Etusivu Blogi Ollaan osa ratkaisua, ei ongelmaa

Ollaan osa ratkaisua, ei ongelmaa

Hallitus linjaa tällä viikolla kantansa EU:n uuteen ehdotukseen vastuunjaosta pakolaisista ja turvapaikanhakijoista. Nyt on rohkeitten poliittisten päätösten aika. Kerro hallitukselle minkälaista Suomea ja Eurooppaa sinä haluat.

Yli 60 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa sodan tai köyhyyden takia. Edessämme oleva pakolaiskriisi on suurempi kuin koskaan elinaikanamme.

Vaikka vain murto-osa pakolaisista hakee turvaa Euroopasta, monet hallitukset ovat olleet kykenemättömiä auttamaan turvapaikanhakijoita järjestäytyneesti ja sivistyneesti. Ne eivät ole pystyneet suoriutumaan ihmisoikeussopimusten velvoitteista suojata pakolaisia. 350 000 hädänalaista ihmistä on saanut Euroopan sekaisin.

Meidän tulee olla osa ratkaisua, ei osa ongelmaa.

Suurin ongelma on, että ihmiset Syyriasta, Irakista, Afganistanista ja Eritreasta joutuvat turvautumaan vaarallisiin merimatkoihin, sillä heille ei ole tarjolla turvallisia ja laillisia maahantulokeinoja.  Tämän on muututtava.

Euroopan maiden tulee pelastaa ihmishenkiä avaamalla laillisia ja turvallisia reittejä hakea suojaa. Samalla kaikkien EU-maiden, myös Suomen, on hyväksyttävä velvoittava vastuunjako turvapaikanhakijoista. Meidän tulee olla osa ratkaisua, ei osa ongelmaa.

Sillä aikaa kun hallitukset jahkailevat, tavalliset ihmiset kaikissa maissa ovat näkyvästi ja itsensä likoon laittaen toivottaneet pakolaiset tervetulleeksi. On nostettava hattua halulle auttaa. Esimerkiksi kotinsa tarjoaminen turvapaikanhakijalle on erittäin vahva kannanotto. Kuitenkin viime kädessä pakolaiskriisin ratkaisujen on oltava rakenteellisia, ei yksittäisen ihmisen tukeen perustuvia.

Amnesty International on tänään julkaissut kansainvälisen strategian pakolaisten suojelemiseksi Euroopassa.  Arviomme on, että seuraavan kahden vuoden aikana 1,38 miljoonaa pakolaista tarvitsee uudelleensijoittamispaikan. Katsomme, että EU:n jäsenvaltioiden tulisi vastaanottaa ainakin 300 000 pakolaista seuraavan kahden vuoden aikana. Tämä voitaisiin toteuttaa joko olemassa olevien kiintiöpakolaisohjelmien puitteissa tai EU:n toteuttaman velvoittavan ohjelman puitteissa.

Vaatimuksemme hallitukselle

Pakolaispolitiikan suhteen hallitusohjelma on vanhentunut. Budjettiraamit ovat räjähtäneet ja turvapaikanhakijoiden tulijoiden vuosiennätys on rikottu. Uusien vastaanottokeskusten perustamisessa ja hätämajoituksen luomisessa viranomaiset Suomessa ovat toimineet ripeästi, mutta tämä on vasta ensi askel. Nyt tarvitaan todellista poliittista johtajuutta, koska ongelma ei vielä ole ratkaistu. Päättäjien on tajuttava, että kaikkien on oltava talkoissa mukana.

Tänään EU-komissio julkaisee uuden ehdotuksen jäsenmaiden vastuunjaosta pakolaisten auttamiseksi. Oma hallituksemme muodostaa siitä lähipäivinä kantansa. Päätöksiä tehdään maanantaina 14.9. EU:n koolle kutsumassa hätäkokouksessa, johon Suomesta osallistuu sisäministeri Petteri Orpo.

Allekirjoittakaa kiireellinen vetoomuksemme, jossa kehotamme hallitusta:

  • korottamaan merkittävästi pakolaiskiintiötä, myöntämään humanitaarisia viisumeja ja oleskelulupia perheenyhdistämisen nojalla – näin syntyy lisää laillisia ja turvallisia maahantuloreittejä
  • hyväksymään velvoittava turvapaikanhakijoiden uudelleen sijoittaminen EU:ssa – näin vähennetään paineita rajavaltioissa, jotka itse eivät kykene pakolaisista huolehtimaan
  • tukemaan rahallisesti rajavaltioita vastaanottokeskusten perustamisessa – näin autetaan siellä missä kriisi on pahimmin päällä
  • jatkamaan laajaa etsintä- ja pelastusoperaatioihin osallistumista Välimerellä – näin vältytään lisäkuolemilta.

Amnesty Internationalin strategia pakolaisten suojelemiseksi Euroopassa

Seuraa meitä: