Vetoomuksemme allekirjoitti lähes 15 000 suomalaista.
Maanantaina Meksikon liittovaltion yleiselle syyttäjälle Arely Gómez Gonzálezille luovutettiin kansainvälinen vetoomuksemme, jossa vaadimme Meksikoa uudistamaan kidutustapauksien tutkimuskäytännöt. Vetoomuksemme allekirjoitti lähes 15 000 suomalaista ja kansainvälisesti keräsimme allekirjoituksia yli satatuhatta.
Vetoomus luovutettiin juuri ennen konferenssia, jossa Meksikon syyttäjäviranomaiset kokoontuivat käsittelemään uusia kidutuksen tutkimista koskevia kansallisia suuntaviivoja. Työmme kantoi eilen hedelmää, kun saimme kuulla, että suuntaviivat hyväksyttiin yksimielisesti.
Äärimmäistä alistamista ja ihmisarvon riistämistä
Meksikossa kidutus on karannut käsistä. Maan kansalliselle ihmisoikeuskomissiolle ilmoitettiin vuosina 2010–2013 7164 kidutusepäilyä. Pelkästään vuonna 2013 ilmoituksia oli 1505. Näistä ainutkaan ei ole johtanut tuomioon kidutuksesta.
Vallitsevan rankaisemattomuuden myötä poliisien ja sotilaiden laajalti harjoittamalla kidutuksella on käytännössä ollut viranomaisten ja maan hallinnon hyväksyntä.
Kidutuksen aiheuttamat henkiset vammat seuraavat uhreja pitkään tapahtuneen jälkeen.
Meksikossa viranomaisten harjoittama järjestelmällinen kidutus on pitänyt sisällään esimerkiksi seksuaalista väkivaltaa, hakkaamista, stressiasentoja, tukehduttamista, sähköiskuja, uhrin ja hänen perheensä uhkailua tai chilikastikkeen ruiskuttamista uhrin sieraimiin. Kidutus on äärimmäistä alistamista ja ihmisarvon riistämistä, joka tähtää uhrin murentamiseen. Sen aiheuttamat henkiset vammat seuraavat uhreja pitkään tapahtuneen jälkeen.
Kidutuksen vastaisessa kampanjassamme olemme kertoneet Claudia Medinasta, Miriam Lopezista ja Ángel Colónista. Heidät on vapautettu kaikista rikosepäilyistä, mutta yhtäkään heidän kiduttajistaan ei ole saatettu vastuuseen rikoksistaan.
Tehokkaalla dokumentoinnilla on merkitystä
Pidätetyille tehdyt säännönmukaiset lääkärintarkastukset ovat avainasemassa kidutuksen havaitsemisessa, todentamisessa ja myöhemmässä todistamisessa. Meksikossa nämä tutkimukset ovat usein olleet riittämättömiä.
Tutkimuksista vastaavat lääkärit ovat saattaneet työskennellä samoissa poliisi- ja sotilasorganisaatioissa, jotka ovat syyllistyneet kiduttamiseen. Tai samojen syyttäjäviranomaisten palveluksessa, jotka ajavat rikossyytteitä kidutettuja vastaan – syytteitä, jotka liian usein perustuvat kiduttamalla saatuihin ”tunnustuksiin” ja lausuntoihin.
Koska kidutuksesta ei ole kerätty riittävää näyttöä, myöhemmät syytteet kidutuksesta eivät ole menestyneet. Pahimmillaan riittämättömien, puolueellisten tutkimusten tuloksia on väärinkäytetty osoitettaessa, että kidutusta ei ole tapahtunut tai jopa syytettäessä kidutusväitteitä esittäneitä valheellisista ilmiannoista. Kidutuksen uhrien turvaksi säädettyä suojakeinoa on siis käytetty viranomaisten räikeiden rikosten peittelemiseksi.
Olemme saavuttaneet muutosta – työ jatkuu
Hyväkin sääntely toimii vain, jos sitä noudatetaan.
Olemme työskennelleet kidutukseen syyllistyneiden saamiseksi oikeuden eteen Meksikossa osana kidutuksen vastaista kampanjaamme. Vaikka eilen hyväksytty pöytäkirja ei ole täydellinen, se ottaa huomioon useita Meksikolle esittämiämme suosituksia.
Nyt saavutettu edistysaskel osoittaa, että yhdessä voimme vaikuttaa. Työmme kuitenkin jatkuu. Suositusten toimeenpanoa ja noudattamista on valvottava ja tutkimusvaatimuksia laiminlyövät viranomaiset on pantava vastuuseen. Hyväkin sääntely toimii vain, jos sitä noudatetaan.
Teksti Mikko Aarnio. Kirjoittaja työskentelee Amnestyn Suomen osastossa oikeudellisena asiantuntijana.
Amnestyn blogissa ilmaistut näkemykset ovat kirjoittajan omia, eivätkä välttämättä edusta järjestön virallista kantaa.