Etusivu Uutiset Kolme vuotta takkuilua

Kolme vuotta takkuilua

Aktivisti Jyri Jaakkolan surma Meksikossa on yhä selvittämättä. Amnesty vaatii syyllisten tuomista oikeuden eteen.

Kolme vuotta on kulunut siitä, kun ihmisoikeuspuolustaja Alberta ”Bety” Cariño ja suomalainen ihmisoikeustarkkailija Jyri Jaakkola tapettiin Meksikossa.

Jyri Jaakkola oli Joensuussa vuonna 1977 syntynyt ja Turussa asunut ja opiskellut ihmisoikeusaktivisti. Hän toimi muun muassa Uusi Tuuli –järjestössä, Maailmankaupassa sekä Radio Robin Hoodissa.

Huhtikuun 27. päivä 2010 Bety ja 33-vuotias Jyri olivat mukana humanitaarista apua vievässä autosaattueessa, joka oli matkalla piiritettyyn Triqui-alkuperäiskansan yhteisöön San Juan Copalan kylään. Jyri ja Bety saivat surmansa saattueeseen kohdistuneessa hyökkäyksessä.

Hyökkääjät kuuluivat aseelliseen ryhmään, joka ilmeisesti toimi osana paikallista järjestöä (Unión para el Bienestar Social de la Región Triqui, UBISORT). Aseellinen ryhmä oli piirittänyt San Juan Copalaa vuodesta 2007, jolloin yhteisö julistautui autonomiseksi.

Piiritys oli estänyt alkuperäiskansaa saamasta ruokaa, vettä ja sähköä sekä tappanut ihmisiä, jotka olivat yrittäneet murtaa saarron. Liittovaltion ja Oaxacan osavaltion viranomaiset eivät olleet toistuvista vaatimuksista huolimatta ryhtyneet toimiin saarron lopettamiseksi.

Silminnäkijöiden ja paikallisten lähteiden mukaan UBISORTilla on ollut poliittisia ja taloudellisia yhteyksiä osavaltion ja paikallistason viranomaisiin.

Tyhjiä lupauksia ja tyhjäkäyntiä

Meksikon viranomaiset ovat useissa yhteyksissä luvanneet tuoda Betyn Ja Jyrin murhiin syyllistyneet oikeuteen. Lupaukset ovat jääneet suurelta osin tyhjiksi.

”Tutkinta on kolmen vuoden aikana edennyt takkuillen. Tähän mennessä ketään ei vielä ole saatu vastuuseen”, Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen toteaa.

”Epäiltyjen pidättäminen tulee olemaan vaikeaa. Näyttää siltä, että osalla henkilöistä, joilla on pidätysmääräys, on niin läheiset suhteet Oaxacan hallintoon ja PRI -puolueeseen, että heidän pidättämisensä ei tule toteutumaan. Tätä on mahdotonta hyväksyä”, Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola sanoo.

Amnesty ja uhrien omaiset vaativat liittovaltion poliisia avustamaan Oaxacan osavaltion viranomaisia pidätyksissä. Liittovaltion viranomaisten olisi myös suojeltava todistajia, jotta he voisivat antaa lausuntonsa oikeudenkäynnissä joutumatta vaaraan.

Jyri Jaakkolan äiti pitää oikeudenkäynnin alkamista vielä epävarmana:

”Kuluneen kolmen vuoden aikana olemme oppineet, että Meksikon viranomaisten lupauksiin ja toiminnan tuloksellisuuteen ei voi luottaa. Oikeudenkäynnin alkamiseen emme usko, ennen kuin se todella alkaa. Kansainvälistä apua asian eteenpäin viemisessä tarvitaan edelleen. Esimerkiksi Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vierailee toukokuun alussa Meksikossa. Toivomme, että Suomi ei pelkästään edistä kaupallisia suhteita, vaan edelleen vaatii myös ihmisoikeuksien kunnioittamista.”

Meksikossa ihmisoikeusloukkauksia ei useinkaan tutkita riittävästi ja syylliset jäävät rankaisematta. Oikeusjärjestelmää vaivaavat poliittisesti motivoidut oikeudenkäynnit sekä hatarin perustein annetut tuomiot.

Jyri Jaakkolan ja Bety Cariñon murhat ovat vain yksi esimerkki Amnestyn tiedossa olevista lukuisista ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuneista murhista, tappouhkauksista ja hyökkäyksistä, joihin syyllistyneitä ei ole rankaistu.

Seuraa meitä: