Nasrin Sotoudeh tuomittiin vuonna 2010 kuuden vuoden vankeuteen ”hallinnon vastaisen propagandan levittämisestä” ja ”kansallisen turvallisuuden vastaisesta toiminnasta” sekä Centre for Human Rights Defenders (CHRD) – järjestön jäsenyydestä.
Tuomion jälkeen Amnesty International julisti Sotoudehin mielipidevangiksi ja aloitti kampanjan hänen vapauttamisekseen ehdoitta.
Nasrin Sotoudeh kiitti kaikkia Amnesty Internationalin jäseniä jotka ovat toimineet hänen vapauttamisensa puolesta. ”Olen tiennyt siitä työstä, jota olette tehneet puolestani. Haluan kiittää teitä kaikkia!”, hän sanoi.
”Vapauttamiset ovat kehitystä parempaan suuntaan. Niiden täytyy kuitenkin olla ensimmäinen askel kohti kaikkien mielipidevankien vapauttamista,” toteaa Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan osaston apulaisjohtaja Hassiba Hadj Sahraoui.
”Jotta Sotoudehin vapauttaminen olisi muutakin kuin symbolinen ele, Iranin viranomaisten tulee perua Sotoudehille asetettu vankilatuomio, matkustuskielto sekä asianajajan ammatin harjoittamisen kielto. Viranomaisten täytyy myös lopettaa ihmisoikeuspuolustajien häirintä ja vangitseminen.”
Iranin viranomaiset eivät ole antaneet syytä Sotoudehin vapauttamiselle tai kertoneet onko vapauttaminen ehdoton.
”Nasrin Sotoudehin ja muiden aktivistien vapauttamisen täytyy olla osoitus perusteellisesta muutoksesta Iranin ihmisoikeuspolitiikassa ja viranomaisten tavassa kohdella rauhanomaisia aktivisteja ja kriitikoita. Muussa tapauksessa se voidaan tulkita laskelmoituna, YK:n yleiskokouksen ensi viikon tapaamista edeltävänä julkisuustemppuna.”
Nasrin Sotoudehin vankilakokemus on tyypillinen esimerkki poliittisten vankien kohtelusta Iranissa. Hänen aviomiestään, Reza Khandania, ja pariskunnan kahta lasta estettiin tekemästä säännöllisiä vankilavierailuja. Sotoudehin aviomies myös pidätettiin yhdeksi yöksi tämän vaadittua vaimonsa vapauttamista rauhanomaisesti.
Lisäksi viranomaiset asettivat laittoman matkustuskiellon Sotoudehin 13-vuotiaalle tyttärelle vuonna 2012. Tämän seurauksena Sotoudeh aloitti vankilassa 49 päivää kestäneen nälkälakon. Hän päätti lakon kun tyttären matkustuskielto peruutettiin.