Maailmassa on käynnissä pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Neljä miljoonaa Syyrian pakolaista on paennut Turkkiin, Libanoniin, Jordaniaan, Irakiin ja Egyptiin. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on yli kolme miljoonaa pakolaista, joista vain pieni osa on löytänyt uuden kodin jostakin kolmannesta maasta vuoden 2013 jälkeen.
Viime vuonna 3 500 ihmistä hukkui yrittäessään päästä Välimeren yli Eurooppaan, ja tänä vuonna hukkuneita on jo 1 865. Ainakin 300 pakolaista on kuollut Andamaanienmerellä Kaakkois-Aasiassa tämän vuoden tammi-maaliskuussa.
Vaadimme merkittävää muutosta tapaan, jolla maailman pakolaisia kohdellaan.
“Todistamme elinaikamme pahinta pakolaiskriisiä. Miljoonat naiset, miehet ja lapset joutuvat kärsimään sodista, ihmiskauppiaiden toimista ja itsekkäistä hallituksista, jotka ajattelevat ihmisten hädän sijaan poliittisia intressejään. Kansainvälisen yhteisön vastaus pakolaiskriisiin on ollut häpeällisen epäonnistunut”, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.
Amnesty ehdottaa merkittäviä uudistuksia tapaan, jolla pakolaisia kansainvälisesti suojellaan. Vaadimme valtioita sitoutumaan oikeudellisiin velvoitteisiinsa ja kansainväliseen vastuunjakoon. Vaadimme valtioita:
- uudelleensijoittamaan miljoona pakolaista kolmansiin maihin tulevan neljän vuoden aikana
- luomaan globaalin pakolaisrahaston, joka vastaa YK:n tarpeisiin ja tukee maita, jotka ottavat vastaan paljon pakolaisia
- ratifioimaan YK:n pakolaisyleissopimuksen sekä
- kehittämään oikeudenmukaisia kansallisia vastaanottojärjestelmiä ja takaamaan, että pakolaiset pääsevät peruspalveluiden kuten koulutuksen ja terveydenhoidon piiriin.
On kansainvälisen yhteisön velvollisuus varmistaa, että ihmiset eivät menehdy pyrkiessään turvaan.
”Maailma ei voi enää seurata vierestä, kun Libanonin ja Turkin kaltaiset maat kantavat lähes yksinään vastuuta pakolaisista. Mitään valtiota ei saa jättää selviytymään tämän mittakaavan humanitaarisesta kriisistä yksin vain sen vuoksi, että se sattuu sijaitsemaan kriisimaan naapurissa”, Mehtonen sanoo.
”On kansainvälisen yhteisön velvollisuus varmistaa, että ihmiset eivät menehdy pyrkiessään turvaan. Hallitusten on korkea aika kantaa niille kuuluva vastuu pakolaisten suojelusta. Pakolaiskriisiä ei ratkaista, ellei kansainvälinen yhteisö myönnä, että kyseessä on globaali ongelma, jonka ratkaisu edellyttää rajat ylittävää yhteistyötä. On toiminnan aika.”
YK:n pakolaistoimisto UNHCR julkaisee vuosittaiset tilastonsa pakolaisista tällä viikolla. Maailman pakolaispäivää vietetään 20.6.