Aborttikielto kohdistuu erityisen julmasti köyhimpiin salvadorilaisnaisiin. Absurdilla ”törkeän murhan” nimikkeellä keskenmenosta voi saada enimmillään jopa 50 vuoden vankeusrangaistuksen. Tämä edellyttää sitä, että joku tekee poliisille ilmoituksen ”epäillystä abortista”. Ihmisoikeusjärjestö Agrupación Ciudadana por la Despenalizacion del Aborton mukaan vuosien 2000–2011 välisenä aikana El Salvadorissa syytettiin 129 naista ja tyttöä abortista tai keskenmenon perusteella ”murhasta”.
Näistä naisista 23 tuomittiin abortin tekemisestä ja 26 tuomittiin murhasta. 70 prosenttia heistä oli 19–25 -vuotiaita. Ilmoituksista 57 prosenttia tuli terveydenhuoltohenkilökunnalta. Kaikki ilmoitukset heistä tehtiin julkisista sairaaloista: yksityiset sairaalat eivät ole ikinä ilmiantaneet abortin tehneitä tai keskenmenon saaneita naisia.
Varakkaalla keskenmenon saaneella naisella on vaihtoehtoja: hän voi asioida julkisen sijaan yksityisellä klinikalla. Yksityisiltä terveysasemilta rikosilmoituksia ei Amnestyn tietojen mukaan ole koskaan tehty. Mikäli naisella ei kuitenkaan ole varaa yksityiseen terveydenhoitoon, hän joutuu turvautumaan julkiseen terveyspalveluun ja jää täysin häntä hoitavan henkilökunnan armoille.
María Teresa Rivera oli 28-vuotias vaatetehtaan työntekijä. Kesken erään työpäivän hän tunsi pakottavaa tarvetta mennä vessaan. Myöhemmin María Teresan anoppi löysi hänet vertavuotavana wc:n lattialta – hän ei ollut tiennyt olevansa raskaana. Verta valuva María Teresa kiidätettiin sairaalaan. Henkilökunnan jäsen epäili, että hän oli yrittänyt aborttia ja teki ilmoituksen poliisille. Poliisit kuulustelivat häntä sairaalassa, ilman asianajajan läsnäoloa.
Henkilökunta kyseli: ”Miksi tapoit lapsesi?
Oikeudessa hänet todettiin syylliseksi ”törkeään murhaan” ja tuomittiin 40 vuodeksi vankilaan. Tuomio langetettiin siitä huolimatta, että todistusaineisto oli erittäin puutteelista: mikäli syyttäjän esittämät keskeiset todisteet pitäisivät paikkansa, Rivera olisi keskenmenon saadessaan ollut yhdennellätoista kuulla raskaana.
18-vuotias Cristina pidätettiin lokakuussa 2004. Raskaana oleva Cristina tunsi polttavaa kipua ja säntäsi vessaan. Hän menetti tajuntansa. Perhe löysi hänet makaamasta vertavuotavana lattialla, yltä päältä veren peitossa. Hänet kiidätettiin sairaalaan, jossa häntä kohdeltiin rikollisena – eikä hädässä olevana ja apua tarvitsevana potilaana, jollainen hän tuolla hetkellä oli. Sen sijaan henkilökunta kyseli: ”Miksi tapoit lapsesi?”
Cristinaa syytettiin aluksi ”törkeästä murhasta”, mutta syytteestä jouduttiin todistusaineiston puuttuessa luopumaan pian. Yleinen syyttäjä kuitenkin valitti syytteistä luopumisesta, ja Christina tuomittiin elokuussa 2005 ”törkeästä murhasta” 30 vuodeksi vankilaan. Hänet vapautettiin neljän vankilavuoden jälkeen vuonna 2009 sillä perusteella, että tuomio oli ollut suhteettoman ankara.
Kun raskaus on seurausta väkivallasta
Viime vuonna El Salvadorissa kirjattiin 1 346 raiskausta. Lähes kaksi kolmasosaa raiskauksen uhreista oli joko alle 15-vuotiaita tai puolustuskyvyttömässä tilassa esimerkiksi tiedottomuuden tai henkisen toimintakyvyn rajoitteen takia. Tukea ja suojaa ei ole tarjolla. Koko maassa on vain yksi naisten turvakoti, johon mahtuu kerrallaan 35 naista ja lasta.
Törkeä aborttilainsäädäntö syventää väkivaltaa kokeneiden naisten ja tyttöjen ahdinkoa entisestään: raskautta ei saa keskeyttää, olipa kyse insestistä tai raiskauksesta tai olipa väkivallan uhri kuinka nuori tahansa.
Sanoimme toisillemme: ”Hän on vain pikkutyttö, vain pieni lapsi.”
Nimettömänä pysyttelevä lääkäri kuvailee tilannetta, jossa hän joutui hoitamaan 9-vuotiasta raskaana olevaa raiskauksen uhria. El Salvadorin lainsäädännön mukaan tytön raskautta ei saanut keskeyttää.
”Hän synnytti 10-vuotiaana. Häntä oli käytetty hyväksi pikkulapsesta alkaen. Hän tuli raskaaksi, ja… se oli hyvin vaikeaa. Hyvin vaikeaa… Teimme hänelle keisarinleikkauksen raskausviikolla 32. Hänen hoitamisensa merkitsi meille paljon, ehkä siksi, että hän ei ymmärtänyt, mitä hänelle on tapahtumassa. Hän pyysi meiltä värikyniä. Liituja. Särki meidän kaikkien sydämen, kun hän sitten alkoi piirtää meidän kuviamme ja kiinnittää niitä seinälle. Sanoimme toisillemme: ’Hän on vain pikkutyttö, vain pieni lapsi.’ Hän ei missään vaiheessa ymmärtänyt, että hän odotti lasta.”
Kun raskaus uhkaa raskaana olevan naisen henkeä
Raskaana olevan naisen tai sikiön terveydentila ei mahdollista aborttia El Salvadorissa. Hirvittävimmillään tilanne on se, että nainen joutuu jatkamaan omaa henkeään uhkaavaa raskautta tilanteessa, jossa myös sikiö on niin vakavasti vaurioitunut, ettei sillä synnyttyään olisi mitään mahdollisuuksia selvitä.
Beatriz oli 22-vuotias ja kotoisin El Salvadorin syrjäseuduilta. Hän tuli toista kertaa raskaaksi vuonna 2012. Raskaus oli Beatrizille hengenvaarallinen, sillä hän sairastaa punahukkaa. Kyseessä on sairaus, jossa elimistön oma immuunipuolustus hyökkää ihmisen omaa kudosta vastaan. Vuoden 2013 alussa selvisi myös, että sikiöltä puuttui suuri osa aivoista ja kallosta. Lapsi ei synnyttyään selviäisi muutamaa tuntia tai päivää kauempaa.
El Salvadorin lainsäädännön mukaan tilanne oli järjetön ja julma: raskautta ei voinut keskeyttää huolimatta siitä, että se uhkasi äidin henkeä ja siitä, että lapsi ei synnyttyään olisi elinkelpoinen. Beatriz joutui kantamaan henkeään uhannutta sikiötä kuukausia. Vasta kun Amerikan ihmisoikeustuomioistuin antoi sitovan määräyksen tarjota Beatrizille hänen välttämättä tarvitsemansa hoito, El Salvadorin hallitus myönsi toukokuun lopussa ”varhaisen keisarinleikkauksen”, joka suoritettiin 3. kesäkuuta. Beatriz ei siis missään vaiheessa saanut varsinaista raskaudenkeskeytystä.
YK on verrannut abortin täyskieltoa kidutukseen.
Amnesty käynnisti keväällä 2013 laajan kansainvälisen kampanjan Beatrizin puolesta. Sadattuhannet ihmiset ympäri maailman vaativat El Salvadorin hallitukselta toimia. Kansainvälisellä painostuksella ja paikallisten järjestöjen sinnikkäillä vaatimuksilla oli tärkeä rooli ”varhaisen keisarinleikkauksen” myöntämisessä.
YK on verrannut abortin täyskieltoa kidutukseen. Kyseessä on laki, joka on julmuudessaan ja epäinhimillisyydessään vailla vertaa. Amnesty vaatii, yhteistyössä paikallisten naisjärjestöjen kanssa, että abortin täyskiellosta on luovuttava välittömästi.
Suomessa kerättiin syksyn 2014 aikana yli 18.000 allekirjoitusta vetoomukseen, jossa El Salvadorin hallitusta vaaditaan kumoamaan abortin täyskielto. Vetoomus luovutetaan yhdessä muiden, ympäri maailman kerättyjen allekirjoitusten kanssa maaliskuussa.