Irakissa on jo tällä hetkellä 3,4 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Jo heidän auttamisessaan on vaikeuksia.
Etenkin Isisin hallussa olevasta Irakin toiseksi suurimmasta kaupungista Mosulista pelätään lähtevän paljon pakolaisia tulevina kuukausina taisteluiden kiihtyessä.
”Ellei humanitaarista apua rahoiteta, suunnitella ja toteuteta asianmukaisella tavalla, satojen tuhansien uusien ihmisten pakeneminen taisteluiden ja Isisin hirveiden ihmisoikeusloukkausten vuoksi ajaa Irakin murtumispisteeseen tuhoisin seurauksin”, Amnestyn vanhempi kriisitutkija Donatella Rovera sanoo.
Hiljattain Irakista palanneiden tutkijoiden mukaan suurin osa Irakin sisäisistä pakolaisista asuu keskeneräisissä leireissä. Heillä on hyvin vähän tai ei lainkaan mahdollisuutta perustavanlaatuisiin palveluihin tai terveydenhuoltoon.
Kansainvälinen yhteisö on keskittänyt suuren osan tuestaan ja resursseistaan sotilasoperaatioon Isisiä vastaan. Samaan aikaan humanitaarisen avun kerääminen siviileille on ollut paljon hitaampaa. YK:n avustusjärjestöt ovat saaneet kerättyä vain 53 prosenttia avusta, jota ne tarvitsisivat irakilaisten auttamiseen.
”Maailman johtajien pitää nopeasti lisätä humanitaarista tukeaan Irakin sisällä paenneille siviileille. Heistä osa on joutunut pakenemaan myös kansainvälisen yhteisön tukemien sotilasoperaatioiden vuoksi”, Rovera sanoo.
Isä pelkää aina uutta päivää, koska ei voi ruokkia lapsiaan
Yksi avun puutteesta kärsivistä ihmisistä oli seitsemän lapsen isä Ahmed, joka pakeni Luoteis-Irakissa sijaitsevasta Ninewan maakunnasta. Hänellä on ollut suuria vaikeuksia ruokkia perheensä.
“Menen yöllä nukkumaan odottaen kauhulla aamua, sillä minulla ei ole antaa mitään lapsilleni, enkä pysty katsomaan heitä edes silmiin”, Ahmed kertoi.
Perhe ei ollut saanut edes telttaa oltuaan jo viisi viikkoa pakolaisleirillä Dibegan kaupungin liepeillä. Perheen naiset ja lapset nukkuivat satojen muiden kanssa leirin koulurakennuksessa. Heidän kanssaan samaan huoneeseen oli ahtautunut noin 50 ihmistä. Miehet taas nukkuivat taivaan alla roskakasoissa tai avoimissa likakaivoissa. Vähiä ruokia oli vaikeaa säilyttää, sillä lämpötilat saattoivat nousta yli 50 asteeseen.
”Traagisinta on se, että näiden ihmisten kärsimykset olisi voitu välttää, jos viranomaiset olisivat olleet valmistautuneita. Sen sijaan pelkät vaatteet mukanaan saapuvat perheet, jotka saapuvat uupuneina vaaralliselta matkalta ja elettyään piirityksen alla kuukausia, joutuvat kestämään vielä lisää vaikeuksia”, Rovera sanoo.
Turvallisuusjärjestelyt kärjistävät kriisiä
Turvallisuusjärjestelyt ja -rajoitukset yhdistettyinä epäselviin byrokraattisiin vaatimuksiin ovat kärjistäneet kasvavaa humanitaarista kriisiä entisestään. Suurin osa viime aikoina paenneista on sunniarabeja, joihin kohdistetaan turvallisuuskartoituksia.
Kaikki taisteluikäisinä pidetyt eli 15–65-vuotiaan miehet, jotka pakenevat Isisin hallussaan pitämiltä alueilta, erotetaan perheistään turvallisuuskartoitukseen ja kuulusteluihin. Ne voivat kestää muutamasta päivästä.
Heitä pidetään transit-keskuksissa lähellä pakolaisleirejä tai väliaikaisissa pidätyskeskuksissa, jotka ovat aivan liian täynnä. Niissä on pulaa kunnollisista saniteettitiloista, ruuasta ja muista perustarpeista. Joitakin heistä pidetään ulkona, missä heillä ei ole juurikaan suojaa auringolta.
Pidätyskeskuksissa pidettäviltä kielletään usein yhteydenpito heidän perheidensä kanssa. Näitä ongelmallisia turvallisuusmenettelyitä käyttävät sekä Irakin viranomaiset että Irakin Kurdistanin viranomaiset.
Turvallisuussyihin vedotaan usein myös silloin, kun ihmisiä estetään lähtemästä leireiltä. Jotta he voivat lähteä esimerkiksi kaupunkeihin, heidän on käytävä läpi työläät byrokraattiset menettelyt ja heiltä vaaditaan usein paikallista ”sponsoria”.
Irakin viranomaisilla on oikeus ja velvollisuus suojella siviilejä, mutta turvallisuusjärjestelyiden pitää noudattaa kansainvälistä lakia. Maan sisäisten pakolaisten liikkumisen mielivaltainen rajoittaminen pitää lopettaa mukaan lukien ne, jotka on päästetty vapaaksi turvallisuuskartoituksesta.
Pidempi englanninkielinen versio uutisesta löytyy tämän linkin takaa.