Israelilaiset sotilaat ja ja poliisit ryntäsivät al-Makassedin sairaalaan Itä-Jerusalemiin 17. ja 21. heinäkuuta ilmeisesti etsien kriittisesti haavoittuneita potilaita. Silminnäkijät kuvailevat tapahtumia “täydeksi sekasorroksi”.
Ratsiat sairaalaan tehtiin sen jälkeen, kun jännitteet olivat eskaloituneet Jerusalemissa ja Länsirannalla Israelin hallinnon päätettyä asentaa metallinpaljastimet Al-Aqsan moskeijan sisäänkäynnille ja tehdä ruumiintarkastuksia rukoilijoille. Päätös näistä toimista tehtiin sen jälkeen, kun kaksi israelilaista poliisia surmattiin alueella 14. heinäkuuta.
Toimenpiteitä vastustavissa mielenosoituksissa ja niitä seuranneissa yhteenotoissa Israelin poliisivoimat ja armeija ovat surmanneet ainakin neljä palestiinalaista siviiliä ja haavoittaneet yli 1 090:ä. Sairaalan johtava lääkäri tohtori Bassam Abu Libdeh kertoi, että mielenosoitusten ja yhteenottojen alettua sairaalaan on tullut tasaisesti potilaita, jotka ovat hengittäneet kyynelkaasua, joita on hakattu tai jotka ovat vahingoittuneet kumiluodeista.
Hän kuvailee, kuinka 17. heinäkuuta sotilaat olivat jahdanneet läpi sairaalan 19-vuotiasta nuorta miestä, jota oli ammuttu reiteen. Luoti oli vahingoittanut valtimoa ja nuorukainen vuosi runsaasti verta.
”Nuorukainen oli vuotamassa kuiviin, ei hän ollut menossa minnekään.”
“He jahtasivat nuorta miestä, joka oli juuri tuotu toimenpidehuoneeseen, kun muutamat meistä lääkäreistä estivät heitä. He alkoivat sitten häiritä sairaalassa henkilökuntaa, hoitajia, lääkäreitä, potilaita, ketä vain, joka osui kohdalle. Tämä ei ole hyväksyttävää. Nuorukainen oli vuotamassa kuiviin, ei hän ollut menossa minnekään”, hän kertoi.
Sairaalan henkilökunta on tottunut Israelin joukkojen ratsioihin, mutta sairaalassa kymmenen vuotta työskennelleen vastaanottovirkailijan Talal al-Sayedin mukaan 21. heinäkuuta tehty ratsia oli “täysin ennennäkemätöntä”. Hän kuvaili, kuinka noin 200 raskaasti aseistautunutta sotilasta saartoivat sairaalan ja tulivat sisään voimalla pidättäen kohdalleen osuneita ihmisiä ja käyttäen kyynelkaasua. He jahtasivat nuorta miestä, joka oli vahingoittunut vakavasti rintaan ja seurasivat häntä leikkaushuoneeseen asti.
“He miehittivät koko sairaalan. He tunkeutuivat jopa vastasyntyneiden osastolle.”
“He miehittivät koko sairaalan. He tunkeutuivat jopa vastasyntyneiden osastolle. Kyse oli pelkästään potilaiden pelottelusta”, hän kertoi ja kuvaili, kuinka sotilaat tönivät ja löivät lääkäriä, joka yritti hoitaa loukkaantunutta nuorukaista leikkaushuoneessa. Nuori mies, Muhammad Abu Ghannam menehtyi vammoihinsa käsikähmän aikana.
“Israelin joukkojen väkivaltaiset ratsiat al-Makassedin sairaalaan ovat surullisia. Ei ole olemassa mitään oikeutusta sille, että estetään lääkintähenkilökuntaa hoitamasta kriittisesti haavoittuneita potilaita”, kommentoi Magdalena Mughrabi, Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja.
Oikeutta rauhanomaiseen mielenilmaisuun kunnioitettava
Monet Jerusalemin vanhassa kaupungissa järjestetyt mielenosoitukset alkoivat rauhanomaisesti, mutta kärjistyivät väkivaltaisiksi, kun Israelin joukot yrittivät hajottaa mielenilmauksia käyttäen kyynelkaasua ja kumiluoteja. Mielenosoittajat vastasivat heittelemällä vesipulloja.
Raportit liiallisesta voimankäytöstä ja kostoiskuista israelilaisten ja palestiinalaisten välillä herättävät huolta väkivaltaisuuksien eskaloitumisesta. Palestiinalainen hyökkääjä puukotti hengiltä kolme israelilaista siviiliä israelilaisella siirtokunnalla miehitetyllä Länsirannalla 21. heinäkuuta. Israel on sittemmin ilmoittanut suunnittelevansa palestiinalaisen hyökkääjän kodin tuhoamista.
“Hyökkäykset siviilejä vastaan eivät koskaan ole oikeutettuja. Mutta oikeutta näistä iskuista ei saada rankaisemalla kollektiivisesti palestiinalaisia siviilejä”, kommentoi Magdalena Mughrabi.
“Miehittäjänä Israelilla on velvollisuus suojella palestiinalaisia siviilejä ja kunnioittaa heidän oikeuttaan rauhanomaiseen mielenilmaisuun. Israelin on varmistettava, että he rajoittavat voimakeinojen käyttöä kansainvälisen oikeuden mukaisesti.”