Etusivu Lukujuttu Koulujen kirjemaraton sivistää ja vaikuttaa

Koulujen kirjemaraton sivistää ja vaikuttaa

Koulujen kirjemaraton on osa maailman suurinta vuosittaista ihmisoikeustapahtumaa Write For Rightsia. Viime vuonna kirjemaratoniin osallistuneet Mikkelin Urheilupuiston koulun kahdeksasluokkalaiset oppivat yhteisen tekemisen ohella aktiivista kansalaisuutta.

Jälleen marraskuussa alkavan Koulujen kirjemaratonin aikana sadattuhannet ihmiset ympäri maailman kirjoittavat vetoomuskirjeitä ja tukiviestejä ihmisoikeusloukkausten uhrien tukemiseksi.

Viime vuonna kirjemaratoniin otti osaa Mikkelin Urheilupuiston yläkoulu. Yli 400 oppilaan ja 50 opettajan koulussa maraton yhdistettiin osaksi monialaisia opintoja. Lopputuloksesta nauttivat niin opettajat kuin oppilaat.

”Positiivista palautetta on tullut jälkikäteenkin paljon. Monen osallistujan mielestä tämä oli viime vuoden mielekkäimpiä opintokokonaisuuksia. Oppilaat kokevat konkreettisen vaikuttamisen tärkeänä, ja onhan tämä aina tärkeä oppimisprosessi myös opettajille”, kertoo Urheilupuiston koulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Janne Elo.

 

Osana monialaista oppimiskokonaisuutta

Urheilupuiston koulussa kirjemaraton järjestettiin kahdeksasluokkalaisille osana viikon kestänyttä monialaista Matka maailman ympäri -teemaviikkoa. Kirjemaraton oli yhden pajapäivän aihe. Oppilaat saivat valita kuudesta erilaisesta maratoniin liittyvästä ryhmätehtävästä kolme itselleen mielekkäintä.

Aamupäivällä oppilaat tekivät pienryhmissä Kanadan ja Filippiinien ihmisoikeustilannetta ja ilmastonmuutosteemoja käsitelleitä tehtäviä. Sen jälkeen jokainen kirjoitti oppimiensa asioiden pohjalta varsinaisen vaikuttamiskirjeensä itsenäisesti. Kirjeet toimitettiin Kanadaan ja Filippiineille.

”Kirjeiden kirjoittaminen on oppilaille huomattavasti mielekkäämpää, kun he saavat perehtyä kohdemaiden tilanteeseen etukäteen erilaisen tekemisen kautta. Mitä enemmän projektille varaa aikaa, sitä antoisampi lopputulos on kaikille osallistujille”, Elo summaa.

 

Sujuvasti suhteessa opetussuunnitelmaan

Kirjemaraton käy luontevasti oppituntina ihmisoikeuksista ja tukee samalla opetussuunnitelman perusteita. Opetus antaa pohjan ihmisoikeuksia kunnioittavaan maailmankansalaisuuteen ja rohkaisee toimimaan myönteisten muutosten puolesta. Materiaali on maksutonta, ja sen sisältö on suunnattu yläkouluun, toiselle asteelle ja kansanopistoihin.

”Kampanjaa voi soveltaa oikeastaan ihan mihin tahansa oppiaineeseen. Kirjemaraton sopii hyvin opetussuunnitelman laaja-alaisiin tavoitteisiin, kuten monilukutaidon ja osallistumisen kehittämiseen”, Elo sanoo.

Liikunnan ja terveystiedon opettaja ja yksi Matka maailman ympäri -teemaviikon järjestäjistä Veronika Weckström komppaa Eloa.

”Kun tunneillani sivutaan ihmisoikeuksia ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia, on asioiden konkretia helppo palauttaa oppilaiden mieleen muistuttamalla kirjemaratonin aihepiireistä.”

 

Lisää toiminnallisuutta

Urheilupuiston koulun käytännöt kirjemaratonin suhteen on koettu niin toimiviksi, ettei niitä aiota juuri muuttaa tänä syksyä. Ainoastaan ryhmätehtävien toiminnallisuuteen aiotaan kiinnittää entistä enemmän huomiota.

“Alakoulusta yläkouluun siirryttäessä toiminnallinen opiskelu vähenee yleensä huomattavasti, vaikka nuoret nauttivat siitä suuresti”, Janne Elo sanoo.

Yhdessä viime vuoden suosituimmista tehtävistä oppilaiden oli määrä opetella filippiiniläinen alkuperäistanssi ja kuvata siitä Tiktok-video. Elolla ja Weckströmillä on jo suunnitelma tämän vuoden varalle.

”Aiomme oppilaiden kanssa rakentaa mielenosoituskylttejä, maalata erilaisten maiden lippuja kasvomaskeihin ja opetella myanmarilaisen kansallislaji chinlonen!”

Koulujen kirjemaraton järjestetään 2.11.–11.12.2020. Ilmoittaudu kirjemaratoniin tästä! Koulujen kirjemaraton järjestetään myös ruotsiksi. Se sopii siten mainiosti järjestettäväksi myös esimerkiksi ruotsin tunnilla. Ruotsinkieliset kampanjasivut löydät täältä!

Teksti: Joel Haapamäki

Seuraa meitä: