Nuoret saivat eväitä aktivismiin – viisi päivää ihmisoikeuksia ja hauskanpitoa
Amnestyn Nordic Youth Conference (NYC) järjestettiin heinäkuun lopulla Oslossa. Konferenssi saattaa vuosittain yhteen liki viitisenkymmentä nuorta Amnestyn aktivistia luentojen, työpajojen ja erilaisten mielenilmausten pariin. Edustusta on viidestä eri maasta.
Yksi Suomen nuorista osallistujista oli pieneltä paikkakunnalta kotoisin oleva 18-vuotias Eveliina “Eve” Yli-Hemminki, joka on edelleen silminnähden innoissaan nuorisokonferenssista ja sen annista: “Reissu oli aivan mahtava ja yhteisöllinen kokemus”, hän kertoo.
Even viimeisimmät kuukaudet ovat olleet ihmisoikeustäyteisiä. Hän toimi alkukesän Amnestyn feissarina: “Meidän feissausporukka oli aivan mahtava! Ihmiset ottivat meidät hyvin vastaan – oli ilo kohdata ihmisiä ja kuulla kokemuksia ihmisoikeuksiin liittyen”, Eve kertoo. Työrupeaman jälkeen kesä huipentui nuorisokonferenssiin, jossa hän pääsi syventämään tietojaan ja taitojaan ihmisoikeuksista.
Oppia aktivismiin ja ihmisoikeuksiin
Nordic Youth Conferencen sisältö ja teemat muokkautuvat Amnestyn ajankohtaisten kampanjoiden mukaisesti. Nuoret pääsevät kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja ja paneelikeskusteluja sekä toteuttamaan tempauksia ja mielenosoituksia. Oppia saadaan myös vaikuttamistyöstä.
Tämän vuoden ohjelmassa oli erityisesti Amnestyn kansainvälinen Brave-kampanja, jonka kasvona toimii suomalainen Sakris Kupila. Myös Sakris oli reissussa mukana kertomassa kokemuksistaan.
Even mieleen jäi erityisesti ihmisten omakohtaiset kokemukset, luento Arabikevään tapahtumista sekä mielenilmaukset, joihin hän osallistui nyt ensimmäistä kertaa. Nuoret suunnittelivat ja toteuttivat mielenilmaukset itse. Suomen lähetystöllä osoitettiin mieltä translain puolesta, Egyptin lähetystöllä vaadittiin egyptiläisen valokuvaaja-toimittaja Mahmoud Abumin vapauttamista ja Egertorgetilla tempaistiin sekä vapaan median että transihmisten oikeuksien puolesta.
Mielenosoitukset ovat Even sydäntä lähellä. Egertorgetin mielenilmauksessa oli vahva fiilis: “Mua ei pelota olla tätä mieltä, olla ihmisoikeuksien puolella”, kertoo Eve. Nuorten huutaessa “Free press is not a crime”, Evellä meni kylmät väreet.
”Yhteenkuuluvuuden tunne oli voimakas: meitä on monta ja me haluamme tehdä maailmasta paremman.”
Evellä oli myös kiinnostava rooli tapahtuman somevastaavana. Hän toimitti kuvia mielenilmauksista ja tempauksista Amnestyn Suomen osastolle, josta ne jaettiin somekanaviin Amnestyn seuraajille.
Me olemme ihmisoikeuspuolustajia
Kotiin viemisiksi jäi montakin asiaa. Pienellä paikkakunnalla toimiminen saattaa välillä olla yksin puurtamista, siksi konferenssi oli voimaannuttava. “Yhteisöllisyys oli upea kokemus, me kaikki nuoret toimimme ihmisoikeuspuolustajina! Oli mahtavaa vaihtaa ajatuksia, jutella ja väitelläkin asioista. Kunnioitus toisia kohtaan jäi vahvasti mieleen”, Eve kertoo.
Konferenssi antoi lisää pontta siihen, että Eve haluaa tehdä lisää ja puuttua ihmisoikeusloukkauksiin jatkossakin. “Ihmisoikeustyöhön on omanlaisensa palo. Haluan, että kaikilla ihmisillä on tasapuolisen hyvä olla”, sanoo Eve, todellinen ihmisoikeuksien puolustaja.
Lue myös Lauren Stevensin matkakertomus samaiselta reissulta >>