Latifan olinpaikasta ei ole tietoa, Jauhiainen kokee velvollisuudekseen puolustaa tämän oikeuksia.
“Haluan ajatella, että vaikka tässä kävi näin ikävästi, se oli Latifan tahto. Hän halusi auttaa muitakin oman tarinansa kautta”, Jauhiainen pohtii.
“Siksi olen todennut, että täytyy päästä esiintymisjännityksestä eroon, että voin jatkaa hänen työtään. Loppujen lopuksi minä olen ainoa, joka tämän pystyy tekemään.”
Teksti: Iina Lindeman
Tästä Latifan tapauksessa on kyse
- Dubain prinsessa Latifa al-Maktoum yritti paeta isänsä, šeikki Mohammed Bin Rashid al-Maktoumin, diktatuurista maaliskuussa 2018.
- Pakomatka katkesi Goan edustalla, kun Intian erikoisjoukot valtasivat pakoaluksen. Latifa, Tiina Jauhiainen, Hervé Jaubert ja aluksen miehistö palautettiin takaisin Arabiemiraatteihin. Jauhiainen ja Jaubert vapautettiin kaksi viikkoa kestäneiden kuulusteluiden jälkeen, Latifan tarkkaa olinpaikkaa ei tiedetä vieläkään.
- Latifa yritti paeta Dubaista ensimmäisen kerran vuonna 2002. Ensimmäisen pakomatkan jälkeen häntä pidettiin vankeudessa kolme vuotta. Vankeuden aikana häntä pahoinpideltiin ja kidutettiin toistuvasti.