Tämä oli ensimmäinen ajatukseni, kun kuulin Amnestyn uuden kansainvälisen kampanjan teeman. ”Toivotonta.”
Vastaavanlaisia ”mahdottomuuksia” löytyi kuitenkin varsin nopeasti muitakin. Vain uhkarohkeimmat idealistit uskoivat parikymmentä vuotta sitten, että valtiot sitoutuisivat asekaupan sääntelyyn. Nyt sopimus on kuitenkin todellisuutta ja sen on allekirjoittanut 118 valtiota – joukossaan esimerkiksi Yhdysvallat.
Kun se astuu voimaan, se pelastaa miljoonia ihmishenkiä ympäri maailman.
Älä tyydy toivomaan parempaa maailmaa.
Entä orjuus tai mustien erilliset osastot linja-autoissa. Se, että naiset eivät saa äänestää. Jonkun on oltava ensimmäinen, uskottava muutokseen.
Amnestyn kidutuksenvastainen kampanja on idealistinen, se on totta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että päämäärä olisi epärealistinen.
Olemme työskennelleet kidutusta vastaan yli 50 vuotta ja suuria edistysaskeleita on otettu. Työmme ansiosta valtiot ovat sitoutuneet vastustaman kidutusta. Kidutuksen vaarassa olleita ihmisiä on saatu turvaan ja olemme tukeneet kidutuksen uhreja heidän vaatiessaan oikeutta.
Sähköshokit, pahoinpitelyt, raiskaukset, valeteloitukset, hukuttamiset. Pihdit ja kemikaalit. Tämä on todellisuutta lukemattomille naisille, miehille ja jopa lapsille eri puolilla maailmaa. Kidutus ei ole hyväksyttävää milloinkaan, ei missään tilanteessa. Silti monet valtiot yhä kiduttavat kansalaisiaan.
Kidutuksella hankitaan ”tunnustuksia” ja sitä käytetään pelotteena. Samalla se rapauttaa oikeusjärjestelmiä ja tuo tilalle vain mielivaltaa. Kukaan ei ole turvassa, jos valtio sallii kidutuksen käytön.
Nyt alkava kampanjamme on osa pitkää taistelua kidutusta vastaan. Keinomme kidutuksen nujertamiseksi ovat konkreettisia ja perustuvat tutkimustietoon.
Jos lääkäri ja asianajaja pääsevät tapaamaan pidätettyä heti pidätyksen alussa, kidutuksen todennäköisyys putoaa dramaattisesti. Jos kiduttamalla saatua ”tunnustusta” ei hyväksytä oikeudessa, poistuu yksi syy kiduttaa.
Kansainvälinen painostus on tehokas keino vaikuttaa hallituksiin. Tule hyvien puolelle. Älä tyydy toivomaan parempaa maailmaa, vaan vastusta kidutusta kanssamme.
Saara Manelius työskentelee Amnestyn Suomen osaston viestinnän suunnittelijana.
Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.