Unkarin horjuva demokratia on ajautumassa tilanteeseen, jossa hallitus yrittää pandemian varjolla kaapata lopunkin vallan maassa. Tulevan viikon alussa hallitus tuo parlamenttiin hätätilalakipakettinsa, joka läpimennessään siirtää kaiken lainsäädäntö- ja toimeenpanovallan hallitukselle määrittelemättömäksi ajaksi.
Useat valtiot asettavat tällä hetkellä mittavia rajoituksia esimerkiksi liikkumisvapaudelle. Ne joutuvat punnitsemaan eri perusoikeuksien suhdetta toisiinsa: turvatakseen oikeutemme elämään ja terveyteen, vaatiiko tilanne toimia, jotka saattavat rajoittaa väliaikaisesti muita oikeuksiamme?
Oikeusvaltion kannalta tärkeintä on, että prosessi on läpinäkyvä, poikkeustoimille on määritelty takaraja ja ne ovat suhteellisia, lainmukaisia ja syrjimättömiä. Toimien on varmistettava, että meillä on luotettava oikeusvaltio, johon voimme turvata nyt ja kriisin jälkeen.
Unkarissa oikeusvaltion tulevaisuus ei kuitenkaan vaikuta olevan prioriteettilistan kärjessä. Pääministeri Viktor Orbanin parlamentille maaliskuun 11. päivä esittelemä hätätilalakipaketti ei pohjaa maan perustuslakiin, vaan Orban on päättänyt tuoda pöydälle täysin uuden esityksen. Se käytännössä siirtäisi kaiken lainsäädäntö- ja toimeenpanovallan hallituksen käsiin määrittelemättömäksi ajaksi. Pahimmillaan se sementoi hallituspuolue Fideszin valta-aseman ja kaappaa loputkin Unkarin oikeusvaltiosta.
Hätätilalain puitteissa hallituksen toimia ei valvoisi Unkarissa käytännössä kukaan. Parlamentti on jo päättänyt olla kokoontumatta hätätilan aikana, kunhan hätätilalait saadaan nuijittua läpi – eikä se hätätilalakien mukaan voisikaan vaikuttaa hallituksen päätöksiin. Alemmat oikeusasteet ovat jo lopettaneet istuntonsa estääkseen viruksen leviämisen, muiden odotetaan seuraavan perässä.
Perustuslain mukaan ainoa myös hätätilan aikana toimiva tuomioistuin on perustuslakituomioistuin, joka on tiiviisti hallituspuolue Fideszille uskollisten voimien hallussa. Käytännössä kukaan ei voisi asettaa rajoituksia hallituksen toimille tai päättää hätätilaa.
Samassa hätälakipaketissa tehtäisiin myös kaksi pysyvää muutosta rikoslakiin. Ensimmäinen kriminalisoi väärän tiedon levittämisen pandemiasta, toinen karanteenin rikkomisen. Ottaen huomioon Orbanin hallituksen toimet lehdistönvapauden ja kansalaisyhteiskunnan tilan rajoittamiseksi, ovat molemmat herättäneet huolta niiden varsinaisesta käyttötarkoituksesta.
Unkarin oppositio onnistui vielä maanantaina kaatamaan hallituksen esityksen, joka olisi vaatinut läpi mennäkseen 4/5 enemmistön. Mutta ensi viikon alussa parlamentin normaalissa käsittelyssä hätätilalakien läpimeneminen tulee vaatimaan enää ⅔ enemmistön, joka Fideszillä parlamentissa on.
Unkarin horjuvasta demokratiasta on tulossa Orbanin itsevaltaisuuden uhri ja pandemiasta sen uusin keppihevonen. Tulevalla viikolla saatetaan kääntää taas uusi surullinen luku maan luisumisessa oikeusvaltioperiaatteen tieltä.
Siksi on erittäin tärkeää, että Suomessa äänenpainot esimerkiksi valmiuslakien soveltamisalasta ovat harkitsevia. Koronaviruksen oireisiin ei kuulu oikeusvaltion romuttuminen. Pidetään yhdessä huolta senkin hyvinvoinnista, niin Suomessa kuin Unkarissa.
***
Teksti: Teemu Hakoniemi. Kirjoittaja toimii verkkotuottajana ja kampanjoijana Amnestyn Suomen osastossa. Kirjoittajan näkemykset eivät välttämättä edusta Amnestyn virallista kantaa.